• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Vatandaş AVM’lerde geziyor ama...

Vatandaş AVM’lerde geziyor ama...
Büyükşehirlerde peş peşe açılan büyük alışveriş merkezleri (AVM), bir kısım vatandaş tarafından alışverişten ziyade vakit geçirme alanı olarak kullanılıyor. Kışın soğuktan, yazın ise sıcaktan bunalan vatandaş soluğu AVM’lerde alıyor.

Samsun’da son dönemde açılan AVM’lerdeki esnaf, “Vatandaş bizde geziyor, eğleniyor, yiyor içiyor ama alışverişini gidip Mecidiye ve Yabancılar Pazarı gibi yerlerden yapıyor.” tespitinde bulunuyor. 

Milyon dolarla yapılan ve ilk açıldıkları dönemde dükkânların kapış kapış kiralandığı AVM’lerde şimdilerde ise esnafların birçoğu kirasını çıkartmakta zorlanıyor. Bir çok esnaf buralardan umduğunu bulamadığı için daha sözleşmesi bitmeden dükkânını boşaltmanın yolunu arıyor. Yerli, yabancı bir çok markaya ev sahipliği yapan ve aranan her türlü markanın bulunabileceği bu AVM’lerdeki esnaf, şu an için hiçbir firmanın kendini kurtaramadığını, genel merkezlerinin takviyesiyle ayakta durduklarını söylüyor. Dükkan kiralarının yüksek, buna karşılık işlerin düşük olması esnafı sıkıntıya sokuyor.

Samsun’un en güzel AVM’lerinden biri olan, bir yılda 12 milyon ziyaretçi ağırlayan bir AVM’de bile esnaf iş yapamamaktan şikayetçi. Gelen ziyaretçi sayısının çok iyi olduğunu söyleyen dükkan sahipleri, insanların AVM’yi yemek içmek, vakit geçirmek, gezmek ve eğlence amaçlı kullandığını, 12 milyon ziyaretçinin yüzde 10’unun alışveriş yapması halinde tüm esnafın yüzünün gülmesine vesile olacağını belirtiyor. Buradaki esnaf ise Samsun’a 5 tane AVM’nin fazla olduğunu, insanlarda AVM’den alış veriş yapma kültürünün tam olarak gelişmediğine dikkat çekerek, vatandaşın söz konusu AVM’leri gezdiğini, alacağı elbiseyi veya ayakkabıyı gidip Mecidiye veyahut Yabancılar Pazarı’ndan aldığını söylüyor.

31820131537252221226_2.jpg

"AVM’LER MÜŞTERİMİZİ ARTIRDI"

Samsun’da AVM’lerin çoğalmasının kendi müşterilerini artırdığını belirten Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Ali Akyüz, çevre il ve ilçelerden AVM’leri görmek için gelen vatandaşların, gezip eğlendikten sonra alışverişini gelip yabancılar çarşısından yaptığını, bunun da kendilerini memnun ettiğini söyledi. Cazip fiyatlar, satıcı ile pazarlık yapma gibi geleneksel alışkanlığından vazgeçemeyen müşterilerden bir kısmı, AVM’lerde vakit geçirdikten sonra alışverişini çarşıdan yapıyor. 

Samsun’da çevre illerden gelen yerli turistin sayısının çok olduğunu kaydeden Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Ali Akyüz, Yabancılar Çarşısı’na yaz ayalarında gelen müşterinin 10 bin, hafta sonunda ise 20 bin olduğunu belirtiyor. Bu sayıların artmasında AVM’lerin açılmasının katkısının olduğunu hatırlatan Akyüz, “Samsun’da arka arkaya açılan AVM’lerin bize hiçbir şekilde zararı yok. Bizim müşteri kitlemiz ile onlarınki çok farklı. Ama AVM’lere baktığımızda yoğunluk göze çarpıyor. Bunun sebebi ise vatandaşların oraları eğlenmek, vakit geçirmek ve gezmek için kullanmasından kaynaklanıyor. Orada gezen kalabalığın yüzde 10’u AVM’deki mağazalardan alışveriş yapsa oradaki esnaf ihya olur. Özellikle marka takıntısı olan gençler, alışveriş merkezinden 300 liraya alacağı bir spor ayakkabıyı bizim burada 50-60 liraya rahatlıkla alabiliyor. Çünkü AVM’lerde masraflar çok, satıcı ayakta durmak için giderlerini fiyatlara yansıtmak zorunda. Vatandaş gidiyor geziyor, bakıyor alışveriş merkezindeki mağazaların fiyatını yüksek bulunca bize geliyor. Aynı ayakkabının benzerini bizden alıyor, oradan alacağı ayakkabıyı 3 sene giyecekse bizdekini de 2 sene giyiyor, arada çok fark yok.” diye konuştu. 

"AVM DEĞİL SOKAKLARDAKİ MARKETLER BİZİ BİTİRİYOR"

Züccaciye Bijuteri Kırtasiye ve Oyuncakçılar Esnaf Odası Başkanı Olcay İnanç ise kendilerini, AVM olarak adlandırılan alışveriş merkezlerinin etkilemediğini söyledi. İnanç, şunları ifade etti: "Vatandaşlar, AVM’leri daha çok eğlence ve vakit geçirmek için kullanıyor. Hatta bazı müşterilerimiz bize gelip fiyatları karşılaştırdıklarını, AVM'lerde satılan ürünlerin daha pahalı olduğunu, bu sebeple Yabancılar Pazarı, Mecidiye veyahut Fatih Sultan Mehmet Caddesi'ndeki dükkânlarda satılan aynı ürünün daha ucuz olduğunu söylüyor. AVM’lerden alışveriş yapacak belli oranda bir müşterisi var oranın. Ama halk olarak tabir ettiğimiz ve toplumun çoğunluğunu temsil eden kesim oralarda sadece geziyor ama alışveriş yapmıyor. Bizde ise her kesime hitap eden ürün satan dükkânlarımız var. Bizi en çok her mahallede, caddede ve sokak aralarında açılan toptan fiyatına satış adı altında satış yapan market zinciri etkiliyor. Bu marketlerin kent ekonomisine bir katkısı yok çünkü vergisini ve çalışanlarının sigortasının genel merkezinin bulunduğu yere ödeyen kentlerdeki sıcak paraları vakum gibi çeken marketler bunlar. Bunlar tamamen sokak arasındaki kırtasiye, bijuteri ve bakkalları bitirdi. Sokak arasındaki bir kırtasiyeyi baz alacak olursak bu marketler okulların başlamasına yakın sattığı kırtasiye malzemeleriyle sokak arasındaki kırtasiyecinin iş yapmaz hale gelmesine neden oluyor.” 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim