• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Sur’da 10 Bin Kişi İşsiz Kalma Tehdidiyle Karşı Karşıya

Sur’da 10 Bin Kişi İşsiz Kalma Tehdidiyle Karşı Karşıya
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Sur ilçesindeki 360 esnafın dükkan kapattığını, 50'sinin de yer değiştirme talebinde...

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Sur ilçesindeki 360 esnafın dükkan kapattığını, 50'sinin de yer değiştirme talebinde bulunduğunu belirterek, sokağa çıkma yasakları nedeniyle 10 bin kişinin işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 22. güne giren sokağa çıkma yasağının olumsuz etkileri ortaya çıkmaya devam ediyor. Yaklaşık 25 bin kişinin göç ettiği ilçede, çatışma ve bomba sesleri yükselmeye devam ederken, Sur genelinde 360 esnafın dükkan kapattığı, 50'sinin de yer değişim talebinde bulunduğu öğrenildi. Çatışmalar nedeniyle hemen bütün iş yerlerinin kapalı olduğu ilçede, 10 bin kişi de işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Sur'da devam eden sokağa çıkma yasakları ve ekonomiye etkileriyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, çatışmalı ortamın, halkın direk yaşam koşullarını etkileyen bir durum olduğunu söyledi. Çatışmalı ortamın ekonomiye de zarar verdiğine değinen Sayar, "Buradaki işletmeler, esnaf, sadece Sur ilçesine değil hem Diyarbakır'ın tümüne hem çevre il ve ilçelerine ürün dağıtımı yapan bir ilçemizdir. Neredeyse bir aya yakındır burada ekonomik faaliyetler durmuş durumda. Buradaki esnafımızın çok güçlü bir sermaye yapısı yok. İki ay üç ay iş yapmadan kendi faaliyetlerini sürdürebilme imkanı olmayan işletmeler. Dolayısıyla bu bir aylık zaman zarfında işletmelerin kapalı olması buradaki esnafı çok ciddi anlamda iflasla karşı karşıya bırakmıştır. Hatta 360 esnaf resmi olarak kapatma başvurusu yapmıştır, 50'si de yer değişim talebinde bulunmuştur. Aynı zamanda burada esnafın etkilenme durumu ile beraber 10 binin üzerinde bu işletmelerde çalışan insanlar var. Bu bile, hem buradaki binlerce esnafı iflasa götürme, iflasla karşı karşıya gelme durumuyla beraber 10 binin üzerinde çalışanın da işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını görüyoruz" dedi.

"ALIŞVERİŞLERDE YÜZDE 50 ORANINDA DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU"

Çatışmalı ortam ve sokağa çıkma yasağının sadece Sur ilçesini etkilemediğini kaydeden Sayar, şunları söyledi:

"Bu durumlar, genel Diyarbakır'ın ekonomisini de etkilemiş durumda. Evet, Sur'da büyük oranda kepenkler kapalı olduğu için dükkan açılmadığı için doğal olarak hiçbir iş yapamayan esnaf, aynı zamanda şehrin genelinde de özellikle alışverişlerde yüzde 50'lere varan iş hacminde bir düşüş söz konusu. Aynı zamanda üretim yapan ve yine Sur ilçesine de ürün veren firmalar, buralara ürün veremediğinden dolayı kendi üretimlerini azaltmaya yöneltti. Bu sokağa çıkma yasakları, güvenlikten dolayı, gece vardiyalarını da olumsuz etkiledi."

"BU SIKINTILAR, ÇATIŞMALI SÜRECİN GETİRDİĞİ SONUCUDUR"

Sokağa çıkma yasakları ve çatışmaları ortamların ihracatı da olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Sayar, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'ın ağırlıklı olarak ihracat yapmış olduğu ülke Irak ve şu anda Diyarbakır'dan veya bölgeden Habur Sınır Kapısı'na gitme başka bir sıkıntı. Yaklaşık 10 gündür Habur Sınır Kapası da kapalı durumda. Yüz binlerce TIR şu anda mal sevkıyatı ve ürünü Irak'a götürebilme koşullarına sahip değil. Bu sıkıntılar, çatışmalı sürecin getirdiği sonucudur. Biz biliyoruz ki, bu sorunların ortadan kalkması, barışçıl bir ortamın oluşmasına bağlıdır. En çok mağdur olan da halktır."

"ATILAN ADIMLAR ESNAFIMIZIN YARASINA DERMAN OLAN ADIMLAR DEĞİL"

Geçen hafta Diyarbakır iş çevreleri olarak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştüklerini hatırlatan Sayar, şu ifadeleri kullandı:

"8 maddelik önerimizi Bakanlara sunduk. Bu taleplerimizin değerlendirileceği ifade edildi. Dün Başbakan bu taleplerimizden iki tanesi ile alakalı olumlu cevap verdi. Bu taleplerimizin karşılık bulması olumlu fakat talep etmiş olduğumuz diğer maddelerin de ivedi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu atılan adımlar özellikle ekonomik atılan adımlar, bizim esnafımızın yarasına derman olabilecek, derman olabilecek adımlar değil. Biz önümüzdeki süreçte diğer taleplerimizin de değerlendirileceği ve bunlarla ilgili adımların atılacağı noktasında beklentimiz var."

Sur’da 10 Bin Kişi İşsiz Kalma Tehdidiyle Karşı Karşıya

Sur’da 10 Bin Kişi İşsiz Kalma Tehdidiyle Karşı Karşıya

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim