• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Steinmeier: Mülteci akınının anahtarı Türkiye'de

Steinmeier: Mülteci akınının anahtarı Türkiye'de
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AB'ye sığınmacı göçünün engellenmesinin anahtarının Türkiye'nin sınırlarını etkili biçimde...

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AB'ye sığınmacı göçünün engellenmesinin anahtarının Türkiye'nin sınırlarını etkili biçimde koruması ve üçüncü ülkelerle vize muafiyeti anlaşmalarını iptal etmesi olduğunu söyledi.

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AK Parti hükümetinden AB'ye sığınmacı göçünün engellenmesi amacıyla üzerinde mutabık kalınan yükümlülükleri tam anlamıyla yerine getirmesini istedi. Steinmeier, "Türkiye tarafından sığınmacı göçünün engellenmesiyle ilgili kabul edilen yükümlülükler tam anlamıyla yerine getirilmedi. Fakat Türkiye ülkesine giriş için Suriyelilere vize zorunluluğu getirmek gibi ilk adımı attı. Bu noktada bir hareketlilik oldu. Türkiye bugüne kadar Afrika ülkeleri de dâhil çok sayıdaki ülkeyle karşılıklı olarak vizeleri kaldırmıştı. Fakat vize zorunluluğuna dönüşün bu konuda anahtar soru olduğu muhakkak." dedi.

Federal Dışişleri Bakanlığı'nda Yabancı Gazeteciler Cemiyeti Derneği'ne üye gazetecilerin sorularını cevaplandıran Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Steinmeier, sığınmacı krizinin aşılması için Türkiye'yle işbirliğinin şart olduğunu belirtti. Steinmeier, "Türkiye, Suriyeli sığınmacılara kendi istihdam piyasasını açacağını taahhütte bulundu. Türk tarafının sınırların korunması için hangi tedbirleri alacağını ise görüp izleyeceğiz. AB Komisyonu'nun Türkiye'ye göçün engellenmesi için öngörülen taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili eleştirileri var. Tabii ki Türkiye'ye verilmesi taahhüt edilen 3 milyar Euro da daha aktarılmadı. İlgili mali yardımın verilmesini reddeden birkaç ülke var. AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'ye destek vermekten kaçınanlara sert eleştirilerde bulunuldu." dedi.

AB içinden sınırların tamamen kapatılması yönündeki taleplerden de bahseden Bakan Steinmeier, "Sığınmacı sorunu bugünden yarına bitmeyecek. (Almanya'ya) Bu ağır baskıya rağmen sınırların tamamen kapatılması çözüm olmayacak. AB içinde sığınmacılar konusunda yaşananlardan memnun değiliz. Sığınmacıların birlik üyeleri arasında sadece adil dağıtımları konusu değil mevzubahis olan... Sığınmacıların AB'ye ilk giriş yaptıkları yerlerde kayıt altına alınmaları konularında da sorunlar sürüyor. Bu bağlamda Türkiye'yle kararlaştırılanlar önemli. Bizim için belirleyici olan nokta sığınmacıların kaçış nedenleriyle mücadeledir." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim