• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Yassıada’da tarihin üstünde dozerler geziyor

Yassıada’da tarihin üstünde dozerler geziyor
Siyasetçiler, aktivistler, arkeologlar ve mimarlar Yassıada’da yaşanan tahribatı yerinde gözlemledi.

1. Derece Doğal ve Tarihi Sit, III. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenen Yassıada’da otel ve kongre merkezi uğruna yapılan tarih katliamı sürüyor. Siyasetçiler, aktivistler, arkeologlar ve mimarlar Yassıada’da yaşanan tahribatı yerinde gözlemledi. Heyet Yassıada’da bir tarihin katledildiğinin altını çizerek inşaat çalışmalarının durdurulmasını istedi. Heyette yer alan ve Yassıada üzerine 1999 yılında çalışma yapan arkeolog Erendiz Özbayoğlu birçok tarihi eserin yok edildiğine dikkat çekti, binden fazla ağacın da kesildiğini söyledi.

CHP İBB Meclis üyeleri, Adalar Savunması aktivistleri, CHP’li ve HDP’li milletvekillerinden oluşan heyet yerinde inceleme yapmak üzerine Yassıada’ya gitti. İnşaatı sürdüren Mesa çalışanları tarafından tepkiyle karşılanan heyet verilen ruhsatları ve projeyi inceledi. Mesa Proje Müdürü Selim Rıdvan Güngör yapılan tüm işlemlerin yasal olduğunu savundu.

Eserleri yok etmişler

Heyet’le birlikte adada inceleme yapan Arkeolog Özbayoğlu da gördüğü tahribata şaşırarak şöyle konuştu: “Nasıl yaptılar bunu? Adanın şu anki durumu tamamen yok edilmiş. Yıkılmış. Hangi tarihi binaların yok edildiği incelendiğinde görülebilir. Yeraltı hücreleri vardı onlar yok edilmiş. Çok tuhaf bir durum nasıl cesaret edip böyle yapıyorlar. Anlamadım. Ortaçağa ait hücreler vardı. Üstlerinde sadece hava alan çubuklar vardı. 2 yıl öncesine kadar vardı. Ağaçlar yok edilmiş. Bin 500 ağaç kesilmiş. Buralar tarihi yerler buralar iskâna açılmamalı.”

Balıklara da zarar

CHP’li Adalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat ise “Bu kalıntılar insanlığın ve dünya medeniyetinin ortak mirasıdır. Hayatım burada geçti. Dinamitlerle çalışıyorlar. Geçtiğimiz cumartesi akşamı dinamit patlatıldığını duyduk. Bu adadaki balıklar da olumsuz etkilenecek. Yassıada can çekişmektedir” dedi.

666-001.jpg

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim