• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

'Sur'un yüzde 95'i temizlendi'

'Sur'un yüzde 95'i temizlendi'
Bugüne kadar 185 barikatın kaldırıldığını, 7 hendeğin kapatıldığını, 178 el yapımı patlayıcının da imha edildiğini belirterek, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kentte görev yapan gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, 2 Aralık'tan bu yana 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nde, hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için düzenlenen operasyonları anlattı. Aksoy, "Sur ilçemizde yürütülen çalışmalarda yüzde 95'lik alan, bu 6 mahallede temizlenmiş durumda yüzde 5'lik bir alan kalmıştır. O yüzde 5'lik alanda önümüzdeki günlerde de temizlenecektir. Bu 6 mahallemizde 24 bin civarında insan yaşadığını biliyoruz.

Gerek önce zaman zaman kesilmeler nedeniyle gerekse 2 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra 11 Aralık'ta bildiğiniz gibi 17 saatlik bir ara vermiştik. Bu ara dönemde ve zaman zaman bu çalışmalar sürdürülürken de dışarıya çıkmak isteyen vatandaşlarımız varsa, onlara her türlü destek güvenlik birimlerimizce verildi. Ve şu anda bizim tahminimiz içeride yaşayan 1000 ile 2 bin arasında sivil vatandaş olduğunu değerlendiriyoruz.

Büyük bir çoğunluğu bu 6 mahallenin dışına taşındı. Bir kısmı Sur'un sokağa çıkma yasağı ilan edilmemiş diğer mahallerine, bir kısmı Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar olmak üzere yine Diyarbakır merkezdeki diğer mahallere taşındı. İlçelere giden, il dışına giden çok az var. Evini terk etmek zorunda kaldığımız vatandaşlarımızın mağduriyetlerini en aza indirilmesi anlamında başta Valiliğimiz ve Sur Kaymakamlığımız olmak üzere devletin diğer kurumlarının da yaptığı bir çok çalışma var' dedi.

AİLELERE YARDIM 7 MİLYON 700 BİN LİRA

Sur'dan göç eden insanlara Aralık ayı başından bu yana yardım yapıldığını söyleyen Aksoy, "Ocak ayı itibariyle baktığımızda biz her aileye ortalama 1000 lira olmak üzere yardım yaptık. Yaklaşık 5 bine yakın aileye bizim nakdi olarak Aralık ve Ocak ayında yaptığımız yardım tutarı 7 milyon 700 bin lirayı bulmuştur. Özellikle vatandaşlarımızın mağduriyetinin en aza indirilmesi ve acil ihtiyaçlarını kaldırılması eğer kiralama yaptıysa bunun bedelini ödenmesi adına.

Ev kiralayanların dışında da ' Benim gidecek hiçbir yerim yok ben vatandaş olarak ne ev kiralayabilirim, ne de bir akrabamın yanına gidebilirim ' diyenleri de biz devlet olarak açıkta soğukta bırakamayız. Bizim bir sorumluluğumuz var. Ve bu amaçla biz otellerle anlaştık. Vatandaşlarımızı bu otellerde misafir ediyoruz. 500'ün üzerinde vatandaşımız bu otellerde kalıyor. Bütün masrafları da valiliğimizce karşılanıyor. Tüm maliyetleri de valiliğimiz tarafından karşılanmaktadır" dedi.

Aksoy, Sur'da basit usülde vergi mükellefi olan esnaflara 3 bin liralık yardım yapıldığını belirterek, "Şu ana kadar 1138 esnafımıza bu kapsamda toplam 3 milyon 264 bin liralık yardım yapıldı" dedi.

"YASAKTAN BİZ DE MEMNUN DEĞİLİZ"

Vali Aksoy, Sur'da kalan vatandaşlara kaymakamlık tarafından 2 bin 100 koli gıda, 10 binin üzerinde ekmek dağıtımı yapıldığını belirterek, ilçede vatandaşların hayatını riske düşürmemek amacıyla sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini söyledi. Aksoy, "Sokağa çıkma yasağı bizim de arzu isteyerek yaptığımız bir şey değil, bundan biz de memnun değiliz.

Keşke böyle bir durum ortaya çıkmasaydı da bizde sokağa çıkma yasağı ilan etmeseydik. Ancak sokağa çıkma yasağı ilan etmemiş durumda isek o zaman çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybedebilir endişemiz var. Yani sokağa çıkma yasağını ilan etmemizin temel nedeni sivil vatandaşlarımızın zarar görmesini önlemek. Güvenlik güçlerimize verdiğimiz birinci talimat sivil unsurlara en üst seviyede hassasiyet gösterilmesidir. Bu anlamda sivil unsurların orada bulunuyor olması güvenlik birimlerimizin bu hassasiyet içerisinde davranmaları zaman zaman niye bu kadar uzadı, sorularının da bir cevabı olarak karşımıza duruyor" dedi.

SUR'DAN AYRILANLARA İŞ

Sur mağdurlarına yardımların sürdüğünü ve bu ay içinde 1000'er lira daha yardım yapılacağını ifade eden Aksoy, "Sur'dan ayrılan ailelerden birer kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. Bu da o insanlarımızı belirli ölçüde ekonomik katkı sağlayacağı bir imkanı kendilerine sunma adına önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

16 BİN KİŞİ ZİYARET EDİLDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan gelen takviye personel ile 60 bir kişilik ekiple ailelere yönelik çalışmaların sürdüğünü söyleyen Aksoy, "Şu ana kadar 16 bin 321 kişi ziyaret edildi. Bunların ne sorunu var tespit etmek ve ne tür bir çözüm yapılabilir konusunda. İlgili birimlerimizi haberdar etmek, ekonomik veya eğitim, sağlık gibi ne tür sorunları varsa bunları tespit ederek çözüm üretmek" dedi.

ÖĞRENCİLER ÇEVRE OKULLARA ALINDI

Sur'dan ayrılan okul çağındaki çocukları okula kazandırmanın genel hedefleri olduğunu belirten Aksoy, "Sur ilçemizin bu mahallerinde Yavuz Selim, Süleyman Nazif, Mardinkapı okulları daha önceki dönemlerde de tahrip edilmiş, kısmen yakılmıştı. Biz bu nedenden dolayı buradaki çocukları 2 Aralık'taki sokakların temizlenmesi çalışması başlatılmadan diğer okullarımıza almıştık. Bir kısmını Sur'un bir kısmını da Yenişehir okullarımıza almıştık.

Yani o mahallenin çocukları 2 Aralık'tan önce başka okullara gidiyordu. Ancak tabi taşınmak zorunda kalınca aileler başka okullara gitmek zorunda kaldılar bazılarının da gidemediğini de tespit ettik. Çocuklarımızın bu durumlarını tespit etmek ve okullarından geri kalmaması adına hangi okula nasıl gidebilir çalışma yaptık. Devlet Su İşleri arkasında yeni yapılmış olan 32 derslikli bir ilköğretim okulumuz vardı. Bu okulumuzu biz Sur'da kapatmak durumunda kaldığımız okullarımıza tahsis ettik ve ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizi buraya alacağız. Biz bu 32 derslikli yeni okulumuzu Sur'daki öğrencilerimize arzu ederlerse sınıfıyla beraber yok ben taşındığım okula devam edenler varsa oraya devam edecek.

Bu çocuklarımızın taşınmasını da biz yapacağız. Çocuklarımız hangi mahalleden gelecekse oradan alacağız. Buradan da nerede ikamet ediyorsa bırakacağız. Çocuklarımızın eğitimini önemsiyor ve bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Aksoy, Sur'daki sokağa çıkma yasağını biran önce kaldırmak istediklerini dile getirerek, "Bir an önce kaldırmayı umut ediyoruz ama oradaki çalışma bitmeden bir şey söylememiz zor. Özellikle yüzde 95'i bu alanın temizlendi. Yüzde 5'lik kısmı kaldı. Ama bu yüzde 5'lik kısım 3 gün mü sürer, 13 gün mü, 23 gün mü sürer. Bir süre verip sonra da Vali şu süreyi vermişti, kalkmadı. Buna düşmek istemiyoruz. Ama şuna emin olun bir an önce temizleyip sokağa çıkma yasağını kaldırmak hepimizin arzusu. Kamuoyunda bazı yerlerde tünel girişleri olduğu yönünde bilgiler efsane. Bazı tünel girişleri var ama çıkışları yok. Belki 8-10 tane bu tür nokta tespit edildi. Ama dışarıyla bağlantısı olan şu ana kadar tespit ettiğimiz hiçbir tünel yok" dedi.

TARİHİ BİNALARI YAKMIŞLAR

Vali Hüseyin Aksoy, Sur'daki bazı tarihi binalarda tahribat olduğunu belirterek, "Özellikle Kurşunlu Cami ve Paşa Hamamı yakılmış durumda. Kilisenin bir kısmında tahribat var, ama hepsiyle ilgili şuan da net bir şey söyleyemiyorum Ancak alan tamamen temizlendikten sonra kiliseler ve camilerde, okullarımız yakıldı, tahrip edildi. Terör unsurları çekilmek durumunda kaldıkları bazı binaları yakarak çıktıkları tespitleri var. Tahribat belirli yerlerde var ama tamamen temizlendiği zaman ortaya çıkacaktır" dedi.

Vali Aksoy, Sur'da 185 barikatın kaldırıldığını, 7 hendeğin kapatıldığını, 178 el yapımı patlayıcının da imha edildiğini belirterek, çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Aksoy, "Dolayısıyla burada ciddi sayıda patlayıcı yerleştirilmiş olması hareketliliği biraz daha tahribat boyutuyla hem de biraz daha zaman alıyor" dedi.

DİYARBAKIR'A YABANCILARIN İLGİSİ

Kentte yabancı ajanlar gezdiği konusunun sorulması üzerine Aksoy, "Burada zaman zaman gazeteci ve sivil toplum örgütü kimliğiyle bir çok kişi bunlarla ilgili tespit edilen husus varsa ilgili birimlerimiz bakıyor. İfade edebilir ki Diyarbakır çok sayıda yabancıyı barındırıyor. Bu sivil toplum örgütü de olabiliyor, diplomatik misyonda olabiliyor. Gazeteci de oluyor, bunlar farklı şekillerde ilimize geliyor ve bizimle ilgili tespit ve değerlendirmelerde bulunuyor. Bunlar hangi boyutta ajan denilir mi denilmez mi hangi boyutta değerlendirilmesi yapılıyor. Yabancıların ilgisi Diyarbakır'a var ve biz bunun farkındayız" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim