• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye’nin ilk engelli köyü Manisa’ya kurulacak

Türkiye’nin ilk engelli köyü Manisa’ya kurulacak
Türkiye Elektrik Elektronik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Mehmet Üzen, dünyada 116 ülkede var olan engelli köylerinden birini Manisa'ya kazandırmak için kolları sıvadı.

Dünyada 116 ülkede var olan ve Türkiye'de olmayan engelli köyü Manisa'ya yapılacak. Engelli köyü için Türkiye Elektrik Elektronik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Mehmet Üzen harekete geçti. Üzen, Polonya’da bir kursa katıldığında Avrupa’daki engellilerin topluma kazandırılmaları yönünde bir engelli köyü kurulduğunu bu köyün yalnız Polonya’da değil, dünyada 116 ülkede olduğunu gördüklerini söyledi.

Kursa katıldığı süre boyunca sürekli eğitim verildiğini anlatan Üzen, şöyle konuştu: "Eğitimlerde Türkiye’de engelli köyü olmadığını gördük. Tabi bu ülkemiz adına hoş bir durum değil. Engellilerin istihdam edilmesi ile ilgili engellilerin mesleki bilgilerin kazandırılması ile ilgili, çalışmalarda bulunmamız gerekiyor. Avrupa’da bunu çok daha farklı gördük. Burada engellilerin biraz daha rahat alıştırıldığını gördük. Fakat Avrupa’da durum daha farklı. Avrupa’da engelli bir vatandaşın aklının hangi tarafa yattığının tespit edilip tespit sonucunda da o meslek ile eğitimlerini tamamladıklarını gördük.”

Türkiye'de bir engelli köyü oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Üzen, engelli köyünün Manisa'da yapılması için girişimlerde bulunduğunu ve federasyondan gelecek yanıtı beklediğini bildirdi. Engelli köyünün hayata geçirilmesi içinde engelliler ile ilgili gerekli sivil toplum kuruluşları ile bir araya geleceklerini kaydeden Üzen, şunları söyledi: "Bizim tespit ettiğimiz eksiklik ise engelli köyü. Köyde sadece engelliler var başka bir vatandaş yok. Tabi ki oradaki engelliler engelli olduğunu hissetmiyor.

Toplumda kendilerini dışlanmış gibi hissetmiyor. Orada hepsi engelli olduğu için hayat standartlarını devam ettiriyorlar. Durum Türkiye’de daha farklı engellilerin toplum ve şehirlerde yerlerinin net olduğu ve buraları engelli okulu ya da yetiştirme yurtları gibi görünüyor. Avrupa’da durum daha farklı. Bildiğiniz Türkiye’de 10 bin nüfuslu bir kasaba düşünün böyle bir yeri ziyaret ettik. Oradaki engellilerin topluma kazandırıldığını gördük. Böyle bir engelli köyünün öncelikle Manisa’da kurulması girişimlerde bulunduk." Projenin Haziran ayında muhtemelen sonuçlanacağını anlatan Üzen, sözlerini şöyle tamamladı: "10 ülkeden oluşan bir proje bu. Projenin Türkiye’de sonuçlanmasından sonra Manisa’da bir engelli köyü bulunmasını Türkiye’de bunun ilk Manisa’da olmasını sağlayacağız. Bununla ilgili çalışma başlatacağım.

Öncelikle yetkili kurumlar ile diyaloga geçerek bunun Manisa’da olmasını sağlayacağız. Bununla ilgili Manisa’da olmasa bile Türkiye’de kurulması için çalışma yapacağız.” 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim