• BIST 9596.13
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye'ye tatile gelen İranlı turist sayısında 800 bin artış bekleniyor

Türkiye'ye tatile gelen İranlı turist sayısında 800 bin artış bekleniyor
Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında bu sene 800 bin artış bekleniyor.

Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında bu sene 800 bin artış bekleniyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, 2016 yılının ilk 3 ayında Antalya'ya gelen İranlı turist sayısının 39 bin olduğunu söyledi. Boztaş, "Geçen sene ülkemize 1,7 milyon İranlı turist geldi. Antalya'ya Tahran ve Tebriz'den uçak seferlerinin başlamasıyla bu rakamın bu sene 2,5 milyona ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

Antalya'ya İran Turizm Zirvesi için gelen 81 turizm seyahat acentesi sahibi ve 13 İranlı gazeteci, yıllık 4,5 milyon turisti ağırlayan Manavgat destinayonundaki turizmcilerle bir araya geldi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve MATSO'nun düzenlediği etkinlik kapsamında Manavgat'a gelen konuklar, turizmcilerle buluşmadan önce Manavgat Şelalesi, Side Antik Kent, Selge Antik Kent, Seleukeia Antik Kent'i gezerek Manavgat Irmağı'nda bot turu yaptı. Turun ardından da Antalyalı turizmciler ile ikinci buluşma ve iş görüşmelerini, MATSO toplantı salonunda yaptı.

"2015'TE ANTALYA'YA 210 BİN İRANLI TURİST GELDİ"

Burada konuşan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, 2015 yılında Antalya'ya 210 bin İranlı turistin geldiğini, bunun 35 bininin Manavgat'ta tatil yaptığını söyledi. Geçen sene ülkeye gelen toplam İranı turist sayısının 1,7 milyon olduğunu vurgulayan Boztaş, bu rakamın iyi bir tanıtımla 2,5 milyona rahatlıkla ulaşacağına yürekten inandığının altını çizdi. 250 bin yatak kapasiteli Manavgat destinasyonunda 85 mavi bayraklı beş yıldızlı otelin bulunduğunun altını çizen Boztaş, "Manavgat, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre Avrupa Birliği (AB) sınıflaması içinde yer alan 54 ülkeden 29'undan turizm gelirlerinin fazla olduğu bir destinasyondur. Antalya'ya gelen İranlı turist sayısının bu sene 2 katına çıkmasını bekliyoruz. Geçen sene Antalya'ya 210 bin İranlı turist geldi. Bunun 35 bini Manavgat'ta tatillerini yaptı. Bu rakamın daha da artmasını istiyoruz. Antalya'dan geçen sene İran'a 52 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bunu turizmle dahada artmasını umut ediyoruz." diye konuştu.

"İRANLA TÜRKİYE UZUN YILLARA BAĞLI 2 DOST ÜLKE"

Türkiye ile İran'ın köklü devlet geleneğine sahip 2 dost ülke olduğunu anlatan Boztaş, turizmin sadece ekonomik demek olmadığını ülkeleri arası kalıcı dostluk köprüsü kurmada her kapıyı açan bir sihirli anahtar konumunda bulunduğunu vurguladı. Boztaş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Manavgat'ta daha fazla İranlı kardeşimizi görmek istiyoruz. İranlı dostlarımızın tatil tercihlerinin Manavgat olmasını istiyoruz. İranlıların dünyada en fazla tatil yaptığı üç ülke var. Bunları birinci sırada Dubai, ikinci sırada Malezya ve üçüncü sırada Türkiye var. Bu sene 2,5 milyonun üzerinde İranlı turisti ağırlayarak ülkemizin İranlı turist ağırlamada birinci sırada yer almasını istiyoruz. Seyahat acentelerinin İran'da Manavgat'ın sesi olmasını istiyoruz."

İranlı turizm uzmanı Parise Amini de İran'ın son 3 yıl içinde tatil yapmada parlayan yıldızının Türkiye Antalya olduğunu söyledi. Amini, bunda en önemli etkenin THY'nın Tahran, Tebriz ve bazı diğer illerden direk Antalya'ya uçuşun olması olduğunu kaydetti. Antalya'da yapılan İran Zirvesi'nde ilde 2 bin 500 turizmciyle başbaşa iş görüşmesi yaptığını anlatan Amini, Acem turistlerin tatil önceliğinin alışveriş, gezi, tarihi ören yerleri turları, eğlence, lüks restoranlarda yemek yeme (gastronomi) şehir turları ve Köprülü Kanyon'da kano ve rafting yapma olduğunun altını çizdi. İran ekonomisinin her geçen gün iyiye gitmesinin tatile gitme kültürünü yaygınlaştırdığını anlatan Amini, "Daha fazla İranlı turist ağırlamada yakın komşu olma bir avantaj. İranlılar kültür olarak Türkiye'yi kendilerine yakın görüyorlar. En fazla tatile çıktıkları iller ise İstanbul ve Antalya. Tahran'da her geçen gün Antalya'nın yıldızı parlıyor. Bunda en önemli etken Antalya'nın çok zengin turizm çeşitliliğine sahip olması. Bu sene Antalya'ya gelen İranlı turist sayısında çok büyük bir artış bekliyoruz." diye konuştu.

Bu arada buluşmada Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile Manavgat Kaymakam Vekili Murat Beşikci de birer konuşma yaptı.Cihan

Türkiye'ye tatile gelen İranlı turist sayısında 800 bin artış bekleniyor

Türkiye'ye tatile gelen İranlı turist sayısında 800 bin artış bekleniyor

Türkiye'ye tatile gelen İranlı turist sayısında 800 bin artış bekleniyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim