• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), Johan Strauss II tarafından bestelenen Yarasa operetinin prömiyerini gerçekleştirecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), Johan Strauss II tarafından bestelenen Yarasa operetinin prömiyerini gerçekleştirecek. Dünyada birçok opera kuruluşunun yılbaşı klasiği olarak her yıl repertuvarına aldığı eser, 30 yıl aradan sonra 24 Aralık Perşembe günü saat 20.00'de İzmir Elhamra Opera Sahnesinde sanatseverlerle buluşacak.

Johan Strauss II tarafından bestelenen Yarasa operetinin prömiyeri, 30 yıl aradan sonra 24 Aralık Perşembe günü saat 20.00'de İzmir Elhamra Opera Sahnesinde sanatseverlerle buluşacak. İkinci temsil ise, 26 Aralık Cumartesi saat 20.00'de yine Elhamra Opera Sahnesinde gerçekleşecek. Orkestra şefliğini İbrahim Yazıcı üstlenirken, reji Haldun Özörten, dekor tasarımı Kaan Güreşçi ve kostüm tasarımı Gülay Korkut'a ait. Eserin koro yönetmeni Nicoletta Olivieri, ışık kreatörü Müfit Özbek olurken, koreografi Nilgün Demireller tarafından gerçekleştirildi. Eserde Eisenstein; Hakan Aysev ve Levent Gündüz, Rosalinde; Ayşe Tek, Aytül Büyüksaraç ve Eylem D. Duru, Adele; Evren Işık, Şeniz Çimen, Elif İpek, Ida Seza Agun, Sevinç Demirağ, Sevil Yarar ve Melisa Yenal, Alfred; Murat Direk ve Ziya Elmacı, Dr. Falke; Nejad Beğde ve Eray Kocatürk, Dr. Blind; Tankut Eşber ve Kaner Sümer, Frank; Murat Duyan ve Cihan Özmen, Prens Orlofsky; Nazlı Alptekin, Zafer Rengim Baykal ve Evrim K. Özülgen ve Frosh; Hasan Alptekin tarafından sahneleniyor.

"BENİM PRÖMİYERİM GİBİ OLACAK"

Yarasa operetinin dünya çapında çok önemli bir operet olduğunu belirten Hakan Aysev, "15 yıl önce İzmir Devlet Opera ve Bale'nin müdürlüğünü yapmıştım. Ondan beri İzmir'de sahneye çıkmıyordum. Yarasa benim de prömiyerim gibi olacak. İzmir operasını ve İzmir insanını çok özlemişim" dedi.

60 KİLO VERDİKTEN SONRA İLK KEZ OPERA SAHNESİ

Geçen süre içerisinde 60 kilo verdiğini hatırlatan Aysev, sözlerini şöyle sürdürdü: "60 kilo verdikten sonra ilk defa opera sahnesine çıkıyorum. Bütün kostümler şimdi daha çok yakışıyor gibi. Biz bu esere çok iyi hazırlandık. İzmirli sanatseverleri çok iyi tanıyorum. Onlara layık bir eser olacak diye düşünüyorum. İzmir seyircisi iyiyi seçer. İyi prodüksiyonu her zaman doldurur. Operet oynamak her zaman zordur. Dans var, şarkı var, bir de tiyatro var. Bütün bunları birleştirip iyi bir performans sağlamak ve o karakteri iyi yansıtmak epey zor ama bütün arkadaşlarım bu konuda başarılı oldu ve iyi bir eser çıkarttık. Herkesi bekliyoruz."

BİLETLER TÜKENİYOR

Operetin rejisörü Haldun Özörten ise operet ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "30 yıl aradan sonra tekrar bu güzel eseri sahnelemeye başlıyoruz. Solist ve koro ile çalışmam 1,5 aylık bir süre aldı. Bunun öncesinde 6-7 aylık bir stüdyo çalışması vardı. Bu operet bütün dünyada gişesi çok iyi olan bir operettir. Dünya operalarında oynanan çok zevkli, eğlenceli, insanların hoşça vakit geçirdiği bir yapım. Operet diyoruz ama büyük operalarla yarışacak kadar zor."

İzmir seyircisinin gereken ilgiyi göstereceğine inandığını anlatan Özörten, şunları söyledi: "Bilet satışından belli oluyor. İlk dört temsilin biletleri bitti, beşinci yeni satışa çıkmasına rağmen hemen hemen bitti. Biletlerimiz satışa çıktığı gün salonumuzun yüzde 50'si doluyor. Operette 200 kişiye yakın solist, korist ve orkestra ile "sahne arkası" dediğimiz görevliler var. Çok yoğun bir çalışma. İzmir seyircisi uzun zamandır dönem kostümleri ile bir eser seyretmiyordu. Bu da uzun bir aradan sonra ilk oldu. Seyircinin güzel vakit geçireceği, görsel bir şölen olacağına inandığımız bir operet çıkarttık. İzmir seyircisini bekliyoruz ve çok eğleneceklerini garanti ediyoruz."

"BU DAĞIN GÖRÜNEN KISMI"

Yarasa operetinde yer alan Mersin Devlet Opera ve Balesi eski Müdürü Hasan Alptekin ise 2,5 saat süren opereti buz dağının sadece görünen yüzü olduğunu belirtti. Eserlerin tıpkı bir yapboz gibi olduğunu kaydeden Alptekin, "Hazırlık aşamasında bütün birimler ayrı hazırlanır, bütün birimler tam hazırlandıktan sonra sahne provalarıyla yapboz masaya yatar ve temsil bu şekilde oluşturulur. Çok fazla kişinin emeği söz konusu. O çok büyük yapbozda bir köşede eksik olması, onu çok rahat fark etmenize neden olur. Temsillerde emeği veren yüzlerce kişinin tek mutluluğu ise seyircinin alkışıdır. Biz, İzmir seyircisini çok seviyoruz" diye konuştu.

"OPERA GİBİ OPERET"

Yarasa operetinde zengin ev sahibinin hizmetçisi rolünde olan Evren Işık, kapalı gişe oynayacaklarını düşündüğünü belirtti.

Operette sahne alacak olan solist soprano Ayşe Tek de, şunları söyledi: "Her zaman olduğu gibi biz kendimize, yakınlarımıza yer bulamadık. İlk önce özel çalışmaları yaptık, daha sonra sahne çalışmaları ve orkestra çalışmalarımız başladı. Bu uzun ve büyük bir eser. Bazı operetler daha hafiftir ama bu "opera gibi operet" diye geçer. Tiyatral tekstlerin olması ayrı bir zorluk getiriyor."

YARADA OPERETİ

Strauss, Yarasa operetini yazdığında, Vals Kralı olarak ünü çoktan yayılmıştı. Strauss'un zamanında Avrupa'nın sanat merkezi kabul edilen Viyana'da tüm balolarda Strauss'un valsleri eşliğinde dans ediliyordu. Yarasa operetinin metni besteciye verildiğinde besteci bu eğlenceli, kıskançlık ve değişen kimlikler üzerine kurulu metni bestelemeye karar verdi. Zekice planlanan oyun örgüsü ile entrikaların neden olduğu gülünç olaylar Strauss'un eşsiz müziği ile buluşunca operet büyük bir başarı elde etti. Oyunda her şey Eisenstein'ın bir maskeli balo sonrası yarasa kostümü giymiş arkadaşı Dr. Falke'yi gülünç duruma düşürmesinin ardından Dr. Falke'nin bunun intikamını almak için yaptığı plan ile başlıyor. Eğlenceli, coşkulu ve sofistike müziği ve zekice yazılmış metnin birlikteliği, yarasa operetinin dünyada en popüler operetlerden biri olarak ünlenmesine neden oldu.

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da

Yarasa Opereti, 30 Yıl Aradan Sonra İzdob’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim