• BIST 9524.59
  • Altın 2506.267
  • Dolar 32.5562
  • Euro 34.2586
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Üzüm pekmezi yapımına başlandı

Üzüm pekmezi yapımına başlandı
Gaziantep'in üzümü ile meşhur ilçesi İslahiye'de üzüm hasadının başlaması ile birlikte üzüm pekmezi yapımı da başladı.

Gaziantep'te üzüm hasadı sonrası üzüm pekmezi yapımına başlandı.

Gaziantep'in üzümü ile meşhur ilçesi İslahiye'de üzüm hasadının başlaması ile birlikte üzüm pekmezi yapımı da başladı. Altın Üzüm Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Akdoğan, üzümlerini hasat ettikten sonra pekmez yapmaya başladıklarını söyledi. Pekmez yapımını anne ve babasından öğrendiğini söyleyen Akdoğan, pekmez yapımının gelenek haline dönüştüğünü kaydetti. Akdoğan mevsimin ilk üzüm olan "kardinal" cinsi üzümün asmalardan toplandığını ve toplanan üzümün işlemlerden geçtiğini dile getirdi. Pekmezin serüvenini anlatan Akdoğan, "Üzümün hasadı yapılır. Sonrasında salkımlardan çürük olanlar temizlendikten sonra üzüm makinelerden geçirilir. Üzüm suları özel kazanlarda yaklaşık ilk kaynatma sonrası ateşten indirilir. Pekmezin yapımında kullanılan toprağın dibe çökmesinin ardından tekrar ateşte kaynatılıyor. Üzüm suları 6 saat ateşte kaynayarak pekmez haline gelerek soframızdaki yerini alıyor. Bu yıl 3 buçuk ton üzümden 570 kilogram kadar pekmez elde ettik. Pekmezin kilogram fiyatı da 25 liradır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim