• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

"Türkiye artık NATO kalkanına itiraz etmiyor"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, Türkiye'nin NATO füze savunma sisteminin İsrail'i korumayı amaçlamadığı yönündeki teminatları kabul ettiğini duyurdu.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Vershbow, Ankara'nın itirazlarının kısmen Türkiye topraklarına yerleştirilecek NATO radarıyla ilgili kafa karışıklığından kaynaklandığını belirtti.
 
Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) konuşan Vershbow, Türkiye'deki kafa karışıklığının nedeninin ise Türkiye topraklarına yerleştirilecek radar sistemiyle ABD'nin İran'dan gelecek füzelere karşı İsrail'de inşa ettiği radar arasındaki benzerliklerin çok fazla olması olduğunu belirtti.
 
Vershbow, "Bence NATO'nun sisteminin bir şekilde İsrail'in korunmasına odaklanacağına ve İsrail'de bulunan varlıkların NATO sisteminin bir parçası olacağına dair bir yanlış algı vardı. Ancak aslında bunlar birbirlerinden ayrı iki mesele" dedi.
 
"Dolayısıyla bence bu sorun ortadan kalktı. Türk kamuoyunun bazı kesimleri için halen bu bir sorun olabilir ama bence Türkiye'de hükümet artık füze savunmasını destekliyor" diyen Vershbow, Türkiye'nin desteğinin bir yıldan fazla zaman önce Suriye sınırına yerleştirilen Patriot füzeleriyle de ilgili olduğunu vurguladı.
 
RUSYA'YA SERT SÖZLER
 
Füze savunma sistemi konusunda NATO'yla işbirliği yapmadığı gerekçesiyle Moskova'yı da sert bir dille eleştiren Vershbow, Rus uzmanların da füze savunma sisteminin Rusya'ya yönelik bir tehdit olmadığı yönünde çok sayıda çalışması olduğunu belirtti.
Geçmişte ABD'nin Moskova Büyükelçiliği görevini de yürüten Vershbow, "Bu durum Rus generallerin ve roket bilimcilerin Rusya'da yayınlanan akademik dergilerinde birçok kez yer aldı.
 
Ancak kötü haber şu ki Rus liderler ve üst düzey yetkililer kendi uzmanlarına kulak asıyor gibi görünmüyor. Bunun yerine NATO füze savunma sisteminin Rusya'nın misilleme potansiyeline yönelik olmayan bir tehditle ilgili davullar çalıp duruyorlar" dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim