• BIST 9693.46
  • Altın 2508.912
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7586
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Türk bilim adamlarından müthiş buluş!

Türk bilim adamlarından müthiş buluş!
Türk bilim adamlarını bir buluşa imza atarak kendi kendinize göz tansiyonu ölçebileceğiniz bir icat yaptı. Bu icatla doktora gitme devri de ortadan kalkmış durumda.

Bugüne kadar sadece uzman doktor eşliğinde gerçekleştirilebilen tıbbi bir müdahale olan göz tansiyonu ölçümü artık evde rahatlıkla yapılabilecek. Başında Türk bilim adımının olduğu buluş büyük ilgi gördü

Bugüne kadar sadece uzman doktor eşliğinde gerçekleştirilebilen tıbbi bir müdahale artık evde rahatlıkla yapılabilecek. Dünya çapında 65 milyon kişiyi etkileyen göz tansiyonu (glokom), Stanford Üniversitesi’nde ve başında Dr. İ. Emre Aracı’nın bulunduğu ekip tarafından yapılan çalışma sonucu geliştirilen bir yöntemle rahatlıkla ölçülebilecek. ABD basınında ve uzmanlar tarafından büyük ilgi gören ve heyecanla karşılanan çalışma, alanında önde gelen dergilerden olan Nature Medicine’in 24 Ağustos’taki sayısında yayınlandı.Yüksek göz içi basıncı ve bu basıncın gün içinde meydana getirdiği çalkantılar, göz tansiyonunun (glokom) en önemli risk faktörlerini oluşturuyor. Körlüğe kadar varan etkileri ölçülen glokom, halen daha sadece uzman hekim eşliğinde ve hastaya verdiği rahatsızlık sebebiyle topical anesteziyle ölçülüyor. 

Şimdiki teknoloji ile uzmanlar tarafından yapılan ölçümler, glokom tanısı ve ameliyat sonrası tetkikler için gerekli olan göz içi basınç takibi günümüz şartlarında yetersiz kalıyor. Çalışmaya göre önce göze bir mikroçip naklediliyor. Ardından hastalar, bir cep telefonu kamerası ve basit bir adaptör yardımıyla, 24 saat boyunca kendi kendine ölçüm yapabiliyor.Yapılan cihazın mikroakışkan teknolojisi ile çalıştığını belirten Dr. Aracı, mikroçipin rutin katarakt ameliyatıyla hastaya nakledilebildiğini söyledi.Aracı, “telefon ve optik adaptör ile gözün fotoğrafı çekilmekte ve yine cep telefonu ile bir analiz yapılıp, sonuçların doktora gönderilmesine imkan sağlamaktadır. Grubumuz, cihazları ameliyatla alınmış hayvan gözünde test etmiştir ve ileriki aşamada klinik testler gerekmektedir.” dedi.Geliştirilen yöntemle ilgili Stanford Universitesi biyomühendislik bölümünde Stephen Quake'e bagli mikroakışkanlar laboratuarı yöneticisi Dr. İ Emre Aracı çalışmanın 2 yıl boyunca sürdüğünü aktardı.İlk testlerin hayvanlar üzerinde yapıldığını belirten Aracı, deneylerde basınç hareketlerinin yüksek hassasiyetle ölçüldüğünü kaydederek, “Klinik çalışmalara geçmek için 1-2 senelik bir geliştirme zamanı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim