• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan bir grup Suriyeli genç, tarım işçisi olarak sabah erken saatlerinden çalıştırıldıkları fıstık...

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan bir grup Suriyeli genç, tarım işçisi olarak sabah erken saatlerinden çalıştırıldıkları fıstık bahçelerinde taş taşıyıp budama yapıyor, çırpı toplayıp tarım aracıyla bahçe belleyerek hayata tutunmaya çalışıyorlar.

Şehir merkezinden 5 kilometre uzaklıktaki Halanze Mahallesi'nde fıstık bahçelerinde tarım işçisi olarak yevmiyeli 40-50 liradan çalıştırılan Suriyelilere kardeş gözüyle baktıklarını belirten fıstık bahçesi sahibi Adnan Bilgi, bahçe işinde çalıştırılan gençlerin gayretli ve çalışkan olduğunu söyledi. Savaştan kaçarak Siirt'e sığınan Suriye uyruklu ailelere kapılarını açtıklarını söyleyen Bilgi, "Bu ailelerin ihtiyaçları var, gayet çalışkan gençlerdir. Biz de kendilerine iş imkanı sağlıyoruz. İhtiyaçları olduğu için yevmiyelerini de peşin veriyoruz. 40-50 lira arasında çalışan gençlere veriyoruz, ayrıca patpat denilen tarım araçlarını kullanmayı öğrettik. Bu kardeşlerimiz savaştan kaçtıkları için onları mağdur etmeden istihdam sağlayarak destek çıkıyoruz" dedi.

Suriye'nin Deyrizor kentinden Türkiye'ye gelen Ubeydul Abdallah adlı genç ise, tercüman vasıtasıyla yaptığı konuşmasında; çok zor durumda olduklarını, ailelerini bırakarak geldikleri Türkiye'de ne iş olursa yapmaya çalıştıklarını söyledi. Abdallah, "Savaştan kaçarak geldiğimiz Siirt'te çalıştığımız bahçe ve bağlarda hem yemeğimizi yiyoruz, hem de para kazanıyoruz. Allah Türkiye devletine zeval vermesin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun" şeklinde konuştu.

Hallerinden şikayetçi olmadıklarını belirten Ahmed el Ahmed adlı Suriye uyruklu genç ise, ikinci vatan olarak geldikleri Türkiye'de, halkın kendilerine kucak açtığını, 1 haftadır çalıştıkları bahçe işinde budama yaparak, çırpı ve taş toplayarak para kazandıklarını söyledi.

Ziyad Ahmet Cuma adlı bir başka Suriyeli ise, "Ben de diğer arkadaşlarım gibi Deyrizor kentinden kaçarak buraya geldim. Aylarca işsiz kaldıktan sonra nihayet bahçe işinde yevmiye 50 liradan iş buldum, fıstık ağaçlarını temizliyor, taş topluyoruz. Tarım işi çok zordur ama borçlarımız olduğundan para kazanmak zorundayız" diye konuştu.

Sabah erken saatlerinde şehir merkezinden araçlarla bahçelere getirtilen Suriyeli işçiler, öğle arası molada yemeklerini bahçede yedikten sonra gün boyu çalışıyor. Akşam iş bittikten sonra ise yevmiyeleri verilen işçiler yine araçlarla evlerine tek tek bırakılıyor.

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor

Suriyeli Gençler Ekmeğini Taştan Çıkarıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim