• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Vicdan konvoyu Aksaray’a ulaştı

Vicdan konvoyu Aksaray’a ulaştı
Suriye'de Esed rejimi tarafından hapishanelerde hukuka aykırı şekilde işkence yapılarak tutulan kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen "Vicdan Konvoyu"...

Suriye'de Esed rejimi tarafından hapishanelerde hukuka aykırı şekilde işkence yapılarak tutulan kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen "Vicdan Konvoyu" Aksaray'a ulaştı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'dan Hatay'a doğru yola çıkan yaklaşık 60 otobüs ve onlarca özel araçtan oluşan konvoyun katılımcıları Aksaray'da bir dinlenme tesisinde mola verdi. 35 ülkeden katılan yaklaşık 3 bin 500 kadının bulunduğu konvoy, Aksaray'daki kadınlar tarafından gözyaşları içinde karşılandı. Gözyaşları içinde birbirlerine sarılarak ağlayan kadınlar ellerinde Türk bayrakları ile feryat etti.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı ve Vicdan Konvoyu Sorumlusu Avukat Gülden Sönmez, en sistematik savaş suçlarının Suriye'de işlendiğini belirterek, "Biliyorsunuz bu konvoy yola çıkana kadar hiç kimse ne onları dert etti, ne onları konuştu. Ne Birleşmiş Milletlerin kocaman mekanizmaları, ne İslam İşbirliği Teşkilatı, ne İslam Devletlerinin liderleri, ne de vicdanlı olduğunu, insan haklarını, kadın haklarını koruduğunu söyleyen modern dünyanın devlet başkanları. Hiç kimse, hiçbir mekanizma Suriye zindanlarındaki işlenen bu suçlara bir çözüm üretme adına hiçbir şey yapmadı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başsavcısı bir kadın. En sistematik savaş suçları Suriye'de işlendi. Ama hala bir soruşturma açılmadı. Uluslararası sistem ancak ve ancak tespit yapabilme cüretini gösterebildi. Şimdi hukukun gücünün değil, güçlülerin hukukunun konuştuğu bir zamanı yaşıyoruz. Ve ezilen çocuklar, kadınlar oluyor" dedi.

"Kadınlara ve çocuklara dokunmayın"

Dünyanın hiç bir yerinde savaş istemediklerini belirten Avukat Gülden Sönmez, "Biz savaş istemiyoruz. Hiçbir yerde, hiçbir coğrafyada savaş istemiyoruz. Birinci hedefimiz, onlar ölmediler, yaşıyorlar, yaşamaya çalışıyorlar, kurtarılmayı bekliyorlar. Ey dünya, duy demekti birinci hedefimiz. Ve bugün bütün dünya o kadınların orada olduğunu biliyor. Şimdi ikinci hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Hemen, derhal, koşulsuz bir şekilde bütün kadınların ve çocukların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bütün tutsak kadınların ve çocukların. Üçüncü hedefimiz ise insanlık çıldırdı. Kitle imha silahları, kimyasal silahlar, klor gazları, gözlerimizin önünde çocuklar ağızları köpük içinde çırpınarak ölüyor. Bu insanlığın ölümü demektir. Biz şöyle bir seslenişte bulunuyoruz. Savaşları önleyemiyoruz ama çıkan bütün savaşlarda kim ne için savaşırsa savaşsın, kadınlara, çocuklara dokunmayın. Bunun yolu etkili bir cezalandırma, etkili tedbir almaktan geçer" şeklinde konuştu.

Aksaray'a gelen vicdan konvoyu kadınlarını karşılayan 45 yaşındaki Filiz Ünal, kadınlara sarılarak gözyaşları içinde savaşa isyan etti. Ağlayarak yaşadıklarını anlatamayacağını söyleyen Ünal, "Anlatamam, hissettiklerimi anlatamam. Kelimeler kifayetsiz kalır. Yaşananlar dünya Müslümanlarına yapılan zulümler, katliamlar. Dünya ülkeleri sessiz kalmasın. Çok canımızı acıtıyor. Yeter artık, bitsin bu zulüm" dedi.

Gine Bissau Cumhuriyeti'nden gelerek Yalova'da uluslararası ilişkiler bölümünü okuyan 26 yaşındaki Sadjo Sambu kadınlara destek vermek için yola çıktığını belirterek, "Buraya kadınlar için geldim. İnşallah, Allah onlara yardım etsin. Her şey iyi olsun. Kardeşlerimiz için her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

2 yıl önce oğlu Çin'de hapse atılan ve Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye gelen Uygur Türk 37 yaşındaki Gulgine Mahmud, "Ben Doğu Türkistan'dan geldim. Uygur Türküm. Doğu Türkistan'da çok zulüm var. Benim 16 yaşındaki çocuğumu Çin zalimleri hapse attı. Suçu ise sadece Türkiye'ye gelmek istemesi. Türkiye'ye geldiğinde suçlu oldu ve 2 senedir hapiste. 2 senedir haberim yok. Yaşıyor mu, öldü mü bilmiyorum. Amacım tüm dünyadaki Müslümanların tek ümidi olan Türkiye'ye destek vermek. Türkiye'deki, Suriye'deki kardeşlerimize destek vermek için geldim. İnşallah hepimizin Allah yardımcımız olsun. Türkiye bizim tek yardımcımız. Önce Allahım yardımcımız, sonra Türkiye kardeşliğimiz bizim ümidimizdir. İnşallah bu savaşta Türkiye zafer kazansa biz çok seviniyoruz, dua ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ve verilen molanın ardından konvoy Adana'ya ulaşmak üzere yola çıktı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim