• BIST 9645.02
  • Altın 2405.746
  • Dolar 32.5921
  • Euro 34.7971
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Tarımda Kuraklık Tehlikesi Çiftçiyi Korkutuyor

Tarımda Kuraklık Tehlikesi Çiftçiyi Korkutuyor
İç Anadolu'da yaşanan susuz kış çiftçiyi düşündürmeye başladı.

İç Anadolu'da yaşanan susuz kış çiftçiyi düşündürmeye başladı. Yağışların olmaması çiftçileri korkuturken, üstüne üstlük yerini dona bırakması ekiliş yapan çiftçileri üzdü. Hava durumunun bir aylık ve üzeri tahminlerine göre de Şubat ayı başlarına kadar da öyle yoğun bir yağış görünmemesi, kuraklık kabusu için alarm İç Anadolu'da ve diğer tarımsal bölgelerde alarm vermeye başladı.

Kuraklık tehlikesi ile ilgili İHA Muhabirine açıklama yapan Haymana Ziraat Odası Başkanı Halil İbrahim Balıkçı şunları söyledi:

"Dondurucu soğuklar ve yoğun sis haricinde yağışların olmaması başta umudunu ve geçimini çiftçiliğe bağlayan kardeşlerimiz ne yazık ki tedirgin bir halde bekleyişini sürdürüyor. Bu kış yağışın olmaması verimi de etkileyecek. Çiftçi bize kırağıdan başka gökten bir şey düşmüyor, yer demir gök bakır, borçluyuz, dertliyiz, işimiz Allah'a kaldı, her şeyin hayırlısı diyor. İç Anadolu tarımı bu sene ciddi bir zarar görecek gibi temennimiz yağışların olmasından yana çünkü bu durum sadece İç Anadolu'da değil, ülkemizin her bölgesinde yaşanıyor."

ÜLKEMİZ BUĞDAY VERİMİNDE ZARAR GÖREBİLİR

Ülke genelinde Sonbahar mevsiminde yeterli yağışın olmadığını buğdayda sıkıntıların olacağını belirten Balıkçı, "Güneydoğulu çiftçinin derdi ile bizim derdimiz aynı, buğdayda bu sene böyle giderse en büyük sıkıntıyı yaşayacağız. Şu ana kadar sadece Haymana'da 100 bin dönüme buğday ekilişi gerçekleştirildi. Havalar böyle giderse eğer çiftçilerimizde ülkemizde buğdayın azlığından ve verimsizliğinden ciddi zarar görebilir" ifadelerinde bulundu.

Çiftçilerin tedirgin olduğunu tarlaları gezdiklerinde ciddi oranda bir sıkıntı gördüklerini söyleyen Balıkçı, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz ile tarlaları gezdiğimizde gördüğümüz çok ciddi sıkıntılar var idi, Kuraklık korkusu yaşayan hububat üreticileri, ekinlerini kendi her yılın 9. ayın son haftası ve 10. ayında buğday ve arpa tohumlarını mevsimin yağışları başlamadan önce sürgün işlemini bitirdikten sonra bu yıl da kuru tarlaya ekimlerini yapıp yağmur yağmasını bekliyorlar. Her yıl bu mevsimde buğday ekili alanlar bol yağışların ardından çimlenmeyi tamamlamış ve uzamaya başlayan buğday 10 - 15 cm civarında olur ve kök salmaya başlarlardı. Bu yıl Haymana Platosu'nda son bahar mevsiminin yaşsız geçmesi nedeniyle hububat ekili alanlarda Ocak ayına gireceğimiz bu günlerde Haymana Platosunda hububatta hala çimlenme bile olmadığını görüyoruz. Ankara Türkiye'nin Başkenti olduğu gibi Tarımında başkentidir. Haymana, Polatlı, Bala ve Şereflikoçhisar gibi ilçelerimizde ki çiftçilerimizde bu sıkıntı ile karşı karşıya, Güneydoğulu çiftçilerimizde tedirgin. Burada ki insanlar geçimini çiftçilikten kazanıyor. Devletimizin bunu görmesi ve çalışma başlatmasını temenni ediyorum."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim