• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Timef’ten Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na ’Telif Hakkı’ Ziyareti

Timef’ten Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na ’Telif Hakkı’ Ziyareti
TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, Anadolu medyasının telif hakkı sorununa çözüm arayışı için Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Telif Hakları...

TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, Anadolu medyasının telif hakkı sorununa çözüm arayışı için Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan ile görüştü.

Keyfi uygulamalar dolayısıyla tartışmalara yol açan müzik eserlerinin telif hakkı sorunu, yeni Telif Hakları Yasası ile ortadan kaldırılıyor. Merkezi Ankara'da bulunan İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel, telif hakları sorununun çözümü için Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan ile görüştü.

"ANADOLU MEDYASININ YAŞADIĞI EN BÜYÜK SIKINTI TELİF HAKKI ÜCRETLERİ"

Gürel, söz konusu ziyaretleri sırasında yaptığı bilgilendirmede, Anadolu medyasının yaşadığı en büyük sıkıntının telif hakkı ücretleriyle ilgili olduğunun altını çizdi. Tüm televizyonların yıllık toplam reklam gelirinin yüzde 5'lik bölümünü ancak alabilen Anadolu medyasına dikkat çeken Gürel, tüm reklam gelirlerinin yüzde 95'ini alan yaygın medyaya eşdeğer rakamlar talep edildiğini, Anadolu medyasının bu nedenle müzik eseri çalamayacak hale geldiğini vurguladı.

Anadolu'nun hemen her köşesinde yaşanan telif haklarıyla ilgili sıkıntıları medya bağlamında dinlemek ve çözüm üretmek için gayret sarf ettiklerini vurgulayan Gürel, "Telif hakları ile ilgili meslek birliklerinin akıl almaz ücret taleplerini yerine getiremediği için aynı nedenle ikinci kez hapse giren ve halen hapiste olan Ceyhan CRT Yönetim Kurulu Başkanı arkadaşımız, dostumuz, meslektaşımız Sayın Şahin Özer var. Türkiye'deki yayın kuruluşlarının, abartısız bir oranla en az üçte ikisi ya cezalı duruma düşmüş ya da mahkemelik" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÜNAL, ANADOLU MEDYASININ SIKINTILARINI DİNLEDİ

Anadolu medyasının içine düştüğü bu dramatik tabloyu önce Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a aktardığını ifade eden Gürel, ardından Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan'ı makamında ziyaret ederek konu ile ilgili bilgi aldı.

Karşılıklı durum değerlendirmesinde bulunduklarını belirten Gürel, şunları kaydetti:

"Sayın Bakanımızın ve Genel Müdürümüzün konuya vakıf olmaları, konu ile ilgili hazırlanan kanun taslağının bittiğini ve en kısa sürede muhataplarının görüşlerini almak için değerlendirmeye açılacağını öğrenmiş olmaktan duyduğumuz memnuniyetimi kendilerine ifade ettim. Yeni Telif Hakları Yasası ile muhatap meslek birlikleri tek bir yapı ile muhataplarının karşısına çıkacak, bugünkü gibi fiyat karmaşasının önüne geçmek için hakem heyeti oluşturulacak. Bizim önerimiz, bunların yanı sıra özellikle Anadolu medyasından alınacak telif ücretlerinin yayıncının reklam gelirleri ile orantılandırılması, bunun da RTÜK reklam payları üzerinden kontrolünün sağlanması ve alınması oldu. Ayrıca, Anadolu medyası temsilcilerinin hapis yatmaya varan cezalandırılmalarının ortadan kaldırılması için yeni yasanın, geçmiş ve geçmişten gelen sorunları da ortadan kaldıracak kapsamlı bir düzenleme içermesinin şart olduğunun da altını çizdik. Kabulleri, ilgileri ve değerlendirmeleri için Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Ali Kerem Eskigün ve Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan'a teşekkür ederiz."

Timef’ten Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na ’Telif Hakkı’ Ziyareti

Timef’ten Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na ’Telif Hakkı’ Ziyareti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim