• BIST 9764.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

TBMM'de yine MİT savaşı başlayacak

TBMM'de yine MİT savaşı başlayacak
Yürürlüğe girerse ‘hukuk katliamı olur’ eleştirilerinin getirildiği ve muhalefetin de karşı çıktığı ve yerel seçimler öncesi askıya alınan MİT kanun teklifi, TBMM'de bugün yeniden görüşülecek.

Muhalefetin karşı çıktığı ve yerel seçimler öncesi askıya alınan MİT kanun teklifi, TBMM'de bugün yeniden görüşülmeye başlanacak. Eleştiri konusu çok sayıda maddenin bulunduğu kanun teklifinin görüşmelerinin gergin geçmesi bekleniyor.

MİT'in yetkilerini genişleten, mensuplarına yeni koruma zırhı getiren kanun teklifi ile MİT bankalardan her türlü bilgi, belge alıp, arşivlerine girebilecek, herkesin hesabını inceleyebilecek. Yeni bir KCK ya da TIR krizi yaşanmaması için savcıların MİT mensupları hakkında soruşturma yapmaları kısıtlanıyor. Durdurulan soruşturmalar için ilerde 2. bir soruşturma da açılamayacak.

''ATOM BOMBASI BİLE''

MHP'nin komisyon raporuna eklenen şerhinde '' Bu teklif yasalaşırsa, Cumhuriyet Savcısı, atom bombası götüren bir araç ihbarı alsa bile, bu aracın MİT’e ait olduğu deklare edilirse hiç bir işlem yapamaz'' denildi. CHP ise ''MİT, denetlenip, yargılanamaz bir güce dönüşmekte, iktidar kendini korumak ve kendisine karşı oluşabilecek her türlü tehlikeyi bertaraf etmek için keyfi bir düzenleme yapmaktadır'' diyerek teklife karşı çıktı.

Teklif ile, MİT'e istihbarat hizmetlerinde yardım edenler, kamu görevlisi olmasa da sorumlu tutulamayacak. MİT Müsteşarı suç iddiasıyla ancak Yargıtay'da, MİT personeli ise HSYK'nın belirleyeceği ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Teklifle getirilen ve eleştirilen maddeler şöyle:

ÖNEMLİ YETKİ

Meclis Araştırma Komisyonlarına ''Ticari sır ya da devlet sırrı'' denilerek bir çok konuda bilgi verilmiyor. Vekillerin önergeleri de cevaplanmıyor. Ancak yeni yasa ile MİT, kamu kurumları ile, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Bankalar, tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Bunların arşiv, elektronik bilgi işlem merkezi ve iletişim alt yapısından yararlanacak. Kimse bu bilgilerin verilmesinden kaçınamayacak.

ŞİRKET KURACAK

MİT, istihbarat faaliyeti için görevlendirdiği kişinin kimliğini değiştirebilecek. Tüzel kişilikler kurabilecek. Kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması için gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç ve gereçleri hazırlayabilecek, değiştirip kullanılabilecek.

TIR, OSLO VE KCK

MİT mensupları hakkında aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma yapılamayacağı hükme bağlanıyor. Böylelikle KCK ve Oslo süreci nedeniyle, MİT personeli hakkında da TIR krizleri nedeniyle açılan daha sonra da yasa değişikliği ile durdurulan konularda ilerde Başbakan izin verse de yeniden soruşturma yapılamayacak.

HER YERDE SİLAH

Yasa gereği ruhsatlı da olsa mahkeme salonları, akıl hastaneleri, cezaevleri, eğitim ve öğretim kurumları, siyasi parti toplantıları, spor karşılaşmaları ile TBMM'de silah taşınamıyor. MİT mensupları ise her yerde silah taşıyabilecek.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim