• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Suriye'ye müdahale askıda

ABD’nin Suriye’ye olası askeri müdahalesiyle ilgili son 24 saatte yeni gelişmeler yaşandı. Washington şimdilik topu Rusya’ya atarken, sonuçları görmek için ABD senatosundaki oylama da ertelendi.
ABD’nin Suriye’ye olası askeri müdahalesiyle ilgili dün yeni ve yoğun gelişmeler yaşandı.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, bir soru üzerine, "Esad kimyasal silahları verirse askeri müdahale olmayabilir" şeklindeki sözleri, Rusya tarafından bir öneri haline getirildi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu sözler üzerine Suriye’ye, "Askeri harekatı engelleyecekse, Suriye kimyasal silahları uluslararası topluma teslim etmeli" mesajı verirken, açıklamalar birbirini izledi.
 
Kerry’nin Lavrov’la yaptığı 14 dakikalık telefon görüşmesinde, "Benim sözlerim bir öneri değil. Siz öneri getirin ve uygulamasından sorumlu olun" dediği kaydedilirken, bu gelişmeyi ABD Başkanı Barack Obama’nın 6 televizyon kanalından halka yaptığı konuşma izledi.
 
Kerry’nin sözlerinin yeni bir şey olmadığı, Obama’nın, "Biz bunu Putin’le Moskova’da görüştük" sözleriyle ortaya çıkarken, "Buna ne diyorsunuz?” sorusuna da Obama, "Potansiyel olarak olumlu ve önemli bir çıkış noktası olabilir. Rusya’nın Şam’ı ikna etmesi lazım. Geçmiş siciline bakılınca verdiği sözleri yerine getirmeyen bir rejimle karşı karşıyayız" yanıtını verdi.
 
OYLAMA ERTELENDİ
 
Obama’dan Rusya’ya "Ben Şam’a güvenmiyorum, git ve ne yapacaksan yap" mesajı giderken, bu gelişmeler ABD senatosundaki Suriye oylamasını da etkiledi. Suriye'ye yönelik askeri güç kullanma yetki tasarısının çarşamba günkü oylaması ertelendi. Gerekçe Rusya’nın önerisini anlamak ve Obama’nın açıkalamalarının yansımalarına bakmak olarak açıklandı. 
 
"ABD HALKI FARKLI DÜŞÜNÜYOR"
 
Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, "Oylama yapmadan önce, Başkan Obama'nın davasını Senato ve Amerikan halkına sunma fırsatı olduğundan emin olmak istiyorum" derken, Obama son açıklamasında oylamaların sonuçları konusunda iyimser olmadığını da dile getirdi.
 
"Oylamanın olumlu geçeceğinden emin değilim" diyen Obama, "ABD halkı Suriye müdahale konusunda benimle aynı aynı fikirde değil” şeklinde konuştu. 
 
HER ŞEYİN DEĞİŞME İHTİMALİ VAR
 
Sonuç olarak şu an itibariyle bütün kapılar açık.. Rusya’nın önerisinin Şam’a nasıl uygulanacağına cevap aranıyor ve Obama’nın ne yapacağı merak ediliyor. ‘Suriye’yi vuracağım’ taahhüdünde bulunan Obama‘nın şu an için her şeyi beklemeye aldığı anlaşılıyor. Bütüne bakıldığında her şey değişti denemese de her şeyin değişme ihtimali var denebilir. Poziyonlar hala net değil...
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim