• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Soma Davasında İlk Tazminat Kararı

Soma Davasında İlk Tazminat Kararı
Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 günü 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından şehit madenci aileleri tarafından Soma İş Mahkemesinde...

Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 günü 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından şehit madenci aileleri tarafından Soma İş Mahkemesinde açılan tazminat davalarının ilki kararlaştırıldı. Karar da, maden faciasında evladını kaybeden anne ve babaya kişi başı 75 bin TL, 7 kardeşe kişi başı 35 bin TL olmak üzere toplam 395 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

13 Mayıs maden faciasında hayatını kaybeden işçi Özay Eren'in ailesinin avukatlığını yapan Avukat Sercan Okur, Soma faciasından sonra Soma İş Mahkemesinde madenci aileleri tarafından 400'e yakın maddi-manevi tazminat talepli dava açıldığını hatırlatarak, "Açılan davalar devam ederken, kazada hayatını kaybeden maden işçimiz Özay Eren'in annesi, babası ve kardeşleri için açmış olduğumuz 2014/1330 Esas sayılı, manevi tazminat konulu dava 22 Aralık 2015 günü sona ererek karara çıktı. Bu karar maden faciasından sonra açılan tazminat davaları arasında verilen ilk karar olması açısından önemli. Karar da maden faciasında evladını kaybeden anne ve babaya kişi başı 75 bin TL, kardeşlere kişi başı 35 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Geçmişte yaşanan maden kazaları sonucunda mahkemelerin verdiği kararlara ve Yargıtay içtihatlarına baktığımızda belirlenen manevi tazminat miktarlarının bir miktar yüksek olduğunu düşünüyoruz ancak yine de bu miktarın yeterli olmadığı kanaatindeyiz bu nedenle kararı temyiz edeceğiz."

TKİ'DE TAZMİNATLARI ÖDEMEDE SORUMLU

Okur, kararda yer alan en önemli hususun Soma kömürleri ve Türkiye Kömür İşletmelerinin tazminatların ödenmesinde müştereken ve müteselsilen sorumlu olmasını gösterdi. Bu konuda dava açarken tereddütleri olduğunu anlatan Okur, şunları söyledi:

"Bu kararla tereddütlerimiz giderilmiş oldu. Bundan sonra diğer tazminat davalarına emsal teşkil edecek bu karar sayesinde şehit maden işçilerimizin aileleri tazminatlarını Türkiye Kömür İşletmelerinden tahsil edebilecekler. Türkiye Kömür İşletmeleri ise ailelere ödediği tazminatları Soma Kömürleri A.Ş'den rücu ederek tahsil etme imkanına sahip. Bu da aralarındaki bir ilişki. Ancak Soma Kömürleri A.Ş'nin bugün içinde bulunduğu ekonomik koşullar dikkate alındığında kararın bu şekilde çıkmış olması maden işçileri aileleri açısından olumlu bir karardır."

BİR YILDA SONUÇLANDI

16 Aralık 2014'de açılan dava bir yıl gibi bir sürede sona erdi. Maddi tazminat talebi olmadığından dosya hesap bilirkişisine gönderilmedi, dört duruşmada sona eren dava sonucunda verilen karar Soma'da devam eden Soma'daki ve Türkiye'deki diğer maden kazaları dosyalarındaki manevi tazminat talepleri açısından da emsal olacak.

Soma Davasında İlk Tazminat Kararı

Soma Davasında İlk Tazminat Kararı

Soma Davasında İlk Tazminat Kararı

Soma Davasında İlk Tazminat Kararı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim