• BIST 9713.32
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

Sözlü: “Kurtuluşun İlhamı Adana’dan”

Sözlü: “Kurtuluşun İlhamı Adana’dan”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 5 Ocak Kurtuluş Resepsiyonu'nda, Milli Mücadele ruhuna ve Adana'nın Kurtuluş Mücadelesi'ndeki önemli...

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 5 Ocak Kurtuluş Resepsiyonu'nda, Milli Mücadele ruhuna ve Adana'nın Kurtuluş Mücadelesi'ndeki önemli rolüne vurgu yaptı. Sözlü, günümüzde de ülkeyi bölmek isteyenler bulunduğuna dikkat çekerek, yeni nesillere, geçmişte yaşananların iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü nedeniyle düzenlenen 5 Ocak Kurtuluş Bayramı Resepsiyonu, Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Sheraton Oteli'nde gerçekleştirildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Eşi Zeynep Sözlü'nün misafirleri kapıda karşıladığı resepsiyona Adana Valisi Mustafa Büyük, 6. Mknz. P. Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, askeri ve sivil erkan ile konuklar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından 5 Ocak Kurtuluş Belgeseli gösterimi yapıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'nın Kurtuluş Günü'nün, Türk Milli Mücadelesi'nin çok önemli bir parçası olduğunu söyledi.

"BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK, İLHAMI ADANA'DAN ALDI"

Başkan Hüseyin Sözlü, "Adana, Türk Milli Mücadelesi'nin ilham kaynağıdır. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da bağımsızlık meşalesini yakan Mustafa Kemal Atatürk'e o ilhamı veren Adana'nın yiğit eşrafıdır. Kendisi de zaten 15 Mayıs 1923'te, Milli Mücadele kazanıldıktan sonra "Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur" diyerek, ilhamı aldığı yerin Adana olduğunu ifade etmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'dan 8 ay önce Adana Şakirpaşa Konağı'nda önemli bir görüşme yapmıştır ve Türk Milleti'nin bağımsızlık için mücadele vermek zorunda kalacağını ifade etmiştir. O anda orada bulunanlar da kendisine, böyle bir milli mücadelede destek vereceklerini açıkça ifade etmişlerdir. 19 Mayıs 1919'da, Milli Mücadele meşalesi yakıldığında Mustafa Kemal Atatürk'e ilk ses veren, destek veren Adana olmuştur. Allah atalarımızdan, dedelerimizden razı olsun ki; bize bu şerefi yaşatmışlar. O günkü sıkıntıları bertaraf etmek ve bugünkü bağımsızlığımıza ulaşmak için ağır bedeller ödendi. Bunu iyi anlamalıyız ve çocuklarımıza iyi anlatmalıyız. Bir insanın ödeyeceği en büyük bedel şehadet mertebesiyle olur. Allah şehitlerimizden de razı olsun" dedi.

MİLLETLER HAFIZALARINI DİRİ TUTARAK HAYATTA KALIRLAR

Yapılan fedakarlıkların unutulmaması ve yeni nesillere iyi anlatılması gerektiğini belirten Başkan Hüseyin Sözlü, "Biz bugün sıradan bir günü değil, inançlarının bedelini canlarıyla ödeyenlerin ruhuna saygı gösterdiğimiz bir günü yaşıyoruz. Onların ruhlarına Fatiha göndererek ve yaptıklarını unutmayarak, yeni nesillere aktararak üzerimize düşenin çok küçük bir parçasını yerine getirmeyi kendimize görev sayıyoruz. Milletler hafızalarını diri tuttukları müddetçe ayakta kalırlar. Milli Mücadele döneminde büyük bedel ödeyerek kazandığımız ülkemizde bugün de büyük bedeller ödemeye devam ediyoruz. Kahraman Türk Evlatları ülkenin birliği, bütünlüğü için hala şehit oluyor, gazi oluyor, bedel ödüyor. Vatan toprakları şehit kanıyla sulanmaya devam ediyor. Bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Allah milletimize bir daha zor günler yaşatmasın. Milletimizi, ülkemizi bölmek isteyenler, hak ettikleri cevabı, tarihte olduğu gibi bugün de alıyor ve alacaktır" diye konuştu.

Başkan Hüseyin Sözlü'nün konuşmasının ardından Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri yöresel kıyafetlerin sunulduğu "Toros Esintileri" isimli defile gerçekleştirdi. Defile sonunda 10. Yıl Marşı hep bir ağızdan ve bayraklar sallanarak söylendi. Daha sonra müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Sözlü: “Kurtuluşun İlhamı Adana’dan”

Sözlü: “Kurtuluşun İlhamı Adana’dan”

Sözlü: “Kurtuluşun İlhamı Adana’dan”

Sözlü: “Kurtuluşun İlhamı Adana’dan”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim