• BIST 9772.35
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Umman Denizi’ndeki tankerlerin patlama anı böyle görüntülendi

Umman Denizi’ndeki tankerlerin patlama anı böyle görüntülendi
Umman Körfezi'nde ham petrol taşıyan iki petrol tankerindeki patlamanın ardından dehşetin görüntüleri ortaya çıkmaya başladı. Gemi kaptanı tarafından çekilen görüntülere Deniz Haber Ajansı ulaştı.

mman Denizi'nde iki petrol tankerinde torpidoyla yapılan saldırı sonrasında gemilerdeki dehşet anlarının ilk görüntülerine Deniz Haber Ajansıulaştı. Görüntülerde patlamanın ne denli şiddetli olduğu görülüyor.

umman_denizi_tanker_patlama_14.jpg

Öte yandan İran ordusu, Umman Körfezi'nde 2 tankerdeki patlamaların gemilerin güvertesinde çıkan yangından kaynaklanmış olabileceğini açıkladı.

İran Deniz Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Umman Körfezi'nde seyir halindeki petrol tankerlerinde meydana patlamaların tüm boyutlarıyla incelendiği belirtildi.

Açıklamada, tankerlerin sıvı gaz taşıdığının tahmin edildiği ve "güvenilir olmayan ilk bilgilere göre patlamanın gemilerin güvertesinde çıkan yangından kaynaklı olduğu" aktarıldı.

Patlama haberinin ulaşmasının ardından bölgeye denizden ve havadan kurtarma ekiplerinin sevk edildiği kaydedildi.

Olay yerinin İran kıyılarına uzak olmasından dolayı yabancı bir geminin İran kurtarma ekiplerinden önce tankerlere ulaştığı ve tahliye edilen mürettebatı İran ekiplerine teslim ettiği bilgisi verilen açıklamada, İran'ın Cask Limanı'na nakledilen denizcilerin uyruklarının araştırıldığı ifade edildi.

JAPONYA GEMİLERİN SALDIRIYA UĞRADIĞINI DUYURMUŞTU

Umman Körfezi'nde sabah saatlerinde iki büyük petrol tankerinde patlamalar olmuştu. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını duyurmuştu.

Resmi ziyaret için dün Tahran'a gelen Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Japonya'ya ham petrol taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı sırada İran lideri Hamaney ile görüşüyordu.

Japonya Başbakanı Abe, İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması için Tahran'ı ziyaret ettiğini açıklamıştı.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii de yaptığı açıklamada, tankerlerin saldırıya uğramasından endişe duyduklarını ifade ederek, bölge ülkelerine "istikrarsızlıktan faydalanan çevrelerin oyununa gelmemeleri" uyarısında bulunmuştu.

"UMMAN KÖRFEZİ'NDEKİ SALDIRI BAE VE SUUDİ ARABİSTAN'IN PROVOKASYONU OLABİLİR"

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç, Umman Körfezi'nde Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerine saldırının arkasında ABD-İran arasındaki gerilimin yatışmasını istemeyen Körfez ülkelerinin olabileceğini söyledi.

İran uzmanı Koç, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Tahran ziyareti sırasında Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğramasını değerlendirdi.

Japonya Başbakanı Abe'nin Tahran'a ziyaretinin İran açısından ABD ile gerginliğin azaltılması ve İran'daki özellikle ekonomik sıkıntıların giderilmesi için adeta son girişim olduğuna dikkati çeken Koç, "ABD-İran arasındaki gerginlik sadece iki ülke ilişkileriyle sınırlı kalmıyor, dünya petrol piyasasını da olumsuz etkiliyor. Japonya Başbakanı bu tırmanışı önlemek ve kontrol altında tutabilmek için ABD Başkanı Donald Trump'tan mesaj getirmiş olabilir. Bu son mesaj, Tahran açısından köprüden önceki son çıkış kıymetinde" diye konuştu.

Saldırıların Japonya Başbakanı Abe'nin ziyareti sırasında meydana gelmesinin oldukça manidar olduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:

"İranlı yetkililer petrol yaptırımlarına karşı Körfez'deki petrol sevkiyatlarına yönelik tehditlerde bulunmuş olsa da İran'ın kendisi için bu kadar önemli bir ziyaret sırasında böyle bir tepki verme ihtimali oldukça zayıf. Bu saldırı, İran'a yönelik baskıların daha da artırılmasını isteyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ın provokatif bir eylemi olabilir. Bu iki ülke ABD-İran arasındaki gerilimin düşmesini istemiyor. Bu iki ülke, Japonya'nın Washington ile Tahran arasındaki tansiyonu düşürmek için üstlendiği girişimi akim bırakmak istiyor."

BAE ve Suudi Arabistan'ın İran-ABD arasındaki gerginliğin yumuşama olasılığını dahi istemediğini dile getiren Koç, "Bu bağlamda BAE ve Suudi Arabistan, Tahran-Washington arasında yumuşamaya kapı aralayacak girişimlerin sabote edilmesi adına böyle bir provokatif eylem gerçekleştirmiş olabilir." dedi.

"İRAN BELİRSİZLİK SİYASETİ YÜRÜTÜYOR"

İran Azad Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehdi Mutahharniya ise İran'ın Hürmüz ve Umman Körfezi'ndeki tanker saldırılarıyla ilgili "belirsizlik siyaseti" yürüttüğünü söyledi.

"Körfezdeki tankerlere saldırılar İran'a düşman ülkeler tarafından yapılıyorsa Tahran neden elindeki delilleri dünya kamuoyuyla paylaşmıyor?" sorusu üzerine Mutahharniya, "İran, belirsizlik siyasetinden faydalanıyor." ifadesini kullandı.

Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir çağda bu gibi saldırıların faillerinin bulunamamış olmasının şüphe doğurduğunu dile getiren Mutahharniya, "Fuceyra'daki saldırı da bu şekilde şüpheli bir şekilde kaldı. Bazı ülkeler Fuceyra saldırısından İran'ı sorumlu tuttu. İran ve ABD arasında olası bir savaştan faydalanacak kesimler de bu saldırıları İran'ın üzerine atıyor." dedi.

Mutahharniya, "İran, saldırıların faillerini dünya kamuoyuna açıklayabilecek delillere sahip olsa bile Batılı ülkeler yine de İran'ı suçlamaya devam edeceklerdir. Bu nedenle İran belirsizlik siyasetini kullanıyor. Bu belirsizlik, İran içindeki aşırılık yanlılarını ABD'ye karşı zafer kazanma psikolojisinde tutarken, diğer taraftan Tahran yönetiminin uluslararası arenada çeşitli imtiyazlar elde etmesi için elini güçlendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Umman Körfezi'nde meydana gelen olayın dünya genelindeki ve İran içindeki aşırılık yanlılarının işine yaradığını söyleyen Mutahharniya, İran içindeki ve dışındaki aşırılık yanlılarının bir çeşit ahenk içinde hareket ettiklerini belirtti.

Mutahharniya, "Söz konusu kesimler ABD'yle İran'ı karşı karşıya getirmeyi hedefliyorlar. Krizi kangren hale getirip iki ülke arasında savaşın gerçekleşmesini istiyorlar." diye konuştu.

BÖLGEDE GERİLİM YÜKSEK

Umman Körfezi'nde sabah saatlerinde iki büyük petrol tankerinde patlamalar olmuştu. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını duyurmuştu.

Japonya Başbakanı Abe Şinzo, İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması amacıyla görüşmeler yapmak üzere dün Tahran'a gelmişti.

Abe, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı sırada İran lideri Ali Hamaney ile görüşüyordu.

Uluslararası petrol ticareti için kritik önemdeki bölgeden geçen ay da gerilimi yükselten benzer saldırı haberleri gelmişti.

BAE Dışişleri Bakanlığı 12 Mayıs'ta 4 sivil ticari kargo gemisinin, ülkenin doğu sahilinde yer alan El-Fuceyra Limanı yakınlarında sabotaja uğradığını duyurmuştu.

NELER OLDU?

İngiliz deniz güvenliği grubu, Umman Denizi'nde henüz belirlenemeyen bir olay yaşandığı konusunda uyardı, İran medyası ise iki petrol tankerinde patlama olduğunu iddia etti.

İran devlet televizyonu yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde Umman Denizi'nde seyir halindeki ham petrol yüklü iki büyük tankere saldırı gerçekleştirildiği iddia etti. Ancak haber henüz doğrulanmadı.

İran resmi ajansı IRNA, tankerlerdeki 44 kişinin tahliye edilerek, İran'ın Hürmüzgan Eyaleti'ndeki Cask Limanına nakledildiğini aktardı.

Görgü tanıkları tankerlerin Marshal Adaları bayraklı Front Altair ve Panama bayraklı Kokuka Courageous olduğunu söyledi.

SALDIRI AÇIKLAMALARI PEŞ PEŞE GELDİ

Öte yandan çeşitli ülkelerden peş peşe patlama ve saldırı açıklamaları geldi.

Japonya Ticaret Bakanlığı, 'Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığı belirtilen tankerlerin Japonya'ya yük taşıdığı' açıklamasında bulundu.

Tayvan merkezli CPC de aynı bölgede kendilerine ait bir tankerin bilinmeyen bir cisim tarafından vurulduğunu açıkladı. Gemide görev yapan 21 personelin tahliye edildiği duyuruldu.

Norveç ise, Marshal Adaları bayrağı taşıdığı söylenen Front Altair adlı tankerin kendilerine ait olduğunu duyurdu. Frontline şirketine ait tankerin Fuceyra açıklarında torpido ile saldırıya uğradığı ve bunun sonucunda yangın çıktığı açıklandı. Tankerin bir süre sonra battığı belirtilirken, gemide bulunan 23 personelin kurtarıldığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

"SALDIRIYI TANIMLAMAK İÇİN 'ŞÜPHELİ' İFADESİ BİLE YETERSİZ"

Konu, resmi temaslar kapsamında İran'da bulunan Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmesinde de gündeme geldi.

Zarif, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin saldırıya uğramasını tanımlamak için 'şüpheli' ifadesinin dahi yeterli olmayacağını söyledi.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Japonya'ya yük taşıyan tankerlere saldırı Başbakan Abe Şinzo ile (İran lideri) Ayetullah Ali Hamaney'in kapsamlı ve dostça görüşmeler yaptığı sırada gerçekleşti. Bu sabah olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır. İran'ın önerisi olan Bölgesel Diyalog Forumu zorunludur" dedi.

İNGİLİZ KURUM ‘BELİRLENMEYEN BİR DURUM’ DEDİ

İngiliz donanması tarafından yönetilen Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları ise, Umman Denizi'nde ‘henüz belirlenemeyen’ dediği bir olay konusunda uyardı.

AP haber ajansında yer alan habere göre kurum, sabah saatlerinde Umman Denizi’nde belirlenemeyen olay konusunda uyardı ve ABD-İran gerginliğinin yaşandığı bölgede ‘çok dikkatli’ olmaya çağırdı.

Öte yandan ABD'nin Bahreyn'de bulunan 5'inci Filosu, saldırıya uğradığı tahmin edilen iki tankere yardım için bölgeye kuvvetlerini gönderdi.

BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait dört ticari kargo gemisi, 12 Mayıs'ta sabotaja uğramıştı.

Bundan İran’ı sorumlu tutan ABD, gözdağı vermek için bölgede F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar yapmıştı. Saldırıdan İran’ın sorumlu olduğuna dair bir kanıt bulunmazken, Tahran da iddiaları reddetmiş ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.

ABD TANKERLERE YARDIM İÇİN KUVVETLERİNİ GÖNDERDİ

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını duyurdu.

Nikkei Asia Review'de yer alan habere göre, Japonya Ticaret Bakanı Seko, Japonya'ya yük taşıyan 2 geminin Umman Körfezinde saldırıya uğradığı bilgisini aldığını kaydetti.

Seko, saldırıyla ilgili bakanlıkta olağanüstü toplantının yapıldığını söyledi.

İran devlet televizyonunun yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Umman Körfezinde ham petrol yüklü iki büyük tankerde patlama meydana geldi.

Patlama sonrasında iki tankerin körfez çevresindeki ülkelere acil yardım çağrısında bulunduğu ancak tankerlerden birinin batmaya başladığı kaydedildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, tankerlerdeki 44 kişi tahliye edilerek, İran'ın Hürmüzgan Eyaleti'ndeki Cask Limanı'na nakledildi.

Associated Press (AP) haber ajansında yer alan habere göre, İngiliz donanması tarafından yürütülen Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları, Umman Denizi’nde meydana gelen patlamanın incelendiğini duyurdu.

Marshall Adaları bayraklı Front Altair ve Panama bayraklı Kokuka Courageous olduğu tespit edilen tankerlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki limandan yüklenen petrolü taşıdığı ifade edildi. Patlamada bir kişi yaralandı.

ABD'nin Bahreyn'de bulunan 5'inci Filosu, saldırıya uğradığı tahmin edilen iki tankere yardım için bölgeye kuvvetlerini gönderdi.

umman_denizi_tanker_patlama_1.jpgumman_denizi_tanker_patlama_2.jpgumman_denizi_tanker_patlama_3.jpgumman_denizi_tanker_patlama_4.jpgumman_denizi_tanker_patlama_5.jpgumman_denizi_tanker_patlama_6.jpg

umman_denizi_tanker_patlama_7.jpgumman_denizi_tanker_patlama_8.jpgumman_denizi_tanker_patlama_9.jpgumman_denizi_tanker_patlama_10.jpgumman_denizi_tanker_patlama_11.jpgumman_denizi_tanker_patlama_12.jpgumman_denizi_tanker_patlama_13.jpg

DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim