• BIST 9548.09
  • Altın 2497.55
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.541
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Türk dizileri Brezilya’da izlenme rekoru kırıyor

Türk dizileri Brezilya’da izlenme rekoru kırıyor
Dünyanın pek çok ülkesinde geniş bir izleyici kitlesine ulaşan Türk dizileri, Brezilya'da da başarılı bir dönem geçiriyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde geniş bir izleyici kitlesine ulaşan Türk dizileri, Brezilya'da da başarılı bir dönem geçiriyor. "Binbir Gece" ve "Fatmagül'ün Suçu Ne" dizileri ile nabız yoklayan Bandeirantes televizyonu, yakalanan başarının ardından Aşk-ı Memnu ile yoluna devam edecek.

Şu ana kadar ekranlarda gösterilen iki dizi reyting rekorları kırarken Şehrazat ve Fatmagül karakterleri hafızalarda oldukça yer etti. Beren Saat'in ana karakteri canlandırdığı Aşk-ı Memnu dizisi, oyuncunun ülkedeki popüleritesi nedeniyle yayında sıra bekleyen "Sıla" dizisinin önüne çekildi. İzleyici ilgisinin devam etmesi halinde ilerleyen dönemde Türk yapımı başka dizilerin de gösterime gireceği tahmin ediliyor.

Milli sınırları aşan Türk dizileri, Arap ve Balkan coğrafyasının ardından Latin Amerika ülkelerinde de hatırı sayılır bir seyirci kitlesine ulaştı. İzleyicinin yoğun ilgisi üzerine Latin Amerika bölgesinde yayın yapan bazı televizyonlar, Türk dizilerinin yeniden yapımlarını (remake) dahi üretmeye başladı. Türk dizilerinde işlenen hikayelerin bir zamanlar bütün dünyanın aşina olduğu Brezilya yapımı dizilerde işlenen konularla benzerlik göstermesi bu başarının sırrı olarak yorumlanıyor.

Latin Amerika'da Türk dizilerine yer veren yayıncı kuruluşlar genel olarak karakterlerin isimlerinde değişikliğe gitmiyor. Ancak Türk dizilerinin sürelerinin uzun olması sebebiyle bölümlerde kısaltmaya gidiyorlar. Türk dizileri, yerel yapımlar dışında yalnızca Amerika ve Meksika dizilerine aşina olan Brezilyalı tüketiciye yeni bir alışkanlık getirmiş gözüküyor.

Dizilerin ticari başarısı bir kenara, Türkiye ekonomisine en büyük katkısı turizm sektöründe hissediliyor. Geçtiğimiz yıllarda Globo televizyonunun İstanbul ve Kapadokya'da çektiği dizinin ardından Türkiye'ye gelen Brezilyalı turist sayısı bir yıl içinde üçe katlanarak 130 bine ulaşmıştı. Ekranlarda boy gösteren yeni nesil dizilerle birlikte bu rakamın daha yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor.

Söz konusu diziler, izleyicide Türkiye'yi gezip görme isteğinin yanı sıra farklı etkiler de bırakıyor. Örneğin bir çok aile, yeni doğan bebeklerine Türk dizilerinde geçen karakterlerin ismini verdi. Fan sitelerinde senaryo ve oyuncuların hayatını tartışan dizi severlerin hayali, bir gün ünlü oyuncularla tanışabilmek. Magazin medyası ise Türk oyuncuları ekranlara taşımak ve röportaj yapmak için can atıyor.

Türk dizilerinin müptelası olanlardan biri de Estado de São Paulo gazetesinin dijital içeriğinden sorumlu eski yayın yönetmeni Marco Chiaretti. Ünlü gazeteci, diziler hakkındaki görüşlerini şöyle özetliyor:

"Latin Amerika halkı olarak Türkiye hakkında çok az şey biliyoruz. Doğrusu bu dizileri izlediğimde ben de hayret içinde kaldım. Evlerdeki dekorasyondan insanların giyimine kadar oradaki yaşam bizimkine çok benziyor. İki ülke arasındaki kültür ve anlayış farkı ise karakterlerin iç konuşmaları ve insan ilişkilerinde kendini açık şekilde belli ediyor."

Türk dizileri Brezilya’da izlenme rekoru kırıyor

Türk dizileri Brezilya’da izlenme rekoru kırıyor

Türk dizileri Brezilya’da izlenme rekoru kırıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim