• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Suriyeli Mültecilere Dikiş Ve Üretim Eğitimi Veriliyor

Suriyeli Mültecilere Dikiş Ve Üretim Eğitimi Veriliyor
(ÖZEL)-Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi Süleyman Şah konaklama tesislerinde barınan Suriyeli mültecilere dikiş atölyesi açıldı.

(ÖZEL)-Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi Süleyman Şah konaklama tesislerinde barınan Suriyeli mültecilere dikiş atölyesi açıldı. Atölyede dikiş eğitimi ve üretimi kursu gören mülteciler, savaş nedeniyle ara verdikleri hayata yeniden tutunuyor.

Ülkelerinde çıkan iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan ve Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerinde barınan Suriyeli mültecilere dikiş atölyesi açıldı. Açılan atölyede dikiş eğitimi ve üretimi kursu verilerek mültecilerin hayata tutunmaları sağlanıyor. 200 Suriyeli mülteciye verilecek dikiş eğitimi sonucunda, mülteciler her türlü dikiş makinesini kullanabilecek seviyeye getirilmesi düşünülüyor. Şu anda özel bir firmanın öncülüğünde açılan dikiş atölyesinde 65 Suriyeli mülteci dikiş, üretim ve paketleme öğreniyor. Bir taraftan dikiş eğitimi verilirken diğer yandan eğitimi bitirmiş durumdakilere üretim ve paketleme teknikleri öğretiliyor. Erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı çadırlarda eğitim gördükleri ve hijyenik bir ortamda çalıştıkları gözlemlendi.

Şanlıurfa'da uzun yıllardır çırak ve usta öğretici yetiştiren Terziler Odası Başkanı Numan Tuğbay, çadır kentte açmış oldukları dikiş eğitim atölyesinde yapılan çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"2009 yılından başlayarak Şanlıurfa merkezde Sodes kapsamında 850 gencimizi eğitip ve şu anda yeni açılan fabrikalarımızda istihdam edilmektedirler.Biz bu eğitimlerimizi hükümetimizin aldığı karar gereği, onlar muhacir biz ensar olmak üzere bu kardeşlerimize katkımız olsun diye, Süleyman Şah çadır kentine gelerek, yetkililerle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde ben kendilerine teşekkür ediyorum. İmkan sağladılar, yer gösterdiler, biz şu an hedefimiz 200 kişi. Şu ana kadar biz 45 gündür eğitim vermekteyiz. Şuanda 65 bay ve bayan olmak üzere ayrı ayrı çadırlarda eğitim vermekteyiz. Biz eğitim verirken yeni ufuklar tekstil sahibi olarak araç gereçleri temin ettim. Dolayısıyla buradaki kardeşlerimize hem eğitim veriyoruz hem de onların cep harçlıklarını da veriyoruz, hem ayakları üzerinde dursun hem de yarın barış olursa ellerinde bir meslekleri olsun."

Verilen bu imkandan dolayı çadır kent idaresine ve dikiş atölyesini açan yetkililere teşekkür eden Hela Mansur el Halaf adlı Suriyeli kadın, "Bizler ülkemizden Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerine muhacir olarak geldik. Bizler için açılan bu dikiş atölyesinde muhtaç ve dul kadınlar için iyi bir fırsat oldu. Burada hem meslek öğreniyoruz hem de para kazanıyoruz. Bu iş yerinde verilen eğitimle dikiş konusunda eğitim almaktayız. Önümüzdeki aylardan itibaren bu işi tam öğrendikten sonra tam maaş alacağız. Muhtaçların bu atölyeden faydalanması çok isabetli oldu" dedi.

Dikiş atölyesinde dikiş eğitimi ve üretimi kursuna katılan mültecilerden Muhsin Hamud ise "Biz ülkemizden göç ederek çadır kentte yerleştik. Ancak çalışacağımız her hangi bir işimiz yoktu. Çadırda boş boş oturuyorduk. Sağ olsun çadır kent ve yetkili firma buraya bir atölye kurarak bizlere dikiş eğitimi vermeye başladılar. Kısa zamanda bu işi kavradık ve şimdi çalışıyoruz. Önceleri yavaş yavaş çalışarak nihayetinde bu işi öğrendim ve şimdi tam çalışıyorum. Bizlere bu fırsatı tanıyan firma yetkililerine ve çadır kent idaresine şükran borçluyuz" ifadelerine yer verdi.

Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerinde açılan dikiş atölyesinde önümüzdeki günlerde üretimin yeteri derecede kaliteli olması halinde atölyenin geliştirilebileceği ifade edildi.

Çadır kentteki atölyede erkekler dikim ve ütü konusunda eğitilirken, kadınlara paketleme ve üründeki fazlalıkların temizlenmesi konusunda eğitim veriliyor.

Suriyeli Mültecilere Dikiş Ve Üretim Eğitimi Veriliyor

Suriyeli Mültecilere Dikiş Ve Üretim Eğitimi Veriliyor

Suriyeli Mültecilere Dikiş Ve Üretim Eğitimi Veriliyor

Suriyeli Mültecilere Dikiş Ve Üretim Eğitimi Veriliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim