• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Tısiad Başkanı Kılıç: "Habur’dan Sınırlı Araç Geçişi Nedeniyle Mağduriyet Sürüyor"

Tısiad Başkanı Kılıç: "Habur’dan Sınırlı Araç Geçişi Nedeniyle Mağduriyet Sürüyor"
Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 14 Aralık'tan bu yana kapalı tutulan Habur Sınır Kapısı'nın açıldığını,...

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, 14 Aralık'tan bu yana kapalı tutulan Habur Sınır Kapısı'nın açıldığını, ancak halen 10 bin aracın beklediği kapıda, günlük 100-150 aracın geçişine izin verilmesinin binlerce insanın ve yüzlerce firmanın mağduriyetine neden olduğunu belirterek, araç geçişlerinin eski seviyeye getirilmesini istedi.

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, yazılı bir açıklama yaparak, Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sıkıntılar ve taleplerini anlattı. 14 Aralık 2015'ten bu yana kapalı tutulan Türkiye-Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Kılıç, ancak sınırlı sayıda tutulan geçişe bir anlam veremediklerini kaydetti. Kapıda, her iki tarafta yaklaşık 10 bin aracın beklediğine dikkat çeken Kılıç, "Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Habur Sınır Kapısı'nın açıldığını belirtti. Bakan Tüfeknci, "İlk etapta günde yaklaşık 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriş yapacak" dedi. Ancak, kapıdan günde 150 civarı aracın geçişine izin veriliyor" ifadelerini kaydetti.

14 Aralık'tan bu yana binlerce insan ve yüzlerce firmanın mağdur olduğunu hatırlatan Kılıç, "Habur'daki konvoy, Nusaybin'e kadar uzandı. Sınırda bekleyen 10 bine yakın aracımız var. Geçtiğimiz gün 120, dün de 110 aracın girişine izin verildi. Bu sayı çok yetersiz. Giriş çıkışlar eski seviyelerine çekilsin" ifadelerini kullandı.

Irak'a ticaret yapan firmalar için ek tedbirler alınması gerektiğini de vurgulayan Kılıç, bölgedeki valiler ve yerel yetkililerin taşımacı firmalarla acil olarak görüşmelerini istedi. Sorunların yerinde tespit edilerek, ivedi bir şekilde çözüm üretilmesi gerektiğini altını çizen Kılıç, şunları kaydetti:

"Başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken çok değerli Şırnak ve Mardin Valilerimizi bu sıkıntıların çözümü noktasında göreve çağırıyoruz. 14 Aralık'tan bu yana Habur Sınır Kapısı'nda çok ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Bizler de sivil toplum kuruluşu olarak üzerimize ne görev düşüyorsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da aynı özveriyle yapmaya devam edeceğiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim