• BIST 9548.09
  • Altın 2491.264
  • Dolar 32.4781
  • Euro 34.5109
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye’de 7 milyon diyabetli var

Türkiye’de 7 milyon diyabetli var
Yozgat Şehir Hastanesi'nde, "Dünya Diyabet Günü" etkinlikleri kapsamında, ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılarak bilgilendirici broşürler dağıtıldı,...

Yozgat Şehir Hastanesi'nde, "Dünya Diyabet Günü" etkinlikleri kapsamında, ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılarak bilgilendirici broşürler dağıtıldı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Apaydın tarafından da diyabet konulu sunum gerçekleştirildi.

Dünyada görülme sıklığı hızla artan ve önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabet hastalığına dikkati çekmek amacıyla hastanenin poliklinik girişinde açılan stantta, dileyen tüm ziyaretçilere ücretsiz kan şekeri ölçümü yapıldı. Dağıtılan bilgilendirici broşürlerde ise halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tanımı, sebepleri ve kontrol altında tutulması için yapılması gerekenler hakkında bilgiler sunuldu.

Hastanenin konferans salonunda ise Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Apaydın tarafından sunum gerçekleştirildi. Apaydın, sunumunda, "İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından Sağlık Bakanlığı'nın sahada lojistik işbirliği ile gerçekleştirilen "Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması" 2010 yılı raporuna göre, Türkiye'de 7 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bir başka ifadeyle her 11 kişiden 1'i diyabetlidir. Bu sayının 2035 yılında 12 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Diyabetin ciddi sağlık sorunlarına neden olan kronik bir hastalık olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Mahmut Apaydın, şöyle devam etti:

"Tüm dünyada ve ülkemizde sıklığı gittikçe artmaktadır. Bu artış hızına dikkat çekmek ve diyabet farkındalığını arttırmak için 1991 yılından itibaren her yıl tüm dünyada "Dünya Diyabet Günü" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve her yıl farklı bir mesaj işlenmektedir. 2018 yılında "Diyabet ve Aile" teması ön plana çıkarılmaktadır. Uzun süreli, ilerleyici bir hastalık olan diyabet ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Hastalığın her döneminde hastalarımızın desteğe ihtiyacı olabilmektedir. Bu destek ihtiyacı bazen fiziksel yardım şeklinde bazen ise psikolojik destek şeklindedir."

Uzm. Dr. Apaydın, diyabet hastalığının uygun tedavi, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ile kontrol altına alınabildiğini ve olası komplikasyonları önlemenin de mümkün olduğunu ifade ederek, hastalara düzenli hekim kontrolünün önemini bir kez daha hatırlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim