• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Toplu taşımaya indirim yok

Toplu taşımaya indirim yok
Geçen haziran ayından bu yana benzinin litre fiyatı 5.12 liradan 4.08 liraya indi. Geçen haziranda litresi 4.49 liradan satılan motorin ise 3.59 liradan satılıyor.

Hal böyle olunca vatandaş toplu taşımada indirim bekliyor. Fakat İstanbul'da minibüsler ve İETT otobüslerinde indirim yapılmayacak. İzmir'de de toplu taşımaya indirim yok. Tüketici Sorunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bayram Yazıcı ise akaryakıt fiyatlarının arttığı süreçte, zammı gündeme alan kurum ve şirketlerin, fiyatların gerilediği süreçte bilet fiyatlarını da ucuzlatması gerektiğine işaret etti.

Hürriyet'in haberine göre, ulaşım toplantılarına Koray bey katılıyor. Geçen hafta bu talep konuşuldu ama minibüslere çok yansımadı. Sadece akaryakıta yansımadı. Haziran 2014’te Anılan gün benzinin litre fiyatı 5,12 TL, motorin ise 4,49 TL idi. Bugün ise benzinin litre fiyatı 4,08 TL, motorin ise 3,59 TL seviyesine geriledi. Son 6 ayda benzin ve motorine yapılan indirimlerle 55 litrelik deponun benzinde 57, motorinde ise 50 TL daha ucuza doluyor. Akaryakıt fiyatlarındaki baş döndürücü indirimler sürücülerin cebini rahatlattı. Fakat akaryakıt fiyatlarının inmesiyle birlikte toplu taşıma kullanan yolcular indirim beklentisine girdi. Fakat İETT ve İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası akaryakıt fiyatlarının düşmesine bağlı olarak bir indirim yapılmayacağını ifade etti.

'YÜZDE 18.4 ZAM YAPTIK' 

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk, “Son 6 yılda yüzde 18.4 zam yaptık. Bunun ilk 4 yılında hiç zam yapmadık. 2014 yılında ise 19 ay sonra yüzde 9 zam yaptık” diye konuştu. Hali hazırda uzun süredir zam yapmadıklarını dile getiren Öztürk, “ Şimdi biz nasıl indirim yapalım. Fiyatlarımız sadece akaryakıta endeksli değil. Minibüsün trafik sigortası 11 bin TL civarında, 10 yaşını doldurmuş araçlar da trafikte yolcu taşıyamıyor, bu sene minibüs ücretlerinde bir indirim öngörmüyoruz” dedi. Öte yandan İETT kaynakları ise akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak bir indirim yapılmayacağını söyledi. İETT kaynakları, “Akaryakıt fiyatlarına zam olunca fiyatımızı artırmadık. İndirim olunca da fiyat politikasında bir indirim öngörmüyoruz” dedi.

'İZMİR'DE İNDİRİM YOK'

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada ulaşım fiyatlarını akaryakıt fiyatlarına endeksli belirlemediklerini söyledi. 90dadika uygulamasının ggetirdiği ayrıcalıklı ulaşımı vurgulayarak, "Ulaşım fiyatlarımızı akaryakıt fiyatlarına endeksli belirlemiyoruz. Öyle olsaydı, geçmiş dönemlerde peşpeşe fiyat artırımına giderdik. Biniş ücretlerimizi çok zorunlu olmadıkça artırmıyor ve en makul düzeyde tutmaya çalışıyoruz. 90 dakika içinde ilk binişten sonraki tüm yolculukların ücretsiz olması, İzmirlilerin toplu ulaşım bütçesini minimuma indiriyor. Bu ayrıcalık başka hiçbir kentimizde yok" diye belirtti.

BELEDİYELER ÖNCÜLÜK YAPSIN

Tüketici Sorunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bayram Yazıcı, akaryakıt fiyatlarının arttığı süreçte, zammı gündeme alan kurum ve şirketlerin, fiyatların gerilediği süreçte bilet fiyatlarını da ucuzlatması gerektiğine işaret etti.

Av. Yazıcı konu ile ilgili açıklamasının devamında “Benzin ve motorin fiyatları 2,5 yıl öncesinin de altına düştü. Bu süre zarfında, fiyatlardaki artışa paralel, taksilerden, belediye ve şehirler arası otobüslere, dolmuştan servis taşımacılığına zam yapıldı. Şimdi ise fiyatlar gerilemiş durumda. Tüketiciler bu alanda gerekli indirimin yapılmasını bekliyor. Bu indirimde belediyelerin öncülük yapması gerekir. Yine, yüksek motorin fiyatı nedeni ile ’10 numara’ yağ kullanımına yönelen şirketler de, motorindeki düşüşü biletlerine indirim olarak yansıtması gerekir” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim