• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Trafikte yeni uygulama yarın başlıyor

Yeni uygulama ile “Uyuşturucu analiz cihazı" yardımıyla sürücülerin uyuşturucu kullanıp kullanmadıkları belirlenecek.
*Uyuşturucu kullanarak trafiğe çıkanların ehliyetine 5 yıl el konulacak ve 3 bin 600 TL para cezası verilecek. 
*Uygulamaya yarın başlanıyor.
 
Emniyet tarafından uyuşturucu kullanarak trafiğe çıkanlara yönelik oluşturulan yeni uygulama ile ilgili Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar bilgi verdi. Düzenlenen seminerde, uyuşturucu kullanarak direksiyon başına geçenlerin tespit edilmesini sağlayacak, "uyuşturucu analiz cihazı" da tanıtıldı. Cihazın tanıtılmasında Alman uzmanlar da yardımcı oldu.
 
İŞLEM YAKLAŞIK 10 DAKİKADA TAMAMLANIYOR
 
 
Tanıtımı yapılan "uyuşturucu analiz cihazı"nın ölçüm yapabilmesi için, sürücüden tükürük örneği alınıyor. Bir pet yardımıyla gerçekleştirilen örnek alım işlemi yaklaşık 2 dakika sürüyor. Ardından pet bir kite takılıyor, ardından 7 dakika bekleniyor. Bu sürede oluşan kimyasal reaksiyonla kit üzerinde mavi renk beliriyor. Ardından kit ölçüm cihazına yerleştiriliyor. Daha sonra ise sonuç elde ediliyor.
 
EHLİYETE 5 YIL SÜRE İLE EL KONULACAK
 
Yapılan açıklamada, 19 ayrı uyuşturucu türünü tanıyabilen cihazın verdiği sonuçlara göre, sürücünün uyuşturucu kullandığının tespit edilmesi halinde, sürücünün ehliyetine 5 yıl süre ile el konulacağı, 3 bin 600 TL para cezası kesileceği belirtildi. Sürücüden alınan kitteki örnek ise “adli delil" olarak 2 yıl süreyle saklanacak.
 
POLİS MERKEZİNE GÖNDERİLECEK
 
Yarın başlayacak uygulama ile, uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücü ile ilgili trafik ekipleri tarafından yapılan işlemlerin ardından sürücü bölgedeki polis merkezine gönderilecek. Daha sonra sürücü hakkında uyuşturucu kullanmaktan adli işlem yapılacak.
 
YANILMA PAYI YÜZDE 10
 
Bir soru üzerine sistemin yanılma payının yüzde 10 olduğunu belirten Ali Özsoylar, sürücülerin talep etmesi halinde kan örneğinin de alınacağını belirtti. Hata payının çok düşük olduğunu belirten Özsoylar, sistemin 2 gün öncesine kadar gerçekleşen uyuşturucu kullanımlarını tespit edebildiğini belirtti.
 
TEST YAPTIRMAK İSTEMEYENİN EHLİYETİNE 2 YIL SÜRÜ İLE EL KONULACAK
 
Test yaptırmak istemeyenlerle ilgili ne yapılacağı sorusu üzerine bilgi veren Özsoylar, test yaptırmak istemeyenlere 2 bin TL para cezası kesileceği ve ehliyetine 2 yıl el konulacağı belirtildi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim