• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

TZOB’dan, Fındıkta Müdahale Alımı Beklentisi

TZOB’dan, Fındıkta Müdahale Alımı Beklentisi
Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, devletin fındıkta müdahale alımı yapması gerektiğini belirterek, "14 TL'ye fındığını...

Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, devletin fındıkta müdahale alımı yapması gerektiğini belirterek, "14 TL'ye fındığını satmayan üretici 9 TL'ye fındığını satmak istemiyor. Bu anlamda üretici dik duruyor, pazara fındık indirmiyor. Bu durum karşısında bizim hala TMO'nun fındık alımıyla ilgili ısrarımız devam ediyor ve devam edecek" dedi.

Ordu'da serbest piyasada 8.75 TL seviyelerine inen fındık fiyatları üreticiyi tedirgin etmeye devam ediyor. Fiyat düşüşleri karşısında fındığını satmamak için direnen üreticiler devletin müdahale alımı yapmasını talep ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla Trabzon'da gerçekleşen toplantıda alınan kararları ve fındıkta yaşanan fiyat düşüşünü değerlendiren Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fiyat düşüşleri karşısında devletin müdahale alımı yapması gerektiğini söyledi.

"FINDIKTA YAŞANAN DÜŞÜŞ BİZİ VE ÜRETİCİLERİMİZİ ŞOK ETTİ"

Trabzon'da gerçekleşen toplantıda kamuoyu ve üreticinin beklentisinin Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alımı yapması olduğunu ancak bu kararın çıkmadığını ifade eden Soydan, "Trabzon'da yapılan toplantının ardından kamuoyunun tek beklentisi özellikle TMO'nun fındıkta müdahale alımı yapmasındaki açıklamalarıydı ama olmadı. Alınan kararların bir gün sonra fındık fiyatlarına nasıl yansıyacağına baktık ve ilk pazartesi günü fındık fiyatları 9.30'dan bir anda 50 kuruşluk bir düşüşle 8.70-8.75 seviyelerine geriledi. Bu düşüş gerçekten bizi ve üreticilerimizi şok etti. Bu durum sonrası serbest piyasanın bu durumda üreticilere zarar verdiğini, üreticileri mağdur ettiğini görüyoruz" diye konuştu.

"DEVLETİN MUHAKKAK MÜDAHALE ALIMI YAPMASI GEREKİYOR"

Üreticinin zarar etmemek için direndiğini, fiyatların artması için devletin müdahale alımı yapması gerektiğinin altını çizen Soydan, "Devletin yani TMO'nun muhakkak müdahale yapması, alım yapması gerekiyor. Fiyatlar aşağıya inmeye devam ediyor. Bu fiyatlar karşısında üretici gerçekten ne yapacağını bilmiyor. 14 TL'ye fındığını satmayan üretici 9 TL'ye fındığını satmak istemiyor. Bu anlamda üretici dik duruyor, pazara fındık indirmiyor. Bu durum karşısında bizim hala TMO'nun fındık alımıyla ilgili ısrarımız devam ediyor ve devam edecek" şeklinde konuştu.

TZOB’dan, Fındıkta Müdahale Alımı Beklentisi

TZOB’dan, Fındıkta Müdahale Alımı Beklentisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim