• BIST 9689.05
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 27 °C

Türkiye katliamları protesto etti

Suriye ve Mısır'daki katliamlar yurdun çeşitli illerinde Cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilerle protesto edildi.
İSTANBUL
 
Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Suriye ve Mısır Halkları Dayanışma Platformu'nca, katliamlarla sarsılan Mısır ve Suriye halkına destek için Fatih Camisi'nde protesto gösterisi düzenlendi.
 
Üzerilerinde "Rabia işareti" bulunan tişörtler giyen ve rozetler takan vatandaşlar, öğle saatlerinde Fatih Camisi'nde toplanmaya başladı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu katılımcıların ellerinde Mısır ve Suriye bayrakları taşıdığı görüldü.
 
Fatih Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından avluda toplanan vatandaşlar, daha sonra Fevzipaşa Caddesi'ni takiben Vezneciler'e doğru yürüyüşe başladı. 
 
Polis ekipleri yürüyüş nedeniyle Fevzi Paşa Caddesi'ndeki trafiği keserken, yol kenarında duran bazı vatandaşların da gözyaşlarını tutamadıkları, alkışlarla gruba destek verdikleri görüldü. Kortejde yer alan kadınların çoğu "Rabia" yazılı bandanalar takarken, bir kadın da kefene benzeyen kıyafet giyerek, katliamlarda ölenlere atıfta bulundu.
 
Kadınlar ellerinde Mısır bayraklarıyla katliamlara tepkilerini gösteren dövizler taşırken, katılımcıların Arapça sloganlar da da atıyor.
 
Erkekler kortejin arkasında yürüyüşe katılırken, kalabalık arasında İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da yer alıyor.
 
Kocaeli 
 
İzmit Sabrı Yalım Parkı'nda toplanan İnsan Hakları Savunucuları Derneği'ne üye bir grup, "Suriye'de insanlar değil, insanlık öldü", "Suriye'deki katliamı lanetliyoruz", "bebekler değil, insanlık öldü" yazılı pankartlar açtı.
 
Grup, basın açıklamasının ardından çeşitli sloganlar atarak dağıldı.
 
Van
 
Van'da Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Suriye'de ordu güçlerinin kimyasal saldırısında katledilen insanlar için Hazretti Ömer Camisinde Cuma namazı sonarası protesto gösterisi düzenlendi.
 
Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnsiyatifi öncülüğünde düzenlenen katilamlara tepki gösterisinde cami avlusunda toplanan vatandaşlar, Mısır ve Suriye'de katliam yapan ordu mensupları aleyhine dövizler taşıyıp slogan attı.  
Gösteride, Rabia işaretinin içerdiği birçok anlam olduğu, bu işaretin Mısır, Suriye, Somali, Filistin, Çeçenya, Doğu Türkistan ve Filpinler'i temsil ettiği ifade edilirken, Zeynep Tekin adlı kız çocuğu Mısır'da İhvan Lideri Muhammed El Biltaci'nin darbeci askerler tarafından katledilen kızı Esma için yazdığı mektubu okudu.
 
Kayseri
 
Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri'nin öncülüğünde vatandaşlar, cuma namazı için tarihi Hunat Cami'nde bir araya geldi.
 
Cuma namazının ardından çok sayıda kişi, Şam'da kimyasal silah saldırısı sonucu hayatını kaybeden çocuk ve yetişkinler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
 
Çocuk ve kadınların da saf tuttuğu namazın ardından saldırıda hayatını kaybedenler ve zulmün bir an önce bitmesi için dua edildi. Dua sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.
 
Şanlıurfa
 
Şanlıurfa'da cuma namazının ardından Balıklıgöl yerleşkesinde toplanan kalabalık, üzerinde Seyit Kutup, Hasan El Bena ve Mursi'nin fotoğraflarının bulunduğu döviz ve pankartlar açarak, Suriye ile Mısır halkı lehine sloganlar attı. Grup, tekbir ve sloganlar eşliğinde Topçu Meydanı'na kadar yürüdü.
 
Grup adına konuşan Verenel Derneği Başkanı Ahmet Sevim, Suriye ve Mısır'da mazlum halka yönelik katliamlar yapıldığını belirtti.
 
Yapılan duanın ardından grup üyeleri dağıldı.
 
Adıyaman
 
Adıyaman'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu öncülüğünde biraraya gelen vatandaşlar, cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanarak Demokrasi Parkı'na kadar yürüdü.
 
Burada gıyabi cenaze namazı kılan katılımcılar, Suriye'deki ve Mısır'daki katliamları protesto eden pankartlar taşıdı, "Rabia" işareti yaptı, bu işaret bulunan tişörtler giydi.
 
Elazığ
 
Elazığ'da İzzetpaşa Camisi avlusunda cuma namazı sonrası toplanan grup, Mısır ve Suriye'deki katliamlarda ölen siviller için gıyabi cenaze namazı kıldı. 
 
Vatandaşlar, daha sonra Mısır ve Suriye'deki katliamlarda ölen siviller için dua etti.
 
Erzurum
 
Erzurum'da AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı'nın koordinesinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye binlerce kişi cuma namazı sonrası Yakutiye Kent Meydanı'nda toplanarak, "Müslüman zulme boyun eğmez", "Biz Müslüman kardeşleriz", "Darbeciler yenilecek, Müslüman kardeşler kazanacak" şeklinde pankartlar açtı. Rabia işareti yapan grup üyeleri, ellerindeki Mısır, Suriye ve Türk bayraklarıyla tekbir getirdi.
 
Mısır ve Suriye'de hayatını kaybedenler için yapılan duanın ardından grup dağıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup kadın da Rabia işareti yaparak eyleme destek verdi.
 
Iğdır
 
İlim Yayma Cemiyeti Iğdır şubesince Merkez Camisi önünde cuma namazının ardından bir araya gelen çok sayıda kişi, "Darbeye sessiz kalanlar, bu katliamın suç ortaklarıdır", "Türkiye'den Mısır'daki kardeşlere bin selam", "Zalimler için yaşasın cehennem" yazılı dövizler açıp slogan atarak, Haydar Aliyev Parkına kadar yürüdü.
 
Ardahan
 
Ardahan'da Memur-Sen ve diğer sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği programda Merkez Camisi önünde toplanan grup Mısır ve Suriye'de katliamlarda hayatını kaybedenler için Ardahan Müftüsü Galip Akın tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı.
 
Ağrı
 
Cuma namazı sonrası Merkez Cami önünde İHH, MAZLUM-DER, İHA-DER gibi sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde "Hani biz iman kardeşiydik", "Kardeşlik bedel ister", "Zulmün topu, tüfeği varsa Müslüman'ın Rabbi var", "Yaşasın Suriye ve Mısır direnişimiz" yazılı pankartlarla bir süre slogan atarak, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamı ve Suriye'deki kimyasal silahlı saldırıyı protesto etti.
 
Eleşkirt ilçesinde de cuma namazı sonrası Mısırla Dayanışma Platformunun çağrısı üzerine Yunus Emre Caddesinde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, Mısır ve Suriye'de hayatını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. 
 
Kars
 
Kars'ta da Fethiye Camisi avlusunda cuma namazından sonra bir araya gelen Anadolu Gençlik Derneği Kars Şubesi öncülüğündeki bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri çeşitli sloganlar atarak Mısır ve Suriye'deki katliamı protesto etti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim