• BIST 9530.47
  • Altın 2480.006
  • Dolar 32.427
  • Euro 34.7227
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Uzman erbaşlara sınavsız memurluk

TSK'dan ayrılan uzman çavuşlar sınavsız memur olabiliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) uzman erbaşlık yapanlar, sözleşmelerini kendi istekleriyle feshetmeleri halinde isterlerse sınavsız olarak memuriyete geçebiliyor. Daha önce 2 yıl TSK' da görev yapma şartı aranırken geçen yıl bu süre 7 yıla çakarıldı. Son 10 yılda kendi isteğiyle ordudan ayrılan yüzlerce uzman çavuş, belediyelerde zabıta ve güvenlik görevlisi kadrolarına açıktan atandı. 
 
ZABITA VE GÜVENLİK KADROSU
 
Uzman çavuşlara devlet memurluğu kapısı 2002 yılında 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nda yapılan düzenleme açtı. Uzman erbaşlar, koruma ve güvenlik kadrolarına veya kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girmeden atanabiliyor. Bunun için 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabi uzman erbaşların en az 2 yıl süreyle çalışmış olup, (Yeni yönetmelikle bu süre geçen yıl 7 yıla çıkarıldı) kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmeleri gerekiyor. Kurum ve kuruluşlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, atanmak istedikleri yere başvurmaları yeterli oluyor. Başvurdukları kurumda açık varsa kurum yöneticisinin onayı ile sınavsız açıktan atamaları yapılabiliyor. 2002 yılından bu yana belediyeler başta olmak üzere yüzlerce lise mezunu uzman çavuş, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında memuriyete geçti. Bu kişilerin büyük çoğunluğu zabıta ve güvenlik görevlisi kadrolarını seçti. 
 
'Uzman erbaşların diğer kamu kurum ve Kuruluşlarına Atanmaları'na ilişkin tebliğde şu ifadeler yer alıyor: "Uzman erbaşların, 657 sayılı kanunun 97. nci maddesinde belirtilen sürelere tabi olmaksızın yürürlükteki Başbakanlık genelgeleri çerçevesinde açıktan atama izni alınması suretiyle aynı kanunun 92. maddesine göre koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara atanmaları hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır."
 
9 YILDIR ÇALIŞIYORLAR
 
Sakarya'da TSK'dan kendi isteğiyle ayrılan 50’yi aşkın eski uzman çavuş başta belediye başta olmak üzere, valilik, Milli Eğitim gibi kurumlarda devlet memuru olarak görev yapıyor. Belediyeyi tercih edenler genelde zabıta memuru kadrosuna geçiyor. Adapazarı Belediyesi’nde eki 7 uzman çavuş şimdi zabıta olarak görev yapıyor. TSK’dan kendi istekleriyle ayrılan uzman çavuşlar yaklaşık 9 yıldır belediyede zabıta memuru olarak görev yaptıklarını belirterek işlerinden memnun olduklarını belirtiyor. 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim