• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye ile Yunanistan arasında Ro-Ro hattı kurulacak

Türkiye ile Yunanistan arasında Ro-Ro hattı kurulacak
Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Alexsis Çipras’ın Türkiye’yi ziyaret etmesinin ardından Türkiye ile Yunanistan arasında Ro-Ro hattının kurulması için düğmeye basıldı.

Türkiye ile Yunanistan arasında 2013’te imzalanan “Denizcilik İşbirliği Mutabakatı”, Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretinin ardından yürürlüğe giren mutabakat zaptına göre, Türk limanları ve Yunan limanları arasında konteynerler ve Ro-Ro taşımacılığı için düzenli deniz hatları kurulacak.

Ege Denizi, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de deniz turizmini geliştirmek için kruvaziyer gemileri, her iki tarafın limanlarına uğramaya teşvik edilecek.

Mutabakat zaptında şu maddeler yer aldı:

“Teknik ve idari uzmanlık değişimini de içerecek şekilde Türk özel denizcilik şirketleriyle Yunan özel denizcilik şirketleri arasında ortak taşımacılık alanında iş birliği teşvik edilecek.

Türk limanları ve Yunan limanları arasında konteynerlar ve Ro-Ro taşımacılığı için düzenli deniz hatlarının kurulması teşvik edilecek.

Deniz ticareti, liman yönetimi ve idaresi konusunda iş birliği imkânları araştırılacak ve tecrübe ve bilgi değişimi güçlendirilecek.

İKİ KIYI BAĞLANACAK

Türkiye ve Yunanistan Denizcilik idareleri arasında denizcilik öğrenimi alanında işbirliği ve denizcilik eğitimi alanında tecrübe değişimi ve iş birliğinin geliştirilmesi imkânları araştırılacak.

İş birliğini geliştirmek üzere yeni görüş ve programlar geliştirmek amacıyla tarafların Denizcilik İdareleri arasında karşılıklı ziyaretlerle denizcilik teknolojilerinin değişimi, yatırımlar ve işbirliği gibi tarafların karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konular görüşülecek.

Ege Denizi, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de deniz turizmini geliştirmek için kruvaziyer gemileri, her iki tarafın limanlarına uğramaya teşvik edilecek.

Tarafların özel şirketleri arasında gemi inşaası, onarımı, bakımı, yat imalâtı ve yat imalâtı tesisi yatırımı, gemi geri dönüşümü ve gemi inşa tesisi yatırımı alanlarında iş birliği ilerletilecek.”

SÜRESİ 1 YIL

Milliyet'te yer alana habere göre, mutabakatta zaptın yorumlanmasından veya uygulanmasından kaynaklanan her türlü uyuşmazlığın, taraflar arasında yapılacak görüşmeler yoluyla “dostane” şekilde çözümleneceği vurgulandı.

Zaptın 1 yıl süreyle yürürlükte kalması kararlaştırılırken sürenin sona ermesine 6 ay kala taraflardan biri diğerine diplomatik kanallardan anlaşmayı sona erdirme niyetini beyan edebilecek. Beyan olmaması durumunda ise zaptın süresi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacak.

DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim