• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Tarla haline getirilen meralar hayvancılığı engelliyor

Tarla haline getirilen meralar hayvancılığı engelliyor
AKSARAY (İHA) – Aksaray'da meraların sürülerek tarla yapılması, küçükbaş hayvan yetiştiricilerini hayvancılık yapamaz hale getirdi.

AKSARAY (İHA) – Aksaray'da meraların sürülerek tarla yapılması, küçükbaş hayvan yetiştiricilerini hayvancılık yapamaz hale getirdi. Üreticiler, bu sorunun biran önce çözülmesini istiyor.

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da mera alanlarının tarım tecavüzü altında olduğunu söyleyen Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, meraların yetiştiricilere verilmemesi halinde Türkiye'deki et ve hayvancılık sorunlarının artacağını kaydetti. Meraların küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Aktürk, meraların herkes tarafından sürülerek tarla yapıldığını belirtti. Aktürk, "Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilmesi için meralara çok ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu birçok kez söyledik. Tabii Türkiye'de özellikle ilimizde meralarımız tarım tecavüzü altında. Önüne gelen meralarımızı sürerek tarla yapıyor. Bu konuda çeşitli girişimlerimiz oldu ama sonuç alamadık. Bu meralar küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazıdır. Eğer biz hayvanlarımızı mandıralara kapatarak beslersek bugün Türkiye'deki et sorununun çok daha yüksek rakamlara çıkacağını görüyoruz. Bu meralarımızın tarım tecavüzünden kurtarılarak gerçek hak sahipleri olan üreticilere sunulması gerekmektedir. Islah edilmeli ve Türkiye'deki yem girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Mera olmadan küçükbaş hayvancılık yapmak, küçükbaş hayvancılığı sürdürebilmek mümkün değildir. O yüzden meralarımızın gerçek sahipleri olan küçükbaş hayvan üreticilerimize ıslah ederek teslim edilmesini bekliyoruz" dedi.

"Küçükbaş hayvancılık yapamaz duruma geldik"

Küçükbaş hayvan yetiştiricisi İsmet Üçkulak ise, meraların tarla yapılması nedeniyle hayvancılık yapamaz duruma geldiklerini belirterek, "Meralarımız şu anda ölü durumda. Meralarımızı herkes sürmeye başladı. Meralar tükenme derecesinde. Yağmur, kar yok, yağış yok zaten, bir de sürmeye başladılar. Şu durumda biz meralarda hayvancılık yapamaz duruma geldik. Çünkü meradan artı bir şey alamaz hale geldik. Önüne gelen sürmeye başladı. Kuraklık dersen aldı gidiyor. Şu an meraları görüyoruz. Gereğinin yapılmasını büyüklerimizden istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim