• BIST 9679.8
  • Altın 2488.756
  • Dolar 32.414
  • Euro 34.4552
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye Kiraz İhracatında Dünya Liderliğini Hedefliyor

Türkiye Kiraz İhracatında Dünya Liderliğini Hedefliyor
Türkiye üretiminde dünya lideri olduğu, ihracatında ise dünya üçüncüsü olduğu kiraz meyvesinin ihracatında dünya liderliğini hedefliyor.

Türkiye üretiminde dünya lideri olduğu, ihracatında ise dünya üçüncüsü olduğu kiraz meyvesinin ihracatında dünya liderliğini hedefliyor.

Kirazın Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatının artması için Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği işbirliğinde önemli kiraz üretim merkezleri "Kiraz İhracatını Arttırmaya Yönelik Yeni Yaklaşımlar" isimli panelde ihracatçılar ve üreticiler bir araya geldi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Tayfun Kılıç, dünyanın istediği türde ve ilaç kalıntısız güvenli kiraz ürettiğimiz takdirde kiraz ihracatımızın 2-3 kat artış gösterebileceğini ve dünya lideri konumuna yükselebileceğimizi kaydetti.

"Tarım bir ülkenin kilometre taşıdır" diyen Kılıç, "Başka bir ürün yoktur ki yüzde 100'e yakın katma değer kazandırsın. Mevcut coğrafyada yaşanan sıkıntılara baktığımızda Türkiye'nin tarımsal alt yapısının değişmesi gerektiği gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.Kiraz ihracatını arttırmaya yönelik Uzakdoğu ile çok önemli görüşmeler yapıldı ve bunun sonucunda olumlu dönüşler yaşanıyor ve yaşanacak.Kamusal desteğin çiftçi ve ihracatçının arkasında olması gerekiyor.Bu destek boşa harcanan para değildir bu yatırım yaklaşık 4 - 5 yıl sonra 10 katı, 20 katı geri kazanım sağlatır" dedi.

KİRAZ BAHÇELERİNİN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar ise, kiraz da yol ömrü uzun, yola dayanıklı, raf ömrü uzun yeni kiraz türlerinin dikileceği örnek bahçeler oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, yeni kiraz bahçelerinin kurulması, mevcut kiraz bahçelerinin dönüşümü için üreticiye en az 3 yıl destekleme primi vermesi gerektiğini dile getiren Seyyar, "Türkiye'de 47.5 milyon ton yaş meyve sebze üretimi var. 6-7 milyon ton meyve sebze işleniyor, 2.5 -3 milyon ton meyve sebze ise ihraç ediliyor. Bu ihracatı 3-4 kat arttırmak istiyoruz. Çin, Avusturalya, Endonezya, Malezya, Japonya, Tayvan başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinde Avrupa Birliği pazarından daha fazla alım gücü yüksek bir kitle oluştu. Bu coğrafya bizim yeni hedef pazarımız. Raf ömrü uzun, yola dayanıklı yeni kiraz çeşitlerinin olduğu örnek bahçeler oluşturacağız. Kamu desteği ile 4-5 yılda oluşacak kiraz bahçeleriyle ihracatımızı 3-4 kat arttırmak mümkün olacak. Doğru çeşit, doğru ilaç, doğru hasat ile hedefe ulaşacağız" diye konuştu.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan ise, özellikle yeni pazarlar ve onların beklentilerinin mevcut üretim çeşitliliği ile karşılanmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

Yeni pazarların beklentilerini karşılayacak kiraz çeşitlerinin mevcutlarla kademeli olarak değiştirilmesi gereğine dikkati çeken Yazgan şöyle konuştu; "Mevcut kiraz bahçeleri kademeli olarak değiştirilmeli, bunun yanında küçük parselasyon yapısının oluşturduğu üretim sıkıntılarının giderilmesi, meyve bahçelerinde toplulaştırma çalışmaları kapsamına alınması gerekmektedir."

TÜRKİYE 535 BİN TON KİRAZ ÜRETİYOR

Türkiye, 535 bin ton kiraz üretimiyle dünya birincisi konumunda. Türkiye'yi üretimde 345 bin ton ile Amerika Birleşik Devletleri. 220 bin ton üretimle Çin takip ediyor. Kiraz ihracatında ise Amerika Birleşik Devletleri 85 bin ton ile birinci, Şili 80 bin ton ile ikinci ve Türkiye 69 bin ton ile üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye kiraz ihracatından 2015 yılında 122 milyon dolar gelir elde ederken, Rusya 22 milyon dolar ile en büyük pazar oldu. Almanya 18 milyon dolar ile ikinci, Irak ise 14.5 milyon dolar ile üçüncü ülke oldu.

"Kiraz İhracatını Arttırmaya Yönelik Yeni Yaklaşımlar" isimle panellerde kiraz ihracatçı firmaların temsilcileri kiraz ithalatçısı pazarların beklentileriyle ilgili sunum yaptı.

Türkiye Kiraz İhracatında Dünya Liderliğini Hedefliyor

Türkiye Kiraz İhracatında Dünya Liderliğini Hedefliyor

Türkiye Kiraz İhracatında Dünya Liderliğini Hedefliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim