• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Suudi Arabistan, dünyaya meydan okudu

Suudi Arabistan, Batı’nın desteği kesmesi halinde Arap ülkelerinin Mısır’a maddi yardıma hazır olduğunu açıkladı.
Fransa’da gezisinin ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Prens Saud el Faysal, “Mısır’a yapılan maddi desteği keseceklerini söyleyenler, ya da bunu iddia edenlere sesleniyorum. Arap ve Müslüman ülkeleri zengindir ve Mısır’a yardım etmekten geri durmayacaklardır” şeklinde konuştu.
 
AB, MISIR’A VERİLECEK CEVABI TARTIŞIYOR
 
AB Siyasi ve Güvenlik Komitesi (PSC) Mısır'la ilgili ortak pozisyon belirlemek için toplanırken, karar çarşamba günü Brüksel'de bir araya gelecek dışişleri bakanlarına bırakıldı.
 
AB Güney Akdeniz Özel Temsilcisi Bernardino Leon, büyükelçiler düzeyindeki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Mısır'da geçiş süreci için diplomatik çabaları sürdüreceklerini ve "kanalları açık tutmak istediklerini" belirterek, geçici yönetime "müeyyide uygulamayı tartışmadıklarını" söyledi.
 
Leon, üye ülkelerden gelen tekliflerin çarşamba günü toplanacak AB dışişleri bakanları tarafından değerlendirileceğini belirtirken, ayrıntı vermekten kaçındı. Özel Temsilci Leon, Mısır'daki şiddet nedeniyle sadece bir tarafı sorumlu görmediklerini, durumun karmaşık olduğunu, kiliselere ve kamu binalarına da saldırıldığını sözlerine ekledi.
 
AB dışişleri bakanlarının gündeminde Mısır'a silah ambargosu uygulanması, mali yardımların kısmen ya da tamamen dondurulması ve bu ülkeye tanınan ticari imtiyazların askıya alınması gibi önlemler bulunuyor. Mısır ordusunun, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasını protesto etmek için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında gösteri yapanların üzerine ateş açması sonucu 3500'den fazla kişi katledilmiş ve binlercesi yaralanmıştı.
 
MISIR'DAKİ OLAYLARIN EKONOMİYE DARBESİ
 
Mısır'da yaşanan darbenin ardından yaşanan olaylar nedeniyle ülke ekonomisinin gerilemeye devam edeceği öngörülüyor.
 
ABD'de yayın yapan USA Today Gazetesi, Mısır'da geçen hafta güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve en-Nahda meydanlarındaki göstericilere yönelik müdahalesiyle yaşanan katliamın ardından Mısır ekonomisiyle ilgili yayınladığı haberde, "Karanlık bir portre" çizdi.
 
Haberde yaşanan şiddet olaylarının yaklaşık 260 milyar dolar hacme sahip Mısır ekonomisini tehdit ettiği, 2005 yılından dünya ekonomik krizinin yaşandığı 2008'e kadar yılda yüzde 7'lik büyüme kaydeden Mısır'ın, 25 Ocak devriminin yaşandığı 2011'den bu yana Gayri Safi Milli Hasıla'da (GSMH) yüzde 2,5 oranında bir düşüş yaşadığı dile getirildi.
 
Döviz rezervlerindeki düşüşün Mısır'ı bekleyen en büyük tehlike olarak gösterildiği haberde, Mısır'ın bu durumda rafine petrol ürünleri ve temel gıda maddeleri ithalatında sıkıntı yaşayacağına işaret edildi. Haberde, yaşanan siyasi krize çözüm bulunmadığı sürece dış ticari açığının da devam edeceği vurgulandı.
 
Enerji ve turizm sektörlerinin de yaşanan şiddet olaylarından etkilendiğinin belirtildiği haberde, 2011'de günlük 700 bin varil ham petrol ihracatı yapan Mısır'ın aynı zamanda çok büyük doğalgaz rezervlerine sahip olduğu ancak yaşanan siyasi kriz nedeniyle enerji alanındaki üretim düzeyinin korunamayacağı kaydedildi. Turizmin Mısır'ın en önemli gelir kaynaklarından biri olduğu dile getirilirken, 2012-2013 yılının ilk 6 ayında Süveyş Kanalı'ndan elde edilen gelirde yüzde 3,6 oranında bir düşüş yaşandığı ifade edildi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim