• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Soğuk Havalarda Yüz Felci Vakaları Artıyor

Soğuk Havalarda Yüz Felci Vakaları Artıyor
Kış aylarının gelmesiyle birlikte çeşitli hastalıklar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte çeşitli hastalıklar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Uzmanlar, kış mevsiminde gelen soğuk havalarla birlikte yüz felci vakalarının da arttığı bildirildi.

Zirve üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, beyindeki veya yüz sinirlerindeki bazı hastalıkların, beyin ile yüz kasları arasındaki iletişimi engellemesi durumunda yüz felcinin oluştuğunu belirterek, soğuk havalarda yüz felci vakalarına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yüz felci, kişiden kişiye çok farklı şekillerde kendini gösterdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, "Bazen çok hafif olur . Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve sürekli salgılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç, çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözünü kapatabilir, rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir" dedi.

Soğuk ve yağışlı havalarda dışarıya çıkarken yüzün korunması gerektiğini hatırlatan Ulutaşdemir, "Yüzümüz ıslaksa kurutmamız gerekiyor. Kışın daha sık olsa da yüz felcinin ılık ve sıcak havalarda da oluşabileceği akıldan çıkmamalı. Açık bir otomobil penceresi, kasksız motosiklet kullanımı yüzün rüzgardan korunmaması durumlarında yüz felci gelişimi kolaylaştırır. Şeker hastalarında ve gebelerde yüz felci daha kolay oluşur. Özellikle soğuk veya rüzgarlı havalarda dışarıya çıkarken yüzümüzü atkıyla veya hava şartlarına göre kar maskesiyle kapatmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim