• BIST 9645.02
  • Altın 2412.895
  • Dolar 32.5807
  • Euro 34.7809
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Sosyal medya kullanıcılarına çağrıda bulundu: 2 gün paylaşım yapmayın!

Sosyal medya kullanıcılarına çağrıda bulundu: 2 gün paylaşım yapmayın!
Wikipedia’nın kurucularından internet aktivisti Larry Sanger tüm sosyal medya kullanıcılarına 4 ve 5 Temmuz tarihlerinde hesaplarında paylaşım yapmama çağrısında bulundu.

Wikipedia’nın kurucularından Larry Sanger sosyal medya kullanıcılarına 4-5 Temmuz tarihlerinde hesaplarını kullanmama çağrısı yaptı. Sanger #SocialMediaStrike hashtagı ile yaptığı protesto çağrısı hakkında kendi internet sayfasında açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre sosyal medya kullanımında kollektif bir ara verme talebinde bulunan Sanger, “Biz grevciler, merkezi olmayan (dezentral) sosyal medyalar geliştirmek için, global yazılım geliştirme toplululukları talep ediyoruz“ ifadesini kullandı.

PROTESTOYU KİMSE GÖRMEZDEN GELEMEZ

Protesto eylemi 4 ve 5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak ve sosyal hesaplardan protestonun niçin yapıldığını açıklayan paylaşımlardan başka hiç bir mesaj yayınlanmayacak. Sanger böyle bir protestonun gerçekleşmesi durumunda kimsenin olanları görmezden gelemeyeceğini söyledi.

WİKİPEDİA'NIN KURUCULARINDAN

 Larry Sanger, 2001 yılında yayınlanmaya başlayan Wikipedia’nın kurucuları arasında yer alıyor. Ancak Sanger kuruluştan kısa bir süre sonra Wikipedia’dan ayrıldı ve projeyi en çok eleştirilerden biri oldu. Sanger daha sonraki yıllarda Citizendium ve Infobitt gibi platformların kuruluşunda yer aldı. Sanger, şu anda blockhain teknolojine dayanan yeni bir online ansiklopedi projesi Everipedia’nın kuruluş çalışmalarında yer alıyor.

DEV ŞİRKETLERE KAFA TUTUYOR

Sanger protesto aksiyonu bünyesine hazırladığı Dijital Bağımsızlık Deklerasyonu’nun kamuoyuna duyurmak istiyor. Ayrıntıları https://larrysanger.org/2019/06/declaration-of-digital-independence/ adresinden okunabilecek olan listede sosyal medya şirketlerinin yöntemleri ağır bir şekilde eleştiriliyor. Sanger'in sosyal medya devlerine yönelik “Kullanım şartlarını onaylamayı talep ediyorlar. Ancak bu şartların normal kullanıcılar için anlaşılması imkansız“ ifadesini kullanıyor. Sanger ayrıca merkezi olmayan sosyal medya platformlarına ait standart ve protokollerin hiçbir şirket ya da küçük grup tarafından kontrol edilemeyeceğini söylüyor.

Sanger kullanıcıların kendi verileri ve özel alanları hakkında kontrol sahipi olduğu sosyal medya sunucularının sadece hizmet verici konumda olduğu bir yapı öngörüyor.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim