• BIST 9693.46
  • Altın 2508.539
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7872
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Yabancı Yatırımı Artırmanın Reçetesi Egeli Sanayicilerden Geldi

Yabancı Yatırımı Artırmanın Reçetesi Egeli Sanayicilerden Geldi
Ticari marka ile fikri ve sınaî mülkiyet haklarının yeterli ölçüde korunmadığı ülkelerin, yatırım çekme gücünün zayıfladığını söyleyen Ege...

Ticari marka ile fikri ve sınaî mülkiyet haklarının yeterli ölçüde korunmadığı ülkelerin, yatırım çekme gücünün zayıfladığını söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Araştırmalar, fikri mülkiyet hakkı endeksindeki 1 puanlık artışın yatırımın üretim sektörüne yönlendirilmesini yüzde 57 artırdığını gösteriyor. İstikrarlı büyüme için yatırıma ihtiyaç var" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üretim ve yatırım olmadan, kalıcı büyüme sağlanamayacağını belirterek, yatırımları Türkiye'ye çekmenin yolunun fikri ve sınaî mülkiyet haklarını daha güçlü bir şekilde korumaktan geçtiğini söyledi. 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü nedeniyle açıklama yapan EBSO Başkanı Yorgancılar, ülke ekonomisinin büyümesine yeniden ivme kazandırmak için sanayi ve üretime odaklanılması gerektiğini ifade ederek "Türkiye'nin büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için daha çok üretmeye ve sanayileşmeye ihtiyacı var" dedi.

"DAHA KARARLI ADIMLAR ATILMALI"

Sanayi ve üretime dayanmayan büyümenin kalıcı olamayacağını dile getiren Yorgancılar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Ekonomimizi büyütmek, daha fazla istihdam oluşturma, işsizliği azaltmak, milli gelirimizi ve ihracatımızı artırmak istiyorsak, fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda daha kararlı adım atmalıyız. Ticari marka ile fikri ve sınaî mülkiyet haklarının yeterli ölçüde korunmadığı ülkelerin, yatırımı çekme gücü zayıflar. Yatırımları ülkemize çekebilmenin yolu ise fikri ve sınaî mülkiyet haklarını daha güçlü bir şekilde korumaktan geçiyor. Markayı korumadan yatırımı çekemezsiniz. Türkiye'nin istikrarlı büyümesi için yatırıma ihtiyacı var."

"YASA DIŞI ÜRÜN TİCARETİ ENGELLENMELİ"

Yorgancılar, "Yapılan araştırmaların bir ülkenin fikri mülkiyet hakları endeksinde kaydedeceği her artışın, uluslararası yatırım girişini artırdığını ve yatırımın üretim sektörüne yönelme ihtimalini yüzde 57 oranında yükselttiğine" dikkat çekti.

Türkiye'nin doğrudan yatırımları teşvik etmesi gerektiğini belirten Yorgancılar, "Türkiye fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda önemli iyileştirmeler gerçekleştirdi. Ancak, içinde bulunduğumuz küresel rekabet sürecinde bu adımlar yetersiz kalmaktadır. Atılan adımların daha fazla güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Çözmemiz gereken sorunların başında yasa dışı ürün ticareti bulunuyor. Birçok sektörde sıkıntı yapan düzenlemeler, ticari marka hakları ile fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda çekincesi olan yabancı yatırımın, ülkemizden uzaklaşmasını hızlandırır. Kuşkusuz, kaçak ve sahte ürünlerin yoğunluğu, yabancı sermayenin yatırım şevkini de kırmaktadır" diye konuştu.

"KOPYALANMA KORKUSU İKİ KERE DÜŞÜNDÜRÜYOR"

Fikri ve mülkiyet haklarının zayıf olduğu ülkelerde, yabancı yatırımcının teknolojisinin çalınma ve kopyalanma riskini dikkate alarak yatırım yapma noktasında iki kere düşündüğünü dile getiren Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle, yasa dışı ürünle mücadeleyi her alanda etkin şekilde yürüterek, bu sorunu çözmek zorundayız. Yasa dışı ürün nedeniyle devlet her yıl milyarlarca lira vergi kaybederken, yabancı sermaye yatırımları da olumsuz etkilenmektedir. Bu da, başta sanayici olmak üzere çalışanlar, esnaf ve tüketici üzerinde bir zincirleme zarara sebep olmaktadır. Türkiye'nin bu alandaki adımlarını çok boyutlu düşünerek atması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim