• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Turkcell vakıf kuruyor

Turkcell vakıf kuruyor
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini konusunda yaptığı açıklamada, "30 Mart'taki genel kurulda Turkcell Vakfı...

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini konusunda yaptığı açıklamada, "30 Mart'taki genel kurulda Turkcell Vakfı kurma kararı açıklandı. Şirket, sosyal sorumluluk alanında işlerini bu vakıf çatısı altında yürütecek" dedi.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini "Türkiye'nin geleceğine değer katması', "fırsat eşitliği" ve "sürdürülebilir" olması kriterlerine göre belirlediklerini açıkladı. Şirketin dezavantajlı kitlelere fayda sağlamayı ve topluma yatırım yapmayı en önemli önceliği olarak gördüğünü belirten Akça, "Şirket, gelirlerinin yüzde 1'ini topluma katkı projeleri için ayırıyor. Bu, kârın yüzde 10'una, yaklaşık 150-200 milyon lira arasında bir rakama karşılık geliyor. 30 Mart'taki genel kurulda Turkcell Vakfı kurma kararı açıklandı. Şirket, sosyal sorumluluk alanında işlerini bu vakıf çatısı altında yürütecek" dedi.

"3 yılda 10 bin çocuğa ulaştık"

Akça, engelsiz eğitim programının özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamayı amaçladıklarını söyleyerek, "2015'te başladık, engelli öğrencilerin eğitim ve istihdamına destek sunuyoruz. 3 yılda 40 ildeki 80 okulda 10 binden fazla öğrenci hedeflendi. Toplam 84 okul ve 45 ile ulaşıldı ve hedeflenen rakamın üzerine çıktık" ifadelerini kullandı.

47 özel eğitim merkezindeki meslek atölyelerinde hafif zihinsel engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlandıklarını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, "16 görme engelli okulundaki teknoloji sınıfı ve sağladığımız 2 bin Braille baskılı kitap ile öğrencilere eğitim ve istihdam imkanı sunuyoruz. 20 işitme engelli okulunda ise bilgisayar sınıfları ve atölyeler kuruluyor. Beyin felçli çocuklar (Selebral Palsi) için, 2017'de Ankara'da Gökkuşağı İlkokulu'na öğrencilerin fiziksel gelişimleri destekleniyor, ihtiyaçları olan tüm ekipmanlar kendilerine sunuluyor. Gökkuşağı ilkokulu kaynaştırma eğitim-öğretim yapan tek ve model bir okuldur. 2020'ye kadar, 50 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Geleceğin "Einstein'larına sahip çıkıyoruz"

Akça, zeka küpü projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı'n bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) ile yürütülen sosyal sorumluluk projesinin amacının üstün yetenekli öğrencileri teknolojiyle tanıştırma ve bu alanda meraklarını celbetmek ve yeteneklerini erken safhalarda keşfedip geliştirme olarak açıklayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okullara akıllı tahta, 3D yazıcı, bilgisayar ve robotik ve elektronik malzemeden oluşan zeka küpü sınıfı oluşturuldu ve yüz yüze eğitim verildi. Robotik ve kodlama alanında katıldıkları organizasyonlarda üstün başarı gösteren Mardin Midyat Sivrice Ortaokulu, Gökçeada Rum Ortaokulu ve Kocaeli TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi'ne özel sınıf ve eğitim programı organize edildi. 2 yılda 18 ilde 22 okula teknoloji sınıfı kuruldu, 500'den fazla öğrenci ve öğretmene 850 saat eğitim verildi. 20 bin BİLSEM'liye Maker ve Kodlama kiti dağıttık. Türkiye'nin en kapsamlı uzaktan öğretim sistemi aracılığıyla 5 bin öğrenciye 120 bin saat eğitim verildi. 2020'ye kadar sadece genel amaçlı teknoloji sınıflarını değil; uzay, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik zenginleştirilmiş eğitim ve donanımların sağlanması hedefleniyor. Hedef 30 bin kişiye ulaşmak.

Dijital zeka, dijital zorbalığa karşı, çocukları korumaya yönelik bir eğitim programıdır. Turkcell, Uzakdoğulu Dr. Park tarafından geliştirilen programın Türkiye'deki temsilcisi. Özellikle sosyal medya ve dijital oyunlara yönelik, çocukların daha sağlıklı yetişmeleri, bu zorbalıktan kurtulup uyumlu insan olmaları, dijital sistemi daha verimli, daha deneyimli kullanabilir hale gelmeleri için onları geleceğe hazırlayacak bir çalışma. Şirketin misyonu, bu işi Türkçeleştirme, oyunla da alakalı çalışmalar yapmak. Bizim kültürel değerleri de işin içine alan çalışma, sadece çocukları değil, ebeveynleri de bilinçlendirmeyi amaçlıyor".

"Geleceği kadınlar yazacak"

5 yıl önce "Geleceği Yazanlar" ile Türkiye'nin bilişim sektöründeki potansiyelini harekete geçirdiklerini kaydeden Akça, "2017'de "Geleceği Yazan Kadınlar" ile projemizi yeni bir aşamaya taşıdık. Turkcell, TOBB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile kadınları yazılım ve mobil uygulama geliştirmede, istihdam ve girişimciliği artırmayı amaçladık. 18 ilden bin 359 kadınla yola çıktık. Online ve yüz yüze eğitimler verdik. Proje geliştirme sürecine hak kazanan 664 kadından başarılı olan 100 kadın şirket bünyesinde istihdam edildi. Önümüzdeki dönemde başarılı projeleri şirketin kitlesel fonlama platformu Arıkovanı'nda fonlamaya açarak kadınların girişimcilikle ilgili hayallerini gerçekleştireceğiz. 2020'ye kadar bu projelerin ticarileşme aşamasında desteklenmesi, appstore'da yayınlanması ve sürdürülebilirliği hedefleniyor" dedi.

"Dijital okullar inşa ettik, öğrencilerimizi geleceğe taşıdık"

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, "Turkcell Eğitim Burslarının 2000 yılında Kardelenler Projesi ile fırsat eşitliği anlamında Türkiye'nin en uzun soluklu ve öncü sosyal sorumluluk projesini gerçekleştirdik. 100 bin burs ile on binlerce gencin meslek sahibi olmasına katkıda bulunduk. Okul Renovasyon Projeleri ile Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliği ile imzalanan protokol çerçevesinde Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Vatan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin renovasyonunu gerçekleştirdik. Yarım asırdan sonra 2015'te açılan tarihi Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi için teknoloji sınıfı oluşturduk. Ayrıca, spor ve sosyal tesis de inşa ettik. 2020'ye kadar hedefimiz her yıl 10 bin lise ve üniversite öğrencisine ulaşmak.

GNÇYTNK ile "Türkiye'deki başarılı üniversite öğrencilerini şirket çatısı altında mesleki olarak donatıyoruz. 3 yılda toplam 175 bin genç müracaat etti. İlk yıl 165, ikinci yıl 225 yetenekli mezun öğrenci aldık. Türkiye'nin ilk kurumsal üniversitesi olan Turkcell Akademi'nin dünyanın öncü kurumsal üniversiteleri ve öne çıkan eğitim kurumlarıyla gerçekleştirdiği stratejik işbirlikleriyle çalışanlarımıza yurtdışı eğitim programlarına katılma olanağı sunuyoruz. GNÇYTNK programıyla işe alınan gençler de şirkete uyum sağlamaları amacıyla yine Turkcell Akademi tarafından hazırlanan bir eğitim programına dahil oluyorlar. Bu kapsamda gençlere Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile eğitim alma, Cisco, Huawei, Nokia, Oracle ve Verscom gibi küresel markalarla özel programlara katılma şansı sunuluyor. Tüm bu sürecin ardından şirket ihtiyacına göre farklı bölümlerde görevlendiriyoruz. İşe başladıklarında 5 yıllık çalışan kadar deneyime sahip oluyorlar. Bu gençleri ülkemize hizmet etmek üzere bilgi ve tecrübeyle donatmış oluyoruz. Dikilen fidan gibi, yarın da meyve verecekler. Bu yıl 175 gencimizi alacağız. Turkcell bünyesinde yaklaşık 500 genç yetenek var ve 5 yıl sonra şirket çalışanlarının yüzde 20'si genç yeteneklerden oluşacak. İTÜ ile Turkcell Teknoloji Enstitüsü'nü kurmak üzere görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşma sağlanması halinde enstitüyü yeni akademik yıla yetiştirmek istiyoruz. Enstitünün yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olması planlanıyor. Amacımız Türkiye'de teknoloji laboratuvarı oluşturmak" ifadelerini kullandı.

"Merhaba Umut ile teknolojinin insancıl yüzünü gösterdik"

2011'den bugüne Türkiye'ye sığınan Suriyelilere teknoloji, ayni ve maddi yardım desteği sunduklarının altını çizen Akça, "Türkiye'deki 3.5 milyondan fazla Suriyelinin 1.7 milyonuna hizmet sağlıyoruz. Merhaba Umut Projesi ile Turkcell Akademi tarafından geliştirildi, anadili Arapça olan bireylerin Türkiye'de yaşama adapte olabilmeleri için hayata geçirildi. Tüm operatör müşterilerinin erişebildiği uygulama ücretsiz hizmet veriyor. Dünyada bir ilk olan uygulama ile Türkçede en çok kullanılan kelime ve ifadeler, Türkçe-Arapça ve Arapça-Türkçe sesli çeviri, haber erişimi, resmi işlemler, sağlık, eğitim, seyahat, barınma hizmetleri, hastane, eczane, banka, cami, polis merkezi, otobüs durağı isim, adres ve yol tarifi gibi imkanlar sunuyor. Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezi'nde teknoloji merkezini hayata geçirdik. Çocuk ve gençlere özel Khan Akademi'nin Arapça K-12 eğitimleri, yetişkinler için haber, sağlık ve günlük yaşama dair içeriklerle Türkçe öğrenme, olanağı sağlıyoruz. Kamp ayrıca yüksek hızda fiber internet hizmetinin ücretsiz olarak sunulduğu ilk merkez olarak farklı bir öneme de sahip. 2020'ye kadar: Kampta yaşayan 13 bin Suriyeli çocuğa kodlama eğitimi vermeyi amaçlıyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim