• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Turunçgil Üreticileri Bilgilendirildi

Turunçgil Üreticileri Bilgilendirildi
Silifke Turunçgil Üreticileri birliği, Silifkeli üreticiler için bilgilendirme toplantısı yaptı.

Silifke Turunçgil Üreticileri birliği, Silifkeli üreticiler için bilgilendirme toplantısı yaptı.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu turunçgil üretimi hakkında bilgi verdi.

Silifke'de 50 bin ton limon üretiminin yapıldığını ve bu rakamın küçümsenemeyecek bir boyutta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yeşiloğlu, "Silifke çok önemli bir limon üretim merkezidir. Bölgenin iklim özellikleri kaliteli limonun yetiştirilmesine büyük olanak sağlamaktadır" dedi.

Kaliteli ve verimli ürün elde etmek için uygun anaç ve uygun çeşitlerin seçilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yeşiloğlu, "Limon için en uygun anaç turunçtur. Turunç soğuğa ve kireçli toprağa dayanaklı bir bitkidir. En önemli çeşit ise kütdiken cinsi limon ve ondan türeyenlerdir. Yeni fidan dikecek bir kişi mutlaka analiz sonuçlarına göre fidan seçmelidir. Önemli olan çok verim almak değil, kaliteli verim almaktır" dedi.

Doğru sulama yöntemi ve doğru gübreleme ile verim ve kalitede artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Yeşiloğlu, "Artık teknoloji gelişti. Salma su ile fidan ve ağaç sulama devri geride kaldı. Teknolojiye ayak uydurarak ağacın istediği kadar sulanmalıdır. Eğer ağaçlarınız susuz kalırsa mutlaka verim ve kalite düşecektir. Bu nedenle mutlaka damla sulama tekniğine geçilmeli ve ağacın doyacağı miktarda su verilmelidir. Özellikle damla sulama tekniğine de daha ağaç fidan iken geçilmelidir. Büyük ağaçlarda da bu tekniği kullanabilirsiniz ama ağacı buna hazır hale getirmelisiniz" dedi.

Gübrelemede dengeli gübrelemenin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yeşiloğlu, "Ağaçlar meyveyi yetiştirmek için sürekli topraktaki elementlere ihtiyacı vardır. Bazı elementleri ağaç topraktan alamaz. Bunu yapabilmesi için bazı gübrelere ihtiyacı vardır. Meyvenin kaliteli bir şekilde gelişebilmesi için toprağa bazı gübrelerle elementler aktarılmadır" dedi.

Toprak ve yaprak analizi ile ağacı budamanın meyve kalitesinde yerinin çok büyük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, şunları kaydetti:

"Ağacınızın ne istediğini bilmeniz gerekiyor. Bunu da yapılan analizlerle anlayabilirsiniz. Ayrıca ağaçlarınızı budama yapmanız ağacın sağlığı ve meyve kalitesi bakımından büyük önem arz ediyor. Çok çiçek verdi diye ağacınızı budamazsanız gelecek yıl ağacınız daha az verim verecektir. Her yıl aynı miktarda ve kaliteli verim alabilmeniz için budama mutlaka yapmalısınız. Bir budama ağacınızın kalitesini yüzde 10-20 etkiler."

Turunçgil ağaçlarının çiçeklenme dönemi ve yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yeşiloğlu, hiçbir zaman çok verim almayı düşünmemeleri gerektiğini, önemli olanın kaliteli ve istenilen ürün alınması gerektiğini söyledi.

Turunçgil Üreticileri Bilgilendirildi

Turunçgil Üreticileri Bilgilendirildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim