• BIST 8807.38
  • Altın 2257.291
  • Dolar 32.2091
  • Euro 35.0496
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 14 °C

Van Gogh'un kayıp tablosu bulundu

Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh'un kayıp olduğu sanılan "Montmajour'da Günbatımı" adlı eseri, Norveç'teki bir çatı katında yıllarca kaldıktan sonra gün ışığına çıkarıldı.
Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh'un kayıp olduğu sanılan "Montmajour'da Günbatımı" adlı eseri, Norveç'teki bir çatı katında yıllarca kaldıktan sonra gün ışığına çıkarıldı.
 
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nden yapılan açıklamada, varlığı 1928'den beri bilinen tablonun orijinal olduğunun belirlendiği bildirildi.
 
Uzmanlar, tarihçesini çok iyi bildikleri tablonun orijinal olduğunun, Van Gogh'un çok iyi bilinen kalın fırça darbelerini taşıyan eserde kullanılan üslup ve fiziki malzemelere ve sanatçı ile kardeşi arasında geçen yazışmalara bakılarak saptandığını belirtti.
 
Ünlü ressamın ilk tam boyutlu tuval çalışması olan, ağaçlar, çalılıklar ve gökyüzünün resmedildiği tablodan, Van Gogh'un kardeşi Theo'ya yazdığı bir mektupta bahsedildiğini ifade eden uzmanlar, söz konusu mektuptan tablonun yapılış tarihinin 4 Temmuz 1888 olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Van Gogh'un kardeşine yazdığı mektupta, tabloyu "dalları birbirine geçmiş meşe ağaçlarının bulunduğu taşlarla kaplı bir fundalıkta yaptığını" belirttiği kaydedildi. 
 
Van Gogh Müzesi Müdürü Axel Rueger, eserin ortaya çıkarılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, eserin keşfedilişini "hayatta bir kez karşılaşılabilecek bir olay" olarak niteledi. Rueger, şu an, adı açıklanmayan özel bir koleksiyoncuya ait olan eserin müzede 24 Eylül'den itibaren sergilenmeye başlayacağını duyurdu.
 
Müzenin, 1990'lı yıllarda yaptırdığı incelemelerde, kısmen üzerinde yazarın imzasının bulunmaması nedeniyle tablonun orijinal olmadığı sonucuna varıldığını belirten Rueger, ancak yeni araştırma teknikleri sayesinde ve iki yıl süren incelemeler sonucunda eserin orijinalliğine ikna olduklarını kaydetti.
 
Araştırmacılardan Teio Meedendorp, diğer araştırmacıların "tüm önemli sorularının cevaplarını bulduklarını" söyledi. Eserin ünlü ressamın kardeşi Theo Van Gogh'un koleksiyonunda 180 numaralı tablo olarak geçtiğine işaret eden uzmanlar, ilk kez 1901'de satılan tablonun arkasında da 180 yazısının halen görülebildiğine işaret etti. 
 
Sadece 37 yıl süren kısa hayatı boyunca yalnızca bir tablo satabilmiş olan, 1853 doğumlu Van Gogh'un eserleri bugün dünyanın en pahalı tabloları arasında yer alıyor.
 
El değmemiş güzelliği ve duygusal dürüstlüğü yansıtan canlı renklerdeki tablolarıyla dikkati çeken ve eserleriyle 20. yüzyıl resim sanatı üzerinde derin izler bırakan Van Gogh, izlenimcilik akımının öncüleri arasında bulunuyor. 
 
Ünlü ressamın 140 eserinin sergilendiği Van Gogh Müzesi her yıl milyonlarca ziyaretçi çekiyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim