• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Yazın kalbim sıkışıyor diyorsanız dikkat!

Yazın kalbim sıkışıyor diyorsanız dikkat!
Uz. Dr. Dilay Karakozak, yaz aylarında kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Hava sıcaklıklarının artması, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Sıcak ve bunaltıcı havalarda pek çok kişi, havanın kendisini bunalttığından ve göğüs kafesine baskı yaptığından şikayet ediyor. Ancak bir dizi önlem alarak bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkün.

Sıcak havalarda hipertansiyon ve kalp hastalığı olanlar dikkat etmeli

Mevsim geçişleri, sağlıklı oldukları kabul edilen bireylerde dahi birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Uzun süren ve kondisyon olarak güçsüz kalınan kış aylarından sonra yaz mevsimine geçişte kalp yetersizliği, kapak hastalığı, hipertansiyonu ve kalp damarlarında hastalıkları olanların çok dikkatli olmaları gerekmektedir.


HUZURLU BİR YAŞAM TARZI VE YÜKSEK MORAL KAL KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR

Yaz ayları, kalp hastaları için yaşam tarzlarına dikkat ettikleri takdirde kış aylarına göre daha az risklidir. Yaz mevsiminin getirdiği yüksek moral, kalp hastaları için açık alanda gerilimden uzak yaşamaları avantaj sağlamaktadır. Kış aylarının soğuk havalarında yaşanan, damarlarda spazm gelişme riski ortadan kalkmaktadır. Ancak yazın getirdiği bu rahatlık, beraberinde birçok riski de getirmektedir.

İdrar söktürücü ilaç kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları önemli

Sıcaklarla birlikte havada nem oranı da artmaktadır. Bu da su ve minerallerin kaybına yol açmaktadır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar, buna çok dikkat etmeli ve yaz başlangıcında doktoru ile görüşerek bu ilaçların dozunu ayarlamalıdır. Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı, kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya neden olmaktadır. Sıcak ortamda, kendini soğutmak amacıyla kan, cilde hücum etmektedir. Kalbin aşırı çalışması; istenmeyen kalp krizi, ritim bozuklukları ve ani hastaneye yatmayı gerektirecek kalp yetersizliğine yol açabilmektedir


SU İHTİYACININ DENGELENMESİ KALP YETERSİZLİĞİ NEDENİ

Yaz meyve ve sebzelerinden doğru yaralanmak gerekmektedir. Bunlar bol su ve mineral hatta antioksidanlar içerdiklerinden kalp hastaları içinde çok yararlıdır. Sağlıklı bireyler içinde geçerli olan bol su içimi kalp hastaları içinde geçerlidir. Günde 2-2,5 lt sıvı tüketilmelidir.

Güneşin etkisinin azaldığı serin saatlerde yapılan egzersiz kalp sağlığını korur

Egzersiz, kalp hastaları için önerilen başlıca tedavi unsurlarından birisidir. Önerilen egzersizlerin başında gelen yürüyüş için elverişli zaman sıcak yaz aylarında serin saatlerde olmalıdır. Bu da sabah serin saatler veya güneşin etkisinin azaldığı akşamüstü saatleridir. Aşırı efordan, özellikle sıcak saatlerde kaçınılması gerekmektedir. Her bireyin egzersiz kapasitesi ve hastalığı farklı derecelerde olduğundan egzersizin ölçüsü, doktor ve hasta görüşmesi sonrasında belirlenmelidir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim