• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Uzmanlardan uyarı: “Yaz gelmeden klima temizliğinizi yapın

Uzmanlardan uyarı: “Yaz gelmeden klima temizliğinizi yapın
Ülke genelinde bastıran sıcaklar bu yıl daha sıcak bir yaz mevsiminin habercisi oldu.

Ülke genelinde bastıran sıcaklar bu yıl daha sıcak bir yaz mevsiminin habercisi oldu. Uzmanlar daha sağlıklı bir klima kullanımı için yaz gelmeden klimaların temizlenmesini tavsiye etti.

Klima temizliğinin, gerek sağlık, gerekse de enerji tasarrufu bakımından büyük önem taşıdığını belirten Uğur Klima uzmanları, "Klimalar, çalışma prensibi olarak ortamdaki havayı emer, istenen sıcaklığa getirdikten sonra da geri verir. Bu sırada, havadaki tüm toz ve kir partiküllerini de emerler. Bu partiküller, klimanın filtre ve iç sistemlerine yapışır. Zaman içinde birikerek, reçine halini alırlar. Bu reçineler üzerinde çeşitli bakteriler üreyebilir ve ortam havasına karışabilir. Nitekim "Lejyoner hastalığı" olarak bilinen hastalık, tam olarak bu şekilde oluşmaktadır. Bu reçine birikimi, klimanın performansını etkileyeceğinden, daha fazla enerji tüketmesine de neden olacaktır" diyerek klimanın temizliğinin başta sağlık daha sonra da enerji tasarrufu için büyük önem taşıdığını kaydettiler.

Klima temizliğinin faydaları

Kullanıcıların sağlığı başta olmak üzere klima temizliğinin yaklaşık yüzde 40'a varan enerji tasarrufu sağladığını belirten Uğur Klima uzmanları, "Hoş olmayan kokulardan kurtulmanız ve polen ile bakterilerden arınmış bir hava solumanız mümkün olur. Hava kalitesi artar. Bakım ve onarım masrafları düşer. Kirli bir klimanın kompresörü daha düzensiz çalışacağından, arıza yapmaya meyillidir. Klimanın kullanım ömrü artar. Drenaj sistemindeki tıkanmalar engellenir" diyerek klima temizliğinin yılda 3 kez yapılmasını önerdiler.

Uzmanlar klima filtrelerinin ise, ortamdaki hava kirliliği seviyesine göre daha kısa aralıklarla yapılması gerektiğini kaydederek klima bakım ve temizliğinin de mevsim geçişleri döneminde yapılmasının daha iyi olduğunu ifade ettiler.

Klima temizliği nasıl yapılır?

Klimalar hassas elektronik aletler olması nedeniyle uzmanı olmayan kişilerin temizlettirilmemesini öneren Uğur Klima uzmanları bu konuda şu bilgilere yer verdi; "Hassas ve elektronik aletler olduğu için klimalarda kendi başınıza yapacağınız bakım/temizlik işlemleri, sadece filtre değişiminden ibaret olmalıdır. Klima filtresi, soğuk suda deterjan/sabun kullanmadan yıkanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Bunun dışındaki tüm temizlik işlemleri, yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmelidir. Klima temizliği, iç - dış - boru hattı - besleme panosu olmak üzere dört aşamada yapılır. Dış temizlik, cihazın dış temizliğini ve bağlantılarının kontrolünü kapsar. İç temizlik, filtre ve kompresör temizliği ile gerekli kontrollerin yapılmasıdır. Boru hattı temizliğinde gaz kaçakları ve kablo bağlantıları kontrol edilir. Besleme panosu temizliği ise, kumanda panosunun temizlenmesi ve elektrik bağlantılarının kontrol edilmesinden ibarettir. Klima temizliğiniz için bizlere 444 84 87 numaralı hattan ulaşabilir ya da Uğur Pratik ürünleri içinde bulunan "Klima Temizleyici Aerosol ve Klima Temizleyici Likit" kullanabilirsiniz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim