• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Tanburi Cemil Bey anılacak

Tanburi Cemil Bey anılacak
Zeytinburnu Belediyesi ve Tanburi Cemil Bey Derneği, Türk müziğinin büyük bestekarı Tanburi Cemil Bey'i vefatının 99. yılında Merkezefendi'de bulunan mezarı başında anacak.

Türk müziğinin büyük bestekarı Tanburi Cemil Bey, 28 Temmuz Salı günü Zeytinburnu Belediyesi ve Tanburi Cemil Bey Derneği'nin ortaklaşa düzenleyeceği bir programla Merkezefendi Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında yâd edilecek.

Müzik camiasının önde gelen isimlerinin katılacağı anma program saat 17.30'da merhum bestekârın Merkezefendi Cami'si yanında bulunan kabri başında başlayacak.

Okunacak Mevlid-i Şerif'in ardından programa katılan sanatkârlar Tanburi Cemil Bey'in hayatı ve eserleri hakkında katılımcılara bilgi verecek.

Anma programı programa katılan sanatkârların Tanburi Cemil Bey'in eserlerini Zeytinburnu Belediyesi'nin musiki mekanı Nağmedar'da icra etmesiyle son bulacak.

Mezarı Zeytinburnu Belediyesi tarafından ihya edilmişti

1916 yılında hayata veda eden büyük sanatkârın mezar 1950'lili yıllara kadar bilinmiyordu. Tanbur ustalarından Necdet Yaşar' ın mücadelesi ile 50'lili yıllarda Tanburi Cemil Beyin mezar yeri tespit edilmesine rağmen, 2012 yılına kadar mezar ihya edilmemişti.

Zeytinburnu Belediyesi harekete geçti ve Necdet Yaşar'ın yıllarca verdiği mücadeleyi 2012 yılında mutlu sona ulaştırdı.

O tarihten beri Tanburî Cemil Bey'in Merkezefendi Mezarlığı'nda sanatçı şahsiyetine yakışacak bir mezar taşı var.

Bestekârın mezarı ayrıca yine Zeytinburnu Belediyesi tarafından ilçedeki 15 mezarlıkta bulunan tarihi mezar ve hazirelerin kayıt altına alınması maksadıyla yayımlanan 'Zeytinburnu'nun Tarihi Mezar Taşları” kitabında da kayıtlı bulunuyor.

Tanburi Cemil Bey kimdir?

1873 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlk müzik bilgilerini ortaokul sıralarında ağabeyi Ahmet Bey'den almıştır. Müzik aleti çalmaya karşı ilgisi on yaşlarında keman ve kanun ile başlayan Cemil Bey daha sonra başladığı ve ismi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaşmıştır.

Tamburi Ali Efendi'nin de öğrencilerindendir. Hatta Ali Efendi'nin, Tamburi Cemil Bey'i dinledikten sonra "eline bir daha tambur almayacağını" söylediği rivayet olunsa da, ona eski tarz tambur icrasını öğretmiştir. Tamburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları aynı ustalıkla icra ederek başlı başına bir ekol sahibi olmuştur.

Müzik aleti çalmakta erişilmez bir mertebeye yükselmiş olan Cemil Bey aynı zamanda çok iyi bir bestekârdır. Yaptığı eserlerle Türk müziği saz icrasına yepyeni ve modern bir tarz ve değişik bir yorum getirerek icracılığın mükemmelleşmesinde en büyük rolü oynamıştır.

Özellikle, taş plaklara yapmış olduğu taksim kayıtları makam, üslup ve tavır açısından bir ders niteliği taşımaktadır. 29 Temmuz 1916'da İstanbul'da ölen Cemil Bey sözlü eserlerin yanında birçok saz eseri bestelemiştir. Taksimlerinin yanında, taş plaklara kaydedilmiş çok sayıda eseri bulunmaktadır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim