• BIST 9524.59
  • Altın 2524.96
  • Dolar 32.5773
  • Euro 34.6226
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Turizmde hedef 1,5 milyon yatak

Turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olan Türkiye, 2013 yılı sonu 1,5 milyon yatak kapasitesini geçmeyi hedefliyor.

Turistlerin tercih ettiği en önemli turizm destinasyonlarından biri haline gelen Türkiye, 2013 turizm hedeflerinin gerçekleşmesiyle yeni yatırımlara da hız verdi. Yıl sonuna kadar, yatırım aşamasındaki 274 bin yatakla birlikte ülkemizdeki toplam yatak kapasitesi de 1,5 milyonu aşacak.

Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan 2014 Yılı Programı'na göre, Türkiye, yaz başında yaşadığı olumsuz olaylara rağmen turizmde beklenen rakamlarla yılı bitirecek. 2013 sonuna kadar Türkiye'ye gelecek turist sayısının 34,6 milyon olması ve 33 milyar dolara yakın gelir bırakması öngörülüyor.

Ayrıca bu yılın sonunda, dünyadaki turist sayısı yüzde 4,8'lik artışla 1 milyon 85 bin kişiye, turizm harcamaları ise yüzde 4,7'lik artışla 1 milyar 125 milyon dolara ulaşacak.

Yine 2013 sonuna kadar Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatak sayısı 725 bin, belediye belgeli yatak sayısı ise 515 bin olacak. Yatırım aşamasındaki 274 bin yatakla birlikte ülkemizdeki toplam yatak kapasitesi de 1,5 milyonu aşacak.

Turist çok, harcama az

Sektördeki eksikliklerin de ele alındığı programa göre, artan turist sayısına karşın turist başına harcama istenilen düzeyde gerçekleşemiyor. Türkiye'de turizm sektöründe rekabet avantajı düşük fiyata dayalı olarak sürdürülmeye çalışılıyor.

Yatay ve dikey entegrasyonlarla aşırı ölçüde büyüyen bazı yabancı tur operatörlerinin fiyat ve koşulları tek taraflı belirlemelerine sektörde sıklıkla rastlanırken, bu sorun Türkiye'nin turizm gelirleri açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor.

Ülkemizde son yıllarda yatak kapasitesindeki hızlı artışa ve kaydedilen önemli gelişmelere rağmen teknik altyapı konusunda da bazı eksiklikler yaşanıyor.

Kıyılar alarm veriyor

İklimsel, coğrafi ve morfolojik özellikleri nedeniyle, turizm aktivitelerinin yoğunlaştığı alanlar olarak beliren kıyı alanlarında, insan kaynaklı kullanımların etkileri, küresel iklim değişikliğinin doğurduğu olumsuz koşullarla birleşerek sürekli bir baskı oluşturuyor.

İklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek olan turizm sektörü ürünlerinde ve coğrafi mekan kullanımında değişikliklere gidilerek yeni bir "bütünleşik kıyı alanları yönetimi modeli" oluşturulması gerekiyor.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim