• BIST 9645.02
  • Altın 2412.297
  • Dolar 32.5798
  • Euro 34.7928
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

"Türkiye Gürcistan’a destek verecek"

"Türkiye Gürcistan’a destek verecek"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcü mevkidaşı Margvelaşvili ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki sebeple Tiflis’te bulunduklarını söyledi.

Gürcü mevkidaşı Margvelaşvili ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki sebeple Tiflis’te bulunduklarını söyledi.

070520141313189532407.jpg

Gül, “Birisi dün Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında yaptığımız üçlü zirve ve bölgenin stratejik önemi çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz projeleri gözden geçirme, yeni projelerle ilgili talimatlarımızı verme ve onları takip etme çerçevesinde oldu ve gerçekten çok önemli bir toplantıydı. Bugün ise Gürcistan’a resmi bir devlet ziyareti yapıyorum. Sayın cumhurbaşkanıyla daha sonra sayın başbakanla da buluşacağız. Türkiye Gürcistan’a daima büyük önem vermiştir. Dost ve komşusu olarak. Ayrıca halklarımız birbirine akrabadır. Türkiye’de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız olduğu gibi burada da çok sayıda Türk vatandaşımız vardır. Bütün bunlar halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermekte ve bunun bir göstergesi olarak her sene Gürcistan’dan Türkiye’ye 1.8 milyon kişi gitmekte Türkiye’den de Gürcistan’a 1.6 milyon kişi gelmektedir. Bu halktan halka olan ilişkilerin sağlamlığını göstermektedir. İşte yöneticiler olarak da, devletler olarak da, halklarımızın birbirine bu kadar dost olduğu iki ülke arasında dayanışmayı, hem siyasi alanda hem ekonomik alanda ilişkilerimizi en üst seviyelere taşımış vaziyetteyiz ve ilişkilerimiz stratejik derecede önemli ilişkilerdir. Bu çerçevede Türkiye daima Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve hukukun üstünlüğü çerçevesi içerisinde, uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde bölgedeki problemlerin çözümünü desteklemiş ve ayrıca da Gürcistan’ın Avrupa ve NATO yapıları içerisinde yer almasına güçlü destek vermiştir. Ve bu güçlü desteği vermeye devam edecektir” dedi.

Gürcistan’ın NATO ve Avrupa ile ilişkilerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Nitekim önümüzdeki yakın bir süre içerisinde AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanacak olması, serbest ticaret anlaşması imzalanacak olması bütün bunlar hep bizim desteklediğimiz konulardır. Yine NATO toplantılarında bu desteğimiz güçlü bir şekilde devam etmektedir. İlişkilerimizin ekonomik boyutu ise olağanüstüdür” şeklinde konuştu.

"ÜMİT EDİYORUZ Kİ..."

Gürcistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri irdeleyen Gül, “Çok sayıda büyük Türk yatırım firması Gürcistan’da yatırımlar yapmaktadır. Enerji sektörü başta olmak üzere birçok altyapı yatırımlarını yapmaktadır. Enerjide yaptığımız anlaşmayla, Gürcistan’da üretilen enerjinin fazlası Türkiye ‘ye ve hatta Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılabilecektir. Bu şekilde de adeta ülkeler ekonomik açıdan birleşmiştir. Biliyorsunuz serbest ticaret anlaşması vardır, Türkiye ile Gürcistan arasında ve en önemlisin de vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaportsuz ve vizesiz kimlik kartlarıyla seyahat edebilmektedirler. Bu işte iki ülkenin birbirine ne kadar çok güvendiğini ve ne kadar geleceklerimizde ortak bir vizyon çerçevesi içerisinde götürdüğümüzü göstermektedir. Bugün sayın cumhurbaşkanıyla siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri bütün bunları da hep konuştuk. Tabi ki kültürel miras halkların bize bıraktığı geçmişten büyük bir zenginliktir. Türkiye’dekiler bize ait bizim için zenginlik, buradakiler sizin için zenginliktir. Bütün bunlarının restorasyonu, bunların en güzel şekilde bakımı demokrasinin çok temel unsurlarından birisi olan din özgürlüğünün, insanlar neye inanırsa inansın onu yaşadıkları ülkelerinde rahatlıkla yaşayabilmeleri, bütün bunlar ortak vizyonumuzdur. Bütün bunları görüştük ve gayet faydalı oldu. Ulaştırma bakanlarımız, enerji bakanlarımız ve dışişleri bakanlarımız onlarda kendi aralarında görüşmeler yaptılar. Özellikle ulaştırma da, Sarp Kapısı’nın daha da hızlandırılması ile ilgili çalışmalar başlattık. Orada ümit ediyoruz ki tek pencere sistemine geçebileceğiz. Bütün Avrupa’nın Türkiye’nin Kafkaslar üzerinden Orta Asya’ya kara yoluyla bağını daha da hızlandıracağız. Büyük projelerden bahsetmiyorum artık onlar uygulanıyor ama yenileri var. Yenileri de biliyorsunuz ulaştırmada tren yolu. Bunun da yüzde 80’i bitmiş vaziyette. Dün ulaştırma bakanları bize sunum yaptılar ve bütün sahada yapılan tünelleri büyük viyadükleri çok büyük yolları, bütün bunları gösterdiler. Ve işlerin yüzde 80’i hemen hemen bitmiş vaziyette. İnşallah yakında tamamı bitecek. Ayrıca yeni büyük enerji projeleri, TANAP projesi Gürcistan üzerinden geçecek. Bütün bunlar Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ve gelecekte de ne kadar güçlü bir şekilde devam edeceğini göstermektedir” dedi ve sözlerini, “Ben bir kez daha burada bulunduğumuz süre içerisinde sayın cumhurbaşkanı ve bütün yetkililerin bize gösterdiği samimiyet, dostluk ve misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim