• BIST 9530.47
  • Altın 2484.901
  • Dolar 32.5016
  • Euro 34.8472
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Sinkot'un Kara Murat'ı köyünü TEİAŞ'tan korumak için savaşıyor

Sinkot'un Kara Murat'ı köyünü TEİAŞ'tan korumak için savaşıyor
Artvin'in Sümbüllü (Sinkot) köyü sakinlerinden Cengiz Nişancı, köylerinin yasak ormanlarına ve kültür mirası olan kalelerine elektrik direkleri dikerek...

Artvin'in Sümbüllü (Sinkot) köyü sakinlerinden Cengiz Nişancı, köylerinin yasak ormanlarına ve kültür mirası olan kalelerine elektrik direkleri dikerek zarar veren TEİAŞ'a karşı savaş veriyor. Cüneyt Arkın'a olan benzerliği ve köyün kalesini koruması nedeniyle Fatih'in Fedaisi Kara Murat'a benzetilen Nişancı, köylerini, ormanlarını ve kültür mirası olan kalelerini korumak için sonuna kadar savaşacağını söylüyor.

Zemin etütü yapılmadan, zemin eğimi ölçülmeden çalışmaların alelacele yapıldığını iddia eden Nişancı, belgeleri imzalayanların ne kültür mirasına, ne de ormanlara saygısı olduğunu belirtiyor. Enerji iletim hatlarının geçmesi için ormanların ve ağaçların kesildiği bölgede daha şimdiden 2 -3 metrelik yarıklar ve heyelanlar meydana geldiğini, toprağın 25-30 metre kaydığını anlatan Nişancı, "Bunu imzalayanlar köyün ne eğimini biliyor, ne de gelip zemini ölçüyor, oturduğu yerden belgeyi imzalıyorlar. Enerji nakil hatları yüksek bir dağ kenarı yerine daha alçak bir yerde dikilmesi gerek. Bu ekonomik yönden de arazi bakımından da daha mantıklı. Bu hatların arıza vb. sıkıntılarda hızlı müdahale edilmesi için de imkan oldukça karayoluna yakın noktalardan geçmesi gerek." görüşünü savunuyor.

Şu anda planlanan yerde iletişim hatları geçecek olursa heyelana, çığ düşmesine sebep olacağını savunan Sinkot köyü sakini Cengiz Nişancı, kalenin hemen yanına dikilen direklerin de kültür mirası olan kaleye ve görüntüsüne bir çeşit hakaret olduğunu ifade ediyor. Kış aylarında köye bile çıkmanın zor olduğunu, arıza anında bu direklere nasıl müdahale edileceğini soran Nişancı, kültür mirası olan kalelerini ve asırlardır köylülerin ortak kararı olarak kesilmeyen ormanlarını korumak için hukuki olarak köylülerle birlikte sonuna kadar savaşacağını söylüyor. Köylülerle beraber Rize İdare Mahkemesine başvurduklarını belirten Nişancı, bunun hukuksuzluğu, ormanların kesilmesini ve kültür mirasına olan saygısızlığı durdurduğunu söylüyor. Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü göreve çağıran Nişancı, kültür mirası olan kalelerin korunmasının görevi olduğunu hatırlatıyor.

Sinkot'un Kara Murat'ı köyünü TEİAŞ'tan korumak için savaşıyor

Sinkot'un Kara Murat'ı köyünü TEİAŞ'tan korumak için savaşıyor

Sinkot'un Kara Murat'ı köyünü TEİAŞ'tan korumak için savaşıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim