• BIST 9674.91
  • Altın 2504.937
  • Dolar 32.5855
  • Euro 34.8435
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye'ye gizemli para girdi

Türkiye'ye gizemli para girdi
Türkiye'ye ilk 3 ayda giriş yapan 6.6 milyar dolarlık gizemli parayla ilgili korkutan uyarı; Kimse sevinmesin bu bir tuzak!

Ukrayna'da yaşanan kriz sonrası Rusya'dan milyarlarca dolar para çıkışı yaşanıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin "Rusya'dan 220 milyar dolar para kaçtı" sözlerinin ardından Türkiye'ye 6,6 milyar dolarlık kimliği belli olmayan bir para girişi oldu. 

Ünlü Ekonomist Cemil Ertem ise Rusya'dan yüklü şekilde para çıkışlarının süreceğini belirterek, kimsenin ''Milyarlarca dolar para geliyor'' diye sevinmemesini, çünkü bu paranın Türkiye'ye hiçbir faydası olmadığını aksine zararı olduğunu söyledi.

PARANIN NEREDE DURDUĞU BELLİ DEĞİL

Kaynağı belirsiz paranın Türk parasını değerlendirdiğini ve ödemeler dengesindeki net hata noksanda hızlı bir yükselme oluşturduğunu ifade eden Ertem, bu paranın nerede durduğunun ve nereden çıkacağının belli olmamasından ötürü ekonomiye zarar verecek spekülatif hareketlerde bulunabileceğini söyledi.

 VOLATİLİTE OLUR, KRİZ ÇIKARTABİLİR

Ertem, söz konusu esrarengiz paranın herhangi olası bir kriz halinde birden bire Türkiye'den çıkmaya başlayabileceğini ve bundan dolayı da kurların hızlı bir şekilde yukarıya doğru çıkarak volatilite olabileceğini söyledi. Volatilite ile birlikte oluşabilecek belirsizliğin de ekonomiye çok ciddi zarar verebileceğini ve kriz çıkartabileceğini söyleyen Ertem, ''Böyle zamanlarda yatırım yapılmaz, istihdam oluşmaz. Çünkü yatırımcı belirsizliğin olduğu bir ortamda önünü görmediği için hiçbir şekilde adım atmaz.'' dedi.

SİYASİ DE BİR SORUN!

Türkiye'ye giriş yapan sıcak paranın nerede durduğunun bilinmemesinin siyasi bir sorun da olduğunu aktaran Ertem, iddiasına şu sözlerle açıklık getirdi; '' Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim gibi çok sancılı süreçler var. O yüzden bu bahsi geçen paranın akıbeti belli olmaz ve bu para bir müddet sonra Merkez Bankası'nın denetleyemeyeceği ve Merkez'in rezervlerini aşabilecek düzeylere gelirse çok ciddi sıkıntılar yaşatabilir.'' dedi.

TAKİPTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

Bulunduğu ülkelerden Türkiye'ye kaçan sıcak parayla ilgili açık bir ekonomi olduğumuz için kısa vadede alınacak bir önlemin bulunmadığını ifade eden Ertem, ekonomi yönetiminin elindeki mekanizmalarla bu paraları denetlemekten başka çaresi olmadığını söyledi. Orta ve uzun vadede Türkiye'nin mali piyasalarının derinleşmesinin ve buna bağlı olarak spekülatif alanların da azaltılması gerektiğini aktaran Ertem, bu paranın ekonomi yönetimi tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

BU BİR TUZAK!

Kimsenin sıcak para giriyor diye sevinmemesi gerektiğini çünkü bunun bir tuzak olduğunu söyleyen Ertem, '' Sıcak paradan kaynaklı Türk lirasında yaşanan değerlenme rekabet şansımızı bitirecek ve ithalatımızın artmasına neden olacak. Bu da dış ticaret açığımızı ve cari açığımızı arttıracak. Bu bir kısır döngüdür. O zamanda cari açığı arttırmamak için daha fazla sermaye girişi isteyeceksin, faizleri arttıracaksın ve ekonomiyi öldüreceksin.'' diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim