• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Tütün üreticileri fiyatlardan rahatsız

Tütün üreticileri fiyatlardan rahatsız
Manisa'nın Kula ilçesinde 2017 yılı mahsulü tütün alımlarına başlandı. Fiyatların 12 ile 14 lira arasında değişmesi üreticileri memnun etmezken,...

Manisa'nın Kula ilçesinde 2017 yılı mahsulü tütün alımlarına başlandı. Fiyatların 12 ile 14 lira arasında değişmesi üreticileri memnun etmezken, fiyatların yapılan sözleşmenin altında olmasına tütün üreticileri tepki gösterdi.

Kula ilçesinde son yıllarda ekonomiye büyük katkı sağlayan tütünün üretici ve alım yapacak şirketlerle yapılan sözleşmelerde kilogram fiyatının yüksek yazılmasına rağmen tüccarların 12 ile 14 lira arasında değişen bir fiyat verdiğini vurgulayan üreticiler, haklarının yenildiğini iddia etti. Tütün üreticisi Şinasi Özgen, "Bizler geçimimizi tütün ile sağlıyoruz. Yıllardır tütün üreticiliği yapıyoruz. Bu yıl gibi hiç olmadı. Yapmış olduğumuz sözleşmelerin altında bize fiyat verilmesi, fiyatların da üretim maliyetinin altında olması bizleri zor durumda bıraktı. Yetkililerin bizim sesimizi duymasını istiyoruz" dedi.

Tüccarların sözleşmenin altında fiyatlarla tütünü almaya çalışmasının üreticileri mağdur duruma düşürdüğünü ve isyan noktasına getirdiğini belirten Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal, "Oda olarak 2017 yılında 2 bin çiftçi tütün üretimi yapmak için odamıza çiftçi kaydı yaptırdı. Bu üreticiler bu yıl tarladan kaldırdığı mahsulleri sözleşme yaptıkları özel sektöre teslim etmeye başladı. Ancak yapılan sözleşmelerde yüksek fiyat yazarken, tüccarlar sözleşmelere uymayarak üreticilere düşük fiyat veriyor. Nedenini sorduğumuzda "ürün fazlalığı" ve "kalite" diyorlar. Onun için de fiyatları düşürüyorlar. Üreticilerimizin hakkı yeniyor" dedi.

Geçmiş yıllarda ne kaliteye ne de randımana bakılmadan tütünlerin alındığına dikkat çeken Topal, "Daha önceki yıllarda firmalar tarafından sözleşmeli tütün ektirilen çiftçilerimize önceki yıllarda rekoltenin düşük olması nedeniyle "ne olursa olsun tütün mü getir" deyip randımanın ne olduğuna bakmadan fiyat veren ve ilçede fazla üye yarışına giren firmalar, ne oldu da bu yıl randıman belirleyip, tespit zamanında üyelerini bilgilendirmedikleri halde tütünlerini maliyetinin altında fiyat vererek veya "bazı kolilerinizi alamıyoruz, götürün ne yaparsanız yapın, ister çöpe atın, ister yakın" deme cesaretini nereden buluyorlar. Bu ülkenin olmazsa olmazı olan bu tarım sektöründe alın teriyle toprağı sulayan, topraktan yetiştirdiği ürünle ailesine ve devlet ekonomisine katkı sağlayan bu çiftçilerimizin Allah yar ve yardımcı olsun. Bu konuyu gündeme getirerek çiftçimizin sesini duyuracağız. Gerekli yerlere müracaatlarda bulunacağız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim