• BIST 9481.2
  • Altın 2495.998
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.7838
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Turizm Bakanı Ünal: Otelcilik ülkesi olmaktan turizm ülkesi olma eşiğine yükselmeliyiz

Turizm Bakanı Ünal: Otelcilik ülkesi olmaktan turizm ülkesi olma eşiğine yükselmeliyiz
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye'nin otelcilik ülkesi olmaktan bir turizm ülkesi olma eşiğine yükselmesi gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye'nin otelcilik ülkesi olmaktan bir turizm ülkesi olma eşiğine yükselmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy da 2016 yaz sezonunda turizmde tahmini gelir kaybının 7 milyar dolar olacağını kaydetti.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Sheraton Otel'de "Geleneksel Yıl Sonu Çalışma Yemeği" düzenledi. Programa, TYD Başkanı Murat Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal ile davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TYD Başkanı Murat Ersoy, 2016 için turizm sektörünün ortalama geri ödemesi zorunda olan proje finansmanın 2.7 milyar dolar olduğunu kaydetti. Ersoy, "2017 yılı için 1.6 milyar dolar, 2018 yılı için 2.4 milyar dolar toplamda 5.7 milyar dolar önümüzdeki 3 sene turizm sektörü geri ana para kredi ödemesi yapacak. Bunun ortalama tahmini yıllık faizi de 800 milyon dolar olacak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin içinde bulunduğu Rusya krizinin turizme etkisini anlatan Ersoy, Rusya'dan her yıl ortalama 4,5 milyon turistin geldiğini hatırlattı. Ersoy, "Buradan toplanan ciro yaklaşık 4,5-5 milyar dolar. 4 milyon turistin pazardan çekilmesinden kaynaklanan boşluk ve Avrupa'dan beklenti gelir kaybı 2 milyar dolar. 2016 yaz sezonunda tahmini gelir kaybımız 7 milyar dolar olacak. Sektörün karı direkt 7 milyar dolar olarak azalacak." diye konuştu.

'HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ AÇIKLADI'

Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortaya çıkan yeni durum sonunda neredeyse hiçbir otelci Rus pazarından tek bir kuruş ön ödeme alamadı. Herkesin beklentisi Avrupa pazarındaki erken rezervasyonlarla ilgili yapılacak ön ödemenin alınması. Çok büyük bir ihtimalle Avrupalı tur operatörleri de bu konuda biraz daha geri adım atacaklar. Erken ödeme yapmaktan ya vazgeçecekler ya da onların ödeme tarihlerini erteleyecekler. Diğer bir sıkıntı da bu sene gelecek olan kredilerin geri ödemelerinin finanse edilmesi gerekiyor. Bizim hükümetimizden talebimiz, otelcilerin bir önceki yıla ait ne kadar döviz girdisi varsa bunun yarısı kadar 6 ay geri ödemesiz bir yıllık işletme kredisi verilmesi sağlanması."

'OTELCİLİK ÜLKESİ OLMAKTAN BİR TURİZM ÜLKESİ OLMA EŞİĞİNE YÜKSELMEMİZ GEREKİYOR'

Bakan Ünal da Türkiye'nin turizm sektöründe temel sorunlarını anlattı. "Bizim artık otelcilik ülkesi olmaktan bir turizm ülkesi olma eşiğine yükselmemiz gerekiyor" diyen Ünal, "Türkiye turizm anlamında bir hazinenin üzerinde bulunuyor. Fakat bizim bugüne kadar aldığımız turistlerin katmanlarını hem de niteliklerini hangi gelir grubundan geldiklerini değerlendirirsek Türkiye'nin daha çok Almanya ve Rusya'dan orta alt gelir grubundan turist aldığını görüyoruz. Ülke ekonomilerinin orta gelir tuzağı dediğimiz tuzağa düşmesi gibi şu anda biz orta alt gelirden orta üst gelir grubuna hitap edecek bir paradigmanın bir bakış açısı oluşturup yapısal değişimle büyümemizi sağlayacağız ya da bu patinaja devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

'BİZİM ŞU ANDA GÜVENLİK VE BEĞENİRLİLİKLE İLGİLİ BİR SORUNUMUZ VAR'

Bakan Ünal, şöyle devam etti: "Şu anda Rusya krizinden başlayan ve daha sonra Çin ve İran'ın da içinde bulunduğu bir süreç yaşıyoruz. Rekabet avantajını kullanmak isteyen diğer aynı pazarı kullandığımız ülkelerin de bu kervana katılmalarıyla birlikte yaşadığımız bir sorun var. Bizim bunu tanıtımla aşmamız mümkün değil. Çünkü bizim şu anda bilinirlikle alakalı bir sorunumuz yok. Bizim şu anda güvenlik ve beğenilirlikle ilgili bir sorunumuz var. bu daha çok insani temasla birebir görüşmelerle aşabileceğimiz bir süreç."

Turizm Bakanı Ünal: Otelcilik ülkesi olmaktan turizm ülkesi olma eşiğine yükselmeliyiz

Turizm Bakanı Ünal: Otelcilik ülkesi olmaktan turizm ülkesi olma eşiğine yükselmeliyiz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim