• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Usta tiyatrocu meslektaşına dava açıyor

Usta tiyatrocu meslektaşına dava açıyor
Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu arasındaki sansür iddiaları durulmuyor.

Saban’ın, Cibali Karakolu ve Fareli Köyün Kavalcısı isimli oyunlarda, Yazıcıoğlu tarafından hem oyuna hem de oyunculara sansür uyguladığı iddiaları tiyatro sahnelerinden yargıya sıçradı. Saban'a dava açmaya hazırlanan Yazıcıoğlu söz konusu iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Nedim Saban gitsin muhallebicilik yapsın,bence daha çok tatmin olur" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kağıthane Sadabat Sahnesi’nde sahnelenen “Fareli Köyün Kavalcısı’ adlı tiyatro oyununda belediye başkanını canlandıran oyuncunun ‘ayakkabı kutusundaki paralar’ benzerinde bir ifade kullandığı ve oyuncunun işinden edildiği iddialarına yanıt veren Yazıcıoğlu yaşanan durumu 'iftira' olarak tanımladı. Söz konusu durumun iki yıl öce oynanan oyunda yaşandığını açıklayan Yazıcıoğlu;

"İki yıl önce bir çocuk oyununda yapılan durumla ilgili benim uzaktan yakından ilgim alakam yok. O Benim elim güçlendikçe o tiyatrocunun affedilmesi için elimden gelen her şeyi yaparım. Siyasetle siyasetçilerle hiçbir ilgim yok. Bakın tarihsel yanlışlıklar yapıyor. İftiralar atıyor. Ayrıca ben ona yalvarmışım yönünde açıklamaları var. Ben onu aradım ama dönmedi. Aramışım bana dönmemiş Elimde kopyası da var. ‘Ben ona yalvarıp bu sansürü ortaya çıkarma’ demişim.Beni bir gün önce kendi galasına davet etmiş. Ne oldu da aynı gün buraya bulaştı? Bilemiyorum. Ayrıca oyunun bazı bölümlerini kesme yetkisine sahibim. Yönetmenini çağırdım şuraları atalım hocam dedim.

Çok doğru düşünmüşsün hocam dedi. Ve böylece oyun kısaldı. Erken saatte herkes evine gidebiliyor. Tiyatro bir mabettir bu mabedin içinde bir tiyatrocu arkadaşımı kötülemek istemiyorum ama biraz haddini aştı ve saygı sınırlarını aştı. Neden bulaştı böyle bir şeye kimler onu tahrik etti bence bunun hesabını kendi yapması lazım. Şöyle bir külahını önüne koyup, ‘Ben ne yaptım bir kayaya çarptım. Yanlış bir yere geldim. 'Erhan benim dostumdu. Ondan ve tiyatro içerisinden de destek alıyordum' desin ve kendi ile hesaplaşsın bir aynaya baksın.
Sonra benim burada hayatımı ortaya koyduğumu ve son iki yılımı figüran olarak girdiğim bu tiyatroda gerçekten her şeyi tüm boş vaktimi buralara verip kaybolmakta olup tehlikede olan tiyatromu bir nebzede olsun kurtarmak için çalışırken onun başka bir yerden gerçekten yalanlarla başka bir yerden vurması kendisine bu tür sansasyonlar yarar sağlayabilir. İşin özüne bakınca zamanı gelince çok rahatsız olacak diye düşünüyorum çünkü yapısı itibari ile naif ve duygusal olduğunu düşünüyorum" dedi.

"ÇOK YANLIŞ YAPTIN"

Yazıcıoğlu Saban’nın bu girişimlerini, ‘Meyve veren ağaç taşlar’ ya da ‘öküz altında buzağı arıyor’ atasözleri ile özetleyen Yazıcıoğlu, kendisinin herkese karşı eşit mesafede bir isim olduğunu hatırlattı. Her türlü eleştiriye açık bir isim olduğunu da belirten Yazıcıoğlu Nedim Saban'a ithafen şunları söyledi: 'Sen beni eleştir ya da repertuarını değiştir gel bana akıl ver.
Beni tiyatroda ziyaret et, bazı şeyler hoşuma gitmiyor' diyebilirsin. Ben herkese eşit mesafedeyim. Bana kimse 'Erhan Bey' demez. Benim böyle bir sıcaklığım varken aradaki bütün köprüleri yıkması bir merhabamız bir fikir alışverişimiz varken ne yazık ki işi bu hale o getirdi. Çünkü ben hiçbir şeye sebep olmadım. Herkes soruyor, “Ne var aranızda?” hiçbir şey yok. Sadece yanlış insanların tahrikine kapıldı ve kendi oyunun çıkışına da denk geldi. Yapısı itibari ile taşıdığı misyona göre akıllıca davrandı ama yanlış yaptın Nedim. Çok yanlış yaptın."

KARADAYI'DAKİ BAKAN ROLÜNE DE AÇIKLIK GETİRDİ

Usta oyuncu, Nedim Saban'nın kamuoyunda, 'Karadayı'ndaki bakan rolünü neden iyi yaptığı anlaşıldı' yönündeki açıklamalarını da hadsizlik olarak değerlendirdi. Yazıcıoğlu şunları söyledi: " Öyle bir hadsizlik yapmış. “Neden çok iyi oynadığın belli oluyor çünkü içindeki kötülük o rolde ortayla çıkıyor. Bir oyuncu, bir aktör, bir yönetmen, bir tiyatro adamı nasıl böyle bir şey söyler? Yani her oynadığımız tipte bizim içimizde o tipten bir şeyler mi var?Bun ansıl gülünç bir iddiadır. Bence gerçekten bu işi bıraksın artık. Eğer böyle bir iddiayı ortaya atıp hala daha sahip çıkıyorsa gitsin muhallebicilik yapsın. Bence daha tatmin olur daha mutlu olur ve iyi olur."

"İLK KEZ BİR DAVA AÇACAĞIM"

Yaşanan tablodan dolayı hayatında ilk kez mahkemenin yolunu tutacağını sözlerine ekleyen Yazıcıoğlu; " Yasal olarak hayatımda ilk kez bir dava açacağım ve ilk kez bir mahkemeye gideceğim. Meslektayıma karşı böyle bir durumun olması beni çok üzdü. Ben hem cürretkarım hem de dayanıklı bir adamım.

Beni hiç tanımamış. Bunlarla yıkılmam. Ben buraya Kadir Başkanını ricasıyla geldim. Benim çocuğuma laf atıyor ama benim çocuğum 6 yıl oldu kadroya alındı" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim