• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

"Van'da 80'li yıllardaki turist sayısı daha iyiydi"

"Van'da 80'li yıllardaki turist sayısı daha iyiydi"
Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van'ın 2015 yılında turist sayısında hedefledikleri sayıya ulaşamadıklarını söyledi.

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van'ın 2015 yılında turist sayısında hedefledikleri sayıya ulaşamadıklarını söyledi. Hedefe ulaşılamamasında Van ve bölgesinde yaşananların etkili olduğunu belirten Aktuğ, "80'li yıllarda Van'a gelen turist sayısı zannediyorum günümüz ortamına, günümüz imkanlarına göre çok daha iyiydi, çok daha verimliydi." dedi.

Türkiye'de 7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan çatışmalar her geçen gün artamaya devam ediyor. Bu çatışmalar özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki illerdeki sanayi, eğitim ve turizmi çok derinden etkilemeye başladı. Çatışmalardan dolayı açıklanan 2015 verilerine göre en fazla göç veren ilk il Diyarbakır, ikincisi ise Van oldu. Çatışmalar bu illerdeki turizmi de durma noktasına getirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, 2015 yılı için hedefledikleri turist sayısına ulaşmadıklarını ifade etti.2015 yılında Van'a gelen turist sayısı 912 bin olduğunu dile getiren Aktuğ, 2015'te, 2014'e oranla 80 bin civarında bir artışının olduğunu dile getirdi.

"80'li yıllarda Van'a gelen turist sayısı zannediyorum günümüz ortamına günümüz imkanlarına göre çok daha iyiydi, çok daha verimliydi" diyen Aktuğ, turizmin ülkenin ve Van'ın kalkınması açısından, ekonomisine katkı anlamında çok daha iyi olduğunu vurguladı.

Bölgenin birtakım olumsuzluklar yaşadığını kaydeden Van İl Kültür ve Turizm Müdürü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölge, bir takım olumsuzluklar yaşadı. Bu olumsuzluklar ister istemez hem ekonomiye, ticarete, sanayiye, yatırıma hem de turizme olumsuz yansıdı. Bugün itibariyle ben 2014 sonu itibariyle yapmış olduğum değerlendirmede 2015 yılında 1 milyonun üzerinden bir turist beklediğimizi, yerli ve yabancı turist beklediğimizi ifade etmiştim. 912 bin çok tatmin edici bir rakam değil. Yani Van çok daha iyisine layık. İranlıların Van'a çok sık geldiği ve çok yoğun Van'a geldiği dönemlerde, bunu 1 milyonun çok üzerine çıkacağını tahmin etmiştik. Fakat tabi ki bu olumsuz yansımalar turizmi maalesef etkiliyor. Mevcut organizasyonlar maalesef iptal ediliyor, rezervasyonlar iptal ediliyor."

"ŞU ANA KADAR BİR TURİSTİN BİLE BURNU KANAMADI"

Van'ın şu anda güvenilir bir şehir olduğunu yansıtmak gerektiğine değinen Muzaffer Aktuğ, Van'da bir turistin burnunun kanadığı veya bir olumsuz bir şey yaşandığını hiç hatırlamadığını kaydetti. Bundan sonra da turistlerin burnunun bile kanamayacağını ifade eden Aktuğ, "Van insanı gerçekten çok misafirperver bir halka sahip. Dışarıdan gelen insanlara, yabancı gördüğü insanların bağrına basar, onların memnuniyeti anlamında ellerinden gelen her şeyi yapar. Ben kendim de Vanlıyım, yörenin insanını da çok yakinen tanıyorum. Ne yapmak lazım? Turizm gerçekten 50 kapıya hizmet verebilen bir sektör. Bu sektörü çok ileriye taşıyabilmek anlamında Van'ımızın ulusal ve uluslararası platformda çok iyi tanıtılması lazım." ifadelerini kullandı.

"GÜVENLİKTEN YANA SIKINTILARIN OLMADIĞINI DİLE GETİRMEK LAZIM"

Güvenlikten yana sıkıntıların olmadığını dile getirmek gerektiğine değinen Van İl Kültür ve Turizm Müdürü, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "İnsanlar, Van'a akıllarında hiçbir olumsuzluk geçmeden güvenerek, güvenden yana herhangi bir sıkıntının olmadığını bilerek rahatlıkla gelebilmeli, gezebilmeli, dolaşabilmeli. Çünkü Van'ın turizm konusunda hakikaten diğer illere oranla bir destorasyon merkezi olduğunu insanlar biliyorlar. Ama bunun hem tanıtımını yapabilmek anlamında hem de güven oluşturmak anlamında uluslararası platformlarda dile getirmek gerekiyor."

"VAN İLMİK İLMİK TARİH KOKAN BİR KENT"

Yerli ve yabancı turistlere seslenen Aktuğ, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Turistlere, tabi ki yerli, yabancı tüm turistlere Van'da şöyle bir çağrıda bulunmak istiyorum. Van gerçekten güvenilir bir kent. Van ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ben garanti ediyorum. Gelsinler, Van'ımızın her yöresini karış karış gezsinler, görsünler, gelip gördükten sonra zaten Van'a hak vereceklerdir. Van'ı görmek ve Van'ı tanımak en az bir haftalarını Van'da geçirmeleri gerekiyor. Çünkü Başkale'sinden tutun, Gevaş'ına kadar; Erciş'inden tutun Gürpınar'ına kadar, Hoşap'ına kadar, Muradiye'sine kadar Van böyle ilmik ilmik tarih kokan, doğa kokan, kültür kokan bir kent. Herkesi Van'ı görmeye davet ediyorum. Van'ı görmemenin bir eksiklik olduğunu ve bu eksikliği insanlar tarafından giderilmesi gerektiğini savunuyorum. Van'a gelsinler ilk gün Van kahvaltısıyla başlasınlar, tarihimizi, doğamızı ve kültürümüzü bire bir yaşasınlar istiyorum."

"Van'da 80'li yıllardaki turist sayısı daha iyiydi"

"Van'da 80'li yıllardaki turist sayısı daha iyiydi"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim